Blogi 27.9.2021

Mikä on Agile Coach?

Osaaminen

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 3 vuotta sitten.

Kävin ystävieni kanssa keskustelun missä ensimmäinen ystävä ihmetteli, miksi ihmeessä firmat ostavat agile-valmennusta ja Agile Coacheja. ”Kyllähän kaikki nyt tajuavat, että mikä on fiksua toimintaa ja mikä ei”. Tähän toinen ystäväni totesi käyneensä 2005 Scrum Master -koulutuksen ja täten tietävänsä ketteryydestä kaiken tarvittavan.

Molemmat ystäväni ovat omiin vahvoihin mielipiteisiinsä takertuneita tietotyöläisiä. He ovat myös täysin väärässä.

Kohti ketterää ajattelua ja toimintaa

Agile Coach, eli ketterä valmentaja valmentaa kohdeorganisaatiossa toimivia kohti ketterää ajattelua ja toimintaa.

Mikä on sitten aidosti ketterää? Ketterä-skene on täynnä termipoliiseja, jotka kertovat mikä on ketterää. Ei erityisen ketterää, eihän? Maallikolle ”ketteryys” ilmenee rituaaleina kuten daily standup tai Sprint Planning. Nämä rituaalit ovat vain palavereita, jotka eivät kerro mitään toiminnan ketteryydestä. Ketteryyden ytimessä seurataan ketteriä periaatteita ja samalla kriittisesti tarkastellaan toiminnan tarkoituksenmukaisuutta.

Kirjassamme Just sopivasti ketterä tiivistimme Agile Manifeston kuuteen ajatukseen:

  1. Lisäarvo muodostuu usein ja säännöllisesti asiakkaalle toimitettavasta ja toimivasta tuotteesta.
  2. Asiakkaan prioriteetit saavat muuttua. Työn edetessä opitaan lisää tuotteesta, käyttäjistä, sidosryhmistä ja toimintaympäristöstä.
  3. Kaikki osallistujat ovat motivoituneita, innostuneita ja tasa-arvoisia. Vaikka seurataan tiettyä prosessia ja rooleja, aktiivinen kommunikaatio on tärkeämpää kuin itse prosessit.
  4. Sosiaalisuus otetaan huomioon kaikessa toiminnassa. Ihminen on sosiaalinen eläin, joka kommunikoi tehokkaimmin kasvotusten.
  5. Työssä seurataan jatkuvan parantamisen sykliä, jolla pyritään parantamaan toimintaa – niin ohjelmiston, arkkitehtuurin, prosessien, yhteistyön kuin motivaation ja innostuksenkin kannalta.
  6. Kaikissa edellä mainituissa pyritään yksinkertaisiin ratkaisuihin.

Miten Agile eroaa valmentamisesta?

Valmennus taas on ratkaisukeskeinen toimintamalli, jonka avulla luodaan onnistumisia. Valmentaja hyödyntää käyttäytymistieteitä, ratkaisukeskeisyyttä ja positiivista psykologiaa. Valmennuksessa opetellaan erilaisten työkalujen avulla tuntemaan omat ominaisuudet ja tavoitteet. Valmentaja auttaa kirkastamaan ja luomaan toimintasuunnitelman, jolla muutokset saavutetaan onnistuneesti. Valmennusta tehdään sekä yksilöille että yhteisölle. Valmennus kehittää itsetuntemusta ja itseluottamusta vieden näin toimintatapoja tarkoituksenmukaisempaan suuntaan. Valmennuksen tavoitteena on kokonaisvaltaisesti toimiva, vastuun kantava ja hyvinvoiva organisaatio.

Jatkuva vuorovaikutus ja muutos mahdollistaa menestyksen

Aiemmassa artikkelissani totesin, että yrityksen kasvaessa toiminta muuttuu sotkuisemmaksi. Kun kaaosta yritetään hallita koordinaatiolla, eli lisäämällä sääntöjä ja prosesseja, luodaan byrokratiaa. Byrokratia johtaa sirpaloitumiseen ja tilanteeseen, jossa kukaan ei enää hallitse kokonaisuutta. Byrokratia hidastaa ja estää tiedonkulun, minkä myötä ihmiset ovat yhä useammin pullonkaula tai joutilaita. Tämä tekee liiketoiminnasta kallista. Ajaudutaan uudelleen organisoitumiseen, projektien väliseen kilpailuun ja huonoon ilmapiiriin. Tiukalla mittaroinnilla tavoitellaan yksilötason ajankäytön optimointia, joka tappaa lopunkin yhteistyön. Aidosti toimiva organisaatio on jatkuvassa vuorovaikutuksessa ja muutoksessa. Ellei tätä sallita, niin organisaatio tulee aina olemaan häviäjän asemassa vertailtaessa maailman parhaisiin toimijoihin.

Paikalle saapuva Agile Coach lähtee selkeyttämään ja voimauttamaan organisaatiota, jonka myötä toiminnan tehokkuus lähtee välittömään nousuun.

Nyt kun peilataan tarkoituksenmukaisuuden ja ratkaisukeskeisen valmentamisen yhdistävää Agile Coach -roolia yllä kuvattuun byrokratian luomaan koordinaatiokaaokseen, niin on ilmeistä miksi Agile Coach on juuri se tuote, jonka avulla jokainen ennen 2000-lukua perustettu suuryritys haluaa nostaa suorituskykynsä aivan uudelle tasolle.

Käytännössä Agile Coach ostetaan usein ensin voimauttamaan kontrollin menettänyttä johtoa, joille on myyty visio helposti ohjattavasta Agile Release Trainista. Paikalle saapuva Agile Coach lähtee selkeyttämään ja voimauttamaan organisaatiota, jonka myötä toiminnan tehokkuus lähtee välittömään nousuun. Samalla uudet läpinäkyvät ja matalaan organisoitumiseen perustuvat ja tarkoituksenmukaiset toimintatavat nostavat vastarintaa keskijohdossa, jonka työ kumpuaa juurikin byrokratian olemassaolosta. Kohdataan ensimmäinen lasikatto, jolloin organisaatiosta lähdetään muotoilemaan aidosti ketterämpää tai potkaistaan Agile Coachit ulos ja palataan vaistomaisesti poimimaan byrokratian matalalla roikkuvia hedelmiä. Byrokratian vesittämän korporaation ketteröittämiseen menee vuosia ja se vaatii myös johdolta asennemuutosta.

Haluatko oppia lisää? Tutustu myös:


Organisaation muuttaminen aidosti ketteräksi sekä toimintatapojen ja työkalujen nykyaikaistaminen ovat suuri, mutta pidemmän päälle pakollinen muutos:

agile

agile coach

Jari Hietaniemi

Jari Hietaniemi on digitalisaation sanansaattaja, joka kehittää Goforen tytäryhtiötä Sleek Oy:ta. Hän on myös Just sopivasti -tietokirjailija ja yksi Linkedinin ärsyttävimpiä hahmoja.

Takaisin ylös