Blogi 7.12.2017

Lapsi mukaan töihin – joka päivä

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 8 vuotta sitten.

Gofore osallistui monen muun yrityksen tavoin marraskuussa järjestettyyn Lapsi mukaan töihin -päivään. Jäin miettimään miksi kyseistä päivää vietetään ja miksi me osallistuimme siihen. Olen työskennellyt Goforella vasta muutaman kuukauden ja tänä aikana minulle on muodostunut mielikuva, että täällä suhtaudutaan luontevasti siihen, jos lapsi tulee mukana töihin – Lapsi mukaan töihin -päivää voisi viettää siis jokaisena työpäivänä. Näkemys on muodostunut siitä, kun olen kuullut toimistolla usein sanottavan: ”Lapset ovat aina tervetulleita, kunhan heistä ei ole häiriötä muille.” Asia jäi mietityttämään ja halusin selvittää, ovatko kollegat kokeneet asian samoin muilla toimipaikoilla eli ovatko he tuoneet lapsiaan töihin, miten lapsiin on suhtauduttu ja miten lapset ovat vierailut kokeneet.

Työkavereiden suhtautuminen ja pelisäännöt

Keskustelimme aiheesta kollegoiden kanssa ja sain vahvistusta omalle näkemykselleni – lapset ovat kulkeneet mukana toimistolle. Kokemukseni mukaan työkaverini ovat suhtautuneet hyvin siihen, että lapseni on ollut mukana toimistolla. On ollut kiva huomata, että työkaverit ovat olleet kiinnostuneita lapsesta – he ovat tulleet moikkaaman ja juttelemaan lapseni kanssa. Myös kollegani kokemukset ovat olleet samanlaisia.
Yleensä ennen toimistolle tuloa olemme sopineet lapsen kanssa pelisäännöistä. Ei saa esimerkiksi häiritä työkavereita, juosta tai jutella kovaan ääneen. Juoksentelu olisi lapsista varmasti mukavaa etenkin isossa toimistossa, ehkä joskus myös meidän isompien lasten mielestä. Toimistoltamme löytyy tosin puolapuut, jossa voi välillä käydä kieppumassa. Toisaalta lapseni ja työkaverien lapset ovat saaneet käydä vapaasti kiertämässä ja jututtamassa työkavereita.

Tutustumista työntekoon ja aktiviteetteja

Yleensä lapseni on istunut vieressä ja piirtänyt sillä aikaa kun olen tehnyt töitä. Samalla olen kertonut, mitä teen. Myös kollegani sanoivat kertoneensa työstään tai ovat pyytäneet työkavereita kertomaan mitä tekevät. Jälkikäteen on ollut mukava jutella lapsen kanssa siitä, mitä työtä oikein teen ja millaista työnteko oikein on. Lisäksi on ollut mielenkiintoista tietää millainen mielikuva lapselleni on jäänyt työstäni. Tiedustelin lapseltani vaivihkaa asiasta, johon hän tuumasi, että äiti etsii uusia työkavereita.
Mitä muuta tekemistä toimistolla on? Toimistomme on käytännöllinen ja myös erilaisia aktiviteetteja on tarjolla. Taukotilassa ollaan käyty pelaamassa kikkeriä, biljardia tai leikitty majaleikkejä. Osa jututtamistani työkavereista kertoi, että lapset ovat tehneet pieniä askareita, kuten järjestelleet tavaroita, vieneet roskia kierrätykseen tai tyhjentäneet astianpesukonetta. Samoja askareita, joita me yhteisöllisesti muutenkin hoidetaan. Jälkikäteen tehtävien hoidosta on annettu kehuja ja lapsi on saanut kokea onnistumisen tunteita. Työyhteisössämme on vahva praise-kulttuuri – työkavereita kehutaan mm. hyvin hoidetusta työstä.
Keskusteluissa kävi myös ilmi, että isommat lapset ovat tehneet läksyjä, ohjelmoineet tai auttaneet työssä. Monesti myös tabletti on toiminut viihdykkeenä. Toki on hyvä muistaa, ettei työpaikka ole kuitenkaan mikään tarha. Uskon, että hienoin kokemus olisi lapselle varmasti se, että pääsee kokeilemaan sitä työtä mitä vanhempi tekee. Lapsi mukaan töihin –päivänä sain itseasiassa kollegani lapsen kauppa-apulaiseksi. Kauppareissulla ehdimme jutella monenlaisista asioista ja oli oikein mukava tutustua työkaverin lapseen. Kauppareissulla kerroin apulaiselle, että hän saa valita toimistolle syötävää kuten meillä on Jyväskylän toimistolla ollut tapana. Meillä on aina tarjolla mm. hedelmiä, keksejä tai muita välipaloja. Kauppareissu oli oikein onnistunut.
Kuulin myös, että yksi työkaveri oli ottanut lapsensa mukaan palaveriin. Lapsen mukaan ottaminen palaveriin voisi olla erikoinen kokemus ja käsiteltäviin asioihin voisi saada uusia näkökulmia. Vastuualueeseeni kuuluu mm. Jyväskylän toimiston rekrytointi ja olisikin mielenkiintoista kuulla, mitä lapseni kysyisi työhaastattelussa. Jututin lastani aiheeseen liittyen ja hän tuumasi, että haastattelussa voisi jutella erilaisista asioista ja kysyä kandin halukkuutta tulla meille töihin.

Miksi lapsi pitäisi ottaa työpaikalle mukaan?

Muistan lapsuudestani, että vierailu vanhempien työpaikalla oli jännittävää ja kivaa. Oli myös mielenkiintoista tietää, mitä isi ja äiti siellä töissä oikein tekee tai millaista siellä töissä on. Vietämmehän kuitenkin suurimman osan ajasta työpaikoilla. Lapseni on tuumannut, että toimistolla on tosi mukavaa käydä ja kysyykin usein milloin voidaan mennä uudelleen. Myös kollegani kertoivat, että lapset ovat olleet innoissaan ja tykänneet kovasti vierailuista. Yksi työkaveri kertoi, että lapsi oli tosi innoissaan ja tuumannut että haluaa isona Goforelle töihin. Toinen puolestaan kertoi, että lapsesta oli mukavaa tietää mitä työtä isi oikein tekee ja millaisessa työympäristössä hän työskentelee.
Lähtökohtaisesti koen tärkeäksi kertoa omasta työstäni ja omista kokemuksistani työelämässä. Näin lapselle voi syntyä ajatuksia siitä, mitä isona voisi tehdä ja millaista se työnteko oikein on. Lisäksi kasvatammehan samalla tulevaisuuden tekijöitä ja luomme pohjaa tulevaisuuden työpaikoille. Lapsen mukaan ottaminen töihin antaa myös hyvän mahdollisuuden lapselle tutustua vanhempaansa paremmin – millainen tyyppi isi tai äiti oikeastaan on. Samalla myös vanhempi saa mahdollisuuden tutustua lapseensa ja hänen ajatusmaailmaansa. Keskustelut lapsen kanssa voivat antaa uusia näkökulmia ja ideoita omaan tekemiseen. Yhteenvetona voisin todeta, että meillä lapset ovat tervetulleita toimistolle aina kun tarve sen vaatii tai muutoinkin. Kannustan kaikkia vanhempia ottamaan lapsensa mukaan töihin!

 
 

Elisa Johansson

Takaisin ylös