Blogi 5.10.2020

Miten vastuullisuus liittyy resilienssiin?

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 5 vuotta sitten.

Yritysten kohdalla resilienssillä viitataan usein muutoskyvykkyyteen. Siihen, etteivät organisaatiot ole käytännön tasolla liian jäykkiä. Puheista huolimatta suuret yritykset ovat yhä edelleen kömpelöitä, kiinni prosesseissaan ja hierarkiassaan.

Recoding-podcastin neljäs tuotantokausi alkoi – teemana muutos ja resilienssi

Goforen Timo Bruns toimii podcastin hostina ja ensimmäisen jakson vieraana on innovaation, designin ja johtamisen professori Alf Rehn. Keskustelun aiheina ovat resilienssi ja vastuullisuus. Jakson löydät myös SoundCloudista ja Spotifysta.

“Vastuullisuus on resilienssiä. Jos yritys ei koe minkäänlaista yhteiskuntavastuuta ja luo ympärilleen kytköksiä, sillä voi muutoksen tullessa olla hyvin vähän kavereita”, sanoo Alf Rehn.

Entä jos yksi tauti leviäisi yhtäkkiä kulovalkeana, eikä sitä saataisi kuriin? Sen myötä kaikki sulkeutuisi, yhteiskunnat ja yritykset. Recoding-podcastin neljännen kauden ensimmäisen jakson vieraana oleva professori Alf Rehn sanoo, että koronapandemian kaltainen tilanne olisi etukäteen kerrottuna kuulostanut monen korvaan mahdottomalta – kunnes se ei enää ollutkaan.

Recodingissa hostina toimiva Timo Bruns ja Alf Rehn pohdiskelevat, miten koronapandemia on herättänyt meidät entistä enemmän myös resilienssin käsitteeseen – ja sen tarpeeseen. Mitä resilienssi Alf Rehnin mukaan on?

“Keskeinen idea termissä on kimmoisuus, että kestää tällin, mutta ei muutu sen myötä totaalisesti.”

Sana on kuitenkin Rehnin mukaan hankalampi kuin kuvitellaan. Osittain se on sitä, että tietää, mitä tekee ja pystyy jatkuvasti oppimaan ja muuttumaan.

“Osittain sillä tarkoitetaan myös, että on olemassa sellaisia hyviä tyyppejä, jotka pysyvät lujana ja pystyvät muuttumaan kuin vesi.”

Podcastissa pohdiskellaan sitäkin, että resilienssistä on tullut jo vähän muotitermi. Rehnin mukaan haastavaa on se, että resilienssiä etsitään jo vähän joka paikasta ja sen avulla halutaan rakentaa jopa loputonta turvaa. Myös Timo Bruns miettii, ettei resilienssistä ei voidaa saada ratkaisua ja vastausta kaikkeen.

Yrityksille resilienssi on ennakointikykyä…

Yritysten kohdalla resilienssillä viitataan usein muutoskyvykkyyteen. Siihen, etteivät organisaatiot ole käytännön tasolla liian jäykkiä. Rehnin mukaan puheista huolimatta suuret yritykset ovat edelleen kömpelöitä, kiinni prosesseissaan ja hierarkiassaan.

Olennaista on kuitenkin tarkastella resilienssiä myös makro- ja jopa metatasolla. Silloin kyse on ennakoinnista ja riskien hallinnasta. Ennen koronapandemiaa Rehn kiersi yrityksissä puhumassa tabutodellisuuksista.

Käytännössä se tarkoitti sitä, että hän kyseli vaikeita: Mitä tapahtuu, jos kukaan ei halua tuotteitanne? Entä jos poliittinen tilanne muuttuu sellaiseksi, että ette voi enää toimia? Entä jos Venäjä aloittaa sotatoimet? Mitä, jos tulot menevät kokonaan nolliin kolmeksi kuukaudeksi?

“Jos on jo miettinyt valmiiksi mahdottomaltakin tuntuvia tilanteita, siitä on tullut jo kiinteä tapa ajatella. Silloin yritys on parempi ja nopeampi yllättävissä ja muuttuvissa tilanteissa.”

… ja ennen kaikkea vastuullisuutta

Vastuullisuus on resilienssiä, sanoo Alf Rehn.

“Jos yritys ei koe minkäänlaista yhteiskuntavastuuta tai luo kytköksiä ympäriinsä, tulee sillä olemaan maailman muuttuessa hyvin vähän kavereita.”

Vastuullisuuden laiminlyöminen vähentää Rehnin mukaan yrityksen kykyä toimia, kun kriisi oikeasti iskee. Yhteiskuntavastuusta huolehtiminen rakentaa yritykselle verkostoa ja tekee siitä tarpeellisen siinä yhteisössä, jossa se toimii. Vastuullisuus on siis ennen kaikkea strateginen vahvuus.

“Se antaa yhteisölle mahdollisuuden antaa tarvittaessa tukensa. Kyllähän vastuullisina koetuille yrityksille sallitaan esimerkiksi paljon enemmän tietynlaisia kömmähdyksiä”, Rehn pohtii.

Siksi vastuullisuutta kannattaakin ajatella osana strategiaa ja osana voiton tekemistä.

“Yritysten olisi hyvä ymmärtää, että se ei ole vain sitä, että on pakko – tai Greta tulee ja sanoo pahasti!”

Recoding-podcastin ensimmäisessä jaksossa keskustellaan lisäksi siitä, mikä kaikki oikeasti muuttuu ja mikä ei. Rehn kapinoi alati hehkuttavaa muutospuhetta.

“Pidämme yllä jatkuvasti ideaa, että joku vallankumous tulee ja vie kaiken mennessään. Oikeasti kiinnostavampaa on se, mikä kaikki ei muutu.”

Kiinnostuitko? Kuuntele Recoding-podcastia SpotifyssaSoundCloudissa ja Applen podcasteissa

podcast

recoding

resilienssi

uudistumiskyky

vastuullisuus

Takaisin ylös