Blogi 24.2.2022

Millaista on kun työ ja isyys kohtaavat?

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 2 vuotta sitten.

Pandemian alussa koin haastavaksi löytää itselleni sopivaa tapaa tehdä etätöitä, vaikka etänä työskentely ei ollut uusi asia. Nopeasti huomasin, että samat hyvät perusperiaattet toimivat: taukoja pitää edelleen pitää ja että ruoka syödään vähintään metrin päässä tietokoneesta. Seuraavaksi työarkeani muutti vanhemmuus.

Tasaista yksin kotona työskentelyä ehti jatkua noin vuosi, kun uusi mullistus koitti etätyöarkeen: Perheemme esikoinen syntyi.

Uusi elämäntilanne ja isyys ihmetytti hyvällä tavalla. Aika pian huomasin, että pienen vauvan hoidossa toimii ohjelmistokehityksestä tuttu periaate: käy listaa läpi mahdollisista ongelmista, kunnes itku lakkaa.

Oma listani näytti jotakuinkin tältä:

  • Nosta syliin/olalle ja rauhoittele
  • Röyhtäytä
  • Vaihda vaippa
  • Vie ruokintapisteelle

Viimeistään neljäs kohta onnistui kummasti rauhoittamaan vauvaa, vaikka ei aina edes ollut nälkä. Ainakaan vauvalla.

Vauva-arjen sovittaminen työhön

Aluksi pelkäsin, miten pystyn sovittamaan kotona työskentelyn yhteen vaimon ja vauvan kotona olon kanssa. Vastaus olikin suoraviivainen: hyvin.

Tärkeä käyntännön seikka oli oma työhuone, jossa on suljettava ovi. Musiikin kuuntelu vähentää häiriötekijöitä myös ja auttaa keskittymään koodaukseen ja hyvät kuulokkeet auttavat palavereihin osallistumisessa.

Oli myös mukavaa saada ruokaseuraa lounaalle ja piristystä taukoihin.

Tauot ovat tärkeitä

On vaikea olla piristymättä, kun tauon alkaessa, ja yläkertaan siirtyessä, kuuluu hyvin kimakka ja innokas naurahdus. Täytyy olla tyytyväinen, että isin temput naurattavat.


Tämmöinen hymy piristää päivää kuin päivää.

Aiemmin etäillessä taukoja tuli vietettyä esimerkiksi katsomalla joku lyhyt video tai viikkaamalla pyykit, nyt taukoihin on kuulunut vaipanvaihtoa ja vauvan kanssa leikkimistä.

Muutaman minuutin kukkuu-leikki tai tanssiminen vauvan kanssa auttavat kummasti unohtamaan työstressiä tai käsillä ollutta työtehtävää. Ohjelmistokehityksessä syntyy myös luontaisia taukoja, kun buildaa projektin tai ajaa testit.

Goforella joustot tukevat uudessa elämäntilanteessa

Goforella olen aina kokenut, että voin rakentaa itselleni sopivaa arkea ja luottaa siihen, että työnantaja joustaa tarvittaessa.

Pystyn etätyöskentelemään täydellä työteholla nykyisessä projektissani. Iso kiitos myös asiakkaalle joustosta: sitä tarvittiin heti vauvan syntymän jälkeen.

Voin sovittaa arjen ja työt yhteen, ja joustoa löytyy molempiin suuntiin. Joskus se tarkoittaa neuvolassa käyntiä kesken työpäivän, joskus taas pidempää työpäivää, kun olen yksin kotona ja koodia syntyy ja ongelmat ratkeaa. Itselleni on tärkeää pystyä toimimaan joustavasti ja uskon, että siitä hyötyvät kaikki osapuolet.

Tuki on myös rahallista: Gofore tarjosi ensimmäiset kolme viikkoa isyyslomaa täydellä palkalla.

Seuraava jo vähän odotettu muutos isyys-arkeen tulee, kun jään reiluksi kuukaudeksi vauvan kanssa isyyslomalle. Hommat toimii, kun niihin löytyy sopiva tasapaino – niin työelämässä kuin arjessa.

Meille Goforella on tärkeää huolehtia goforelaisten työn ja vapaa-ajan tasapainosta. Monipuoliset etumme on kirjattu yrityskohtaiseksi työehtosopimukseksi, johon työntekijämme voi toimenkuvastaan riippumatta tukeutua, kun kyseessä on esimerkiksi työaikoihin, vapaapäiviin, työn ja vapaa-ajan yhteensovittamiseen tai sairaustapauksiin liittyvistä kysymyksistä.

Gofore Crew

Jyväskylä

Tero Paavolainen

Tero työskentelee ohjelmistosuunnittelijana Goforella. Hän on käyttänyt C# ja JavaScript-ohjelmointikieliä ja niihin liittyviä teknologioita useissa projekteissa. Moninaisen osaamisen yhdistäminen antaa hänelle mahdollisuuden kehittää uudenlaisia ratkaisuja hänen työssään. Tero tykkää uusien asioiden oppimisesta sekä ongelmien ja pulmien ratkaisemisesta. Hänen harrastuksiinsa kuuluvat lautapelit ja sähly, ja hänet löytää usein osallistumissa erilaisiin hackathoneihin, jameihin tai vastaaviin tapahtumiin.

Takaisin ylös