Blogi 29.8.2017

Oivalluksia työn stressitasoista ja palautumisesta Moodmetric-sormuksella

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 7 vuotta sitten.

Sovelluskehityksessä erilaisten asioiden mittaaminen on elintärkeää kehittymisen kannalta, mistä Juhana Huotarinen jokin aika sitten kirjoitti (Juhanan blogit täällä ja täällä) ja metriikoiden keräämisestä on hyötyä myös henkilökohtaisella tasolla. Fyysisten suoritusten muuttamiseen numeroiksi on saatavilla erilaisia laitteita sykkeen mittauksesta unen laadun seurantaan, joilla saa kätevästi kannustusta ja lisätietoa tekemisen laadusta.
Yksi vähemmän tunnettu mittaamisen osa-alue on tunteiden ja stressitason mittaaminen. Suomalainen Moodmetric on kehittänyt sormuksen ja mobiilisovelluksen, jotka auttavat löytämään elämästä ne tekijät, jotka stressaavat eniten, oli se työ ja kiire, esimies, kollegat tai puoliso. Sormus vain sormeen ja sovellus näyttää yksinkertaisesti ja reaaliajassa sekä kognitiivisen että emotionaalisen stressin lähteet kertoen koettujen tunteiden voimakkuuden 1,5 sekunnin viiveellä. Punaiset lukemat ja niiden sijoittuminen päivään auttavat osoittamaan, mikä hermostoa aktivoi. Etenkin tietotyössä henkinen kuormitus on asia, joka on hyvä tunnistaa ja tarvittaessa datan perusteella voi muuttaa tapoja loppuun palamisen estämiseksi. Käytin Moodmetricin sormusta muutaman viikon ajan ja testijakson perusteella se on näppärä idea, mutta käytännössä toteutus jättää käytettävyyden osalta toivomisen varaa.

”Metriikat ovat elintärkeä osa oppimista. Ilman perustusta, on mahdotonta tietää kehitytkö vai taannutko. Metriikat antavat neuvoja päätöksenteolle ja tekevät tärkeän tiedon näkyväksi.” – Juhana Huotarinen

Moodmetric-älysormus

Suomalaisen start-upin Moodmetric-älysormus pyrkii edistämään käyttäjänsä hyvinvointia ja onnellisuutta kertomalla käyttäjälle koettujen tunteiden voimakkuuden nollasta sataan. Sormuksella saa tietoa käyttäjän stressistä ja rauhallisuudesta, jotka päätellään sympaattisen hermoston vasteesta. Positiivisia ja negatiivisia tunteita ei erotella, vaan maksimiluku 100 kertoo, että olet erittäin stressaantunut, ahdistunut, peloissaan tai innostunut. Keskivaiheen lukemat kertovat aktiivisesta tilasta, alle 30 rentoutumisesta ja alle kymmenen tietoisesta rauhoittumisesta. Sormus soveltuu varsinkin pitkän aikavälin jatkuvaan stressin mittaukseen ja se sopii kaikille, sillä se oppii käyttäjän normaalitason. Vuonna 2014 Slushissa esitelty sormus on Moodmetricin mukaan ensimmäinen langaton ja pieni laite tunteiden mittaukseen. Sormuksen hinta on noin 230 euroa ja älypuhelinsovellus on tällä hetkellä saatavilla vain iPhone-älypuhelimille. Saamieni tietojen mukaan tuki Androidille tulee tammikuussa.

Moodmetric-älysormus
Moodmetric-sormus

Moodmetric-sormusta voi käyttää kuten normaalia sormusta ja se yhdistyy älypuhelimeen bluetoothilla. Reaaliaikainen mittaus toimii viiden metrin säteellä. Sormusta voi käyttää myös ilman jatkuvaa yhteyttä älypuhelimeen, jolloin sormus tallentaa mittausdatan muistiin ja siirtää sen seuraavan kerran ollessaan puhelimeen yhteydessä. Reaaliaikaisessa mittauksessa sormuksen akku hupenee aika nopeasti, joten yhteyttä ei kannata pitää jatkuvasti päällä.

Tunteet visuaalisena tunnekukkana

Koetut tunteet näytetään älypuhelinsovelluksessa visuaalisesti tunnekukkana ja reaaliaikaisesti piirtyvällä lukemana. Sormuksesta löytyy myös LEDit, joka punaisena vilkkuessa kertoo tunteiden tason olleen viiden minuutin ajan yli 75, ja vihreänä palaessa Moodmetric-lukema on ollut viiden minuutin ajan alle 15. LEDit voi myös kytkeä pois päältä, jonka voi kuvitella olevan hyödyllinen ominaisuus. Sormuksessa on yllättävästi myös kolmen akselin kiihtyvyysanturi ja se toimii myös askelmittarina. Moodmetricillä on myös kehittäjille tarjota sovelluskehityspaketti, jonka avulla saa saman Moodmetric-indeksin käyttöön, kuin mitä Moodmetricin älypuhelinsovellus tarjoaa.

Sympaattisen hermoston mittaamisen hyödyntäminen

Mihin sitten sormusta voi sitten käyttää? Käyttökohteita sormukselle löytyy aika nopeasti muun muassa unen laadun mittaamisesta arkipäivän hetkien mittaamiseen. Sympaattisen hermoston aktivoituminen yöllä voi kertoa siitä, että immuunijärjestelmäsi ei toimi täydellä teholla. On hyödyllistä saada tietoa, miten nukut öisin, sillä yöllä mitattavat arvot kertovat miten olet palautunut päivästä. Jos päivä oli kiireinen, mutta nukuit silti rauhallisesti, on stressi ja palautuminen hyvin balanssissa. Myös unirutiinien kuten nukkumaanmenoajan vaikutuksesta unen laatuun on hyvä saada palautetta, jonka perusteella tarvittaessa muuttaa tapoja terveellisemmäksi.

Aktiivinen päivä

Ihoresistanssin mittausta voidaan käyttää myös sairauden havainnointiin ja asioiden ennakointiin esimerkiksi kuormituksen noustessa pitämällä etäpäivän, joka ainakin itselleni on rauhoittava asia. Koska sympaattisen hermoston vaste kertoo “taistele tai pakene” -reaktiosta, normaalia korkeammat arvot voivat tarkoittaa, että elimistösi taistelee jotain vastaan. Eli sormuksen mittaamat arvot eivät kerro vain tunteiden voimakkuudesta, vaan myös kehon rasituksesta. Liikuntasuorituksen aikana lukemat ovatkin aina maksimissaan, vaikka tunnetasolla urheilu olisi ihan normaali tapahtuma.

Työpaikalla sormusta voi käyttää hyvinvoinnin mittaamiseeen käyttämällä sitä esimerkiksi rauhallisen tauon aikana ja katsoa miten tauko vaikutti työpäivääsi. Sormuksella voi myös ottaa selvää, mitkä palaverit ovat eniten stressaavia tai kuinka lyhytkin happihyppely keskellä päivää rauhoittaa.

Sympaattisen hermoston vaste

Moodmetric-sormus toimii mittaamalla autonomisen hermoston signaaleja, ihonresistanssin muutosta (Electrodermal Activity, EDA), joka kertoo sympaattisen hermoston tilasta. Tunnerikkaissa tilanteissa tai fyysisessä aktiviteetissa ihon sähkönjohtavuus muuttuu, jonka sormus mittaa, muuntaa numeroarvoiksi ja tuo näkyviin 1,5 sekunnin viivellä älypuhelinsovellukseen. Psykologisissa tutkimuksissa hyödynnettyä ihoresistanssia on mitattu laboratorio-olosuhteissa jo vuosikymmeniä ja nyt se on sormuksen avulla mahdollista niin arkisissa hetkissä, yöllä unen laadun seurannassa tai meditaation ja mindfulness-hetkien kanssa.
Parhaiten ihoresistanssia voidaan mitata kämmenestä, sormen kämmenpuolelta tai jalkapohjista, jolloin sormus toimii arkisessa käytössä kaikken kätevimmin. Kyseiset kohdat ovat ihmisen kehossa niitä osia, joissa on eniten pieniä hikirauhasia, jotka reagoivat tunnetilojen muutoksiin. Ihoresistanssia voi mitata muualtakin, mutta mittaus ei ole yhtä luotettavaa, eikä helposti toteutettavaa. Moodmetricin soveltuvuus tutkimuksiin on myös Työterveyslaitoksen varmentama ja 24 ihmisen tutkimusryhmällä signaalin tarkkuudeksi verrattuna laboratorialuokan referenssiin saatiin 83 %. Moodmetriciä onkin käytetty tutkimusprojekteissa kuten tietotyön tuottavuuteen ja hyvinvointiin vaikuttavia asioita tutkivassa pop up:ssa.

Käyttökokemukset henkisen kuormituksen mittaamisesta

Muutaman viikon käytön perusteella työ Goforella ei vaikuta olevan stressaavaa edes palavereissa istuessa, vaan töitä tehdään mittausasteikon keskivaiheilla, eikä arkikaan tuntunut testijaksolla kuormittavan kuin positiivisessa mielessä. Joitain huippulukemia sain hetkittäin tallennettua, mutta yleensä arvot olivat hieman keskiarvon (beigen ja vihreän rajan) yläpuolella. Toisaalta lukemat eivät kyllä painuneet kovin alhaisiksi yölläkään, eivät ainakaan tietoiseen rauhoittumiseen asti. Mitä siitä sitten voi päätellä, en tiedä. Hyödyllistä ja osittain yllättävää sormuksen keräämässä tiedossa toisilla testikäyttäjillä Goforella oli, että myös vapaa-aika tahtoi olla intensiivistä: vapaapäivänä tahtoi tulla yhtä paljon punaista mittariin kuin hektisempinä työpäivinä. Tulokset laittoivat pohtimaan omaa ajankäyttöä ja palautumista, sillä positiivinen rasituskaan ei ole hyvää, jos välissä ei pääse palautumaan.

Etätyöpäivä

Kokemusteni perusteella Moodmetric-sormus on kätevä tapa saada tietoa arjen tunteita kuormittavista hetkistä, kunhan muistaa mitä on tehnyt tiettyinä ajan hetkinä. Kuormituksen näyttäminen tunnekukkana tarjosi selkeän näkymän mitattavaan tietoon ja sovelluksen käyttö oli suhteellisen selkeää. Sovellus on toisaalta tietojen analyysin kannalta vähän köyhä ja tietojen hyödyntämisessä joutui tekemään aika paljon omaa päättelyä. Sovellus kaipaisi muun muassa ominaisuutta kirjata päivän tapahtumia tunnekukan yhteyteen, jolloin mittausarvoista saisi enemmän irti myös myöhemmin. Jos ei päivällä seurannut mitä arvoja tunnekukkaan kertyi, oli vaikea muistella mistä punaiset eli kuormittavat kohdat koostuivat. Sovelluksen yhteyteen voisi olla kätevä jokin kuukausipalvelu pientä lisäkorvausta vastaan, jossa voisi tarkemmin seurata ja tulkita omaa rasitustasoaan.

Käytettävyydeltään sormus ei ole kovin miellyttävä, sillä sen design on suhteellisen karu ja kooltaan se on turhan iso, että se olisi huomaamaton, eikä takertuisi kaikkialle. Konttorityöskentelyssä sormus ei ollut tiellä, mutta toisissa ammateissa asialla olisi enemmän merkitystä. Muotoilustaan johtuen sormusta on hankala käyttää hansikkaiden kanssa, ja koska se ei ole vedenpitävä sormuskannen materiaalista johtuen, jää usein kiinnostavaa dataa pois vapaa-ajan kuormittavuudesta. Otin sen aina pois sormesta myös käsien pesun ajaksi, joka alkoi hieman ärsyttämään. Yksi sormuksen käyttökohde on unen laadun seuraaminen, mutta nukkuessa se on hieman häiritsevän kokoinen ja toisilla testaajilla suurin osa yöstä dataa ei kertynyt, ehkä sormien kutistumisen tai kuivumisen seurauksena. Kuten sormuksissa yleensäkin, on metallinen rengas hankala mukavuuden kannalta, sillä välillä sormus puristi liikaa tai tuntui olevan liian väljä, kun mittausta varten sen pitäisi olla napakka. Täten omien kokemusten perusteella sormus soveltuu hyvin lyhyiden ajanjaksojen tai tiettyjen hetkien mittaamiseen.

Moodmetricillä on hyvä idea sormuksensa kanssa ja on kiinnostavaa nähdä miten alkava yhteistyö Kalevala Korun kanssa tuottaa tulosta sormuksen muotoilun ja esteettisyyden osalta. Jotenkin tuntuu, että Moodmetric-sormuksen kehitys on ollut jäissä, kun nykyinen “pienempi versio” on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa, eikä siitä saa kaunista edes timanteilla koristeltuna.

Kokonaisuutena Moodmetric-sormus on kätevä tapa mitata stressiä, mutta sormus tuntuu vielä hieman viimeistelemättömältä, eikä sitä pitkiä jaksoja viitsisi käyttää. Viikon parin mittausjakso osoittanee jo, mitkä omat stressitekijät ovat töissä ja arjessa ja miten esimerkiksi unenlaatua saa paremmaksi muuttamalla iltatoimia. Jos sormus olisi pienempi tai vastaavasti mittaus toimisi jonkin aktiivisuusrannekkeen tai kellon yhteydessä, olisi se mielestäni järkevämpi kokonaisuus, mutta tällöin mittaustarkkuus ei toki olisi samaa tasoa.

Kirjoitus julkaistu aikaisemmin kirjoittajan omassa Verteksi-blogissa.

Gofore Crew

Marko Wallin

Marko works as a full stack software engineer and creates better world through digitalization. He writes technology and software development related blog and developes open source applications e.g. for mobile phones. He also likes mountain biking.

Takaisin ylös