Opetushallituksen Opintopolku on kansallinen verkkopalvelu, jonka avulla opiskelupaikkaa etsivät voivat etsiä ja hakea opiskelupaikkaa. Palvelu kokoaa myös kattavasti koulutuksen ja opetuksen järjestäjän palveluita yhdeksi saumattomaksi kokonaisuudeksi.
OPH:n palvelulla on käyttäjinään vuosittain yli 300 000 oppijaa ja yli 10 000 virkailijaa. Kokonaisuus koostuu useista kymmenistä taustajärjestelmistä ja tarvitsee modernin infrastruktuurin tuekseen. Alun perin perinteiseen konesaliin rakennettua palvelua lähdettiin uudistamaan pilvipalveluiden päälle. Goforella oli tekninen päävastuu monitoimittajaprojektissa.
”Opetushallitus suunnitteli jo pidemmän aikaa kustannustehokkaampaa ja modernimpaa kapasiteettiratkaisua moderniin palvelukokonaisuuteen. Kävimme läpi useita pilvivaihtoehtoja ja vertailimme niitä keskenään. Parhaimmaksi ratkaisuksi meidän tarpeisiimme valikoitui Amazon Web Services (AWS). Maailmanlaajuisesti AWS on tunnettu palvelu ja Suomesta löytyy riittävästi osaajia, mikä oli meille tärkeää”, kertoo OPH:n tietohallintojohtaja Erja Nokkanen.
Mittava siirto onnistui kupruitta
Opintopolun kokonaisuus siirrettiin onnistuneesti helmikuussa 2018 AWS-pilvipalvelun päälle. Siirtohanke oli haastava, sillä jatkuvassa käytössä oleva palvelu koostuu monista toisistaan riippuvaisista taustajärjestelmistä, ja tarjoaa kymmeniä ulkoisia integraatioita muun muassa Kelalle.
”Pilviprojekti aloitettiin elokuussa 2017 yhteistyössä Opetushallituksen, Goforen ja OPH:n palvelukokonaisuuden kehittäjien kanssa. Puolen vuoden projekti toteutettiin ketterästi ja joustavasti siten, että varsinainen siirto saatiin onnistumaan sujuvasti ja ilman ongelmia”, toteavat Erja Nokkanen ja erityisasiantuntija Mika Rauhala OPH:sta.
Suurien julkishallinnon järjestelmien joukossa Opintopolku on AWS-siirtymällään suunnannäyttäjä tulevaisuuden teknisiin ratkaisuihin. Keväällä 2018 pilvipohjainen palvelu pääsi heti kunnon testiin, kun kymmenet tuhannet hakijat jättivät hakemuksensa toisen asteen ja korkeakoulujen yhteishauissa.
Mitä uusi infrastruktuuri mahdollistaa?
- Joustavuutta kehitykseen
Joustavuuden ansiosta on mahdollista luoda helposti useita kehitysympäristöjä. Uusia sovelluksia ja tekniikoita voidaan ottaa käyttöön helposti käyttäen alustan valmiita komponentteja tai luoda itse uusia lisää. - Skaalautuvuutta
Sovellukset voivat skaalautua automaattisesti kuorman mukaan: ylöspäin kun tarvitaan suorituskykyä, alaspäin kun halutaan säästää kuluja. Muutokset tapahtuvat päivien tai viikkojen sijaan minuuteissa. - Kustannustehokkuutta
Ympäristön ylläpidon kustannukset ovat matalammat kuin perinteisessä infrastruktuurissa. Palvelualusta huolehtii monista tehtävistä, joita perinteisessä konesalimallissa tehdään käsin. Myös ympäristöistä maksetaan tarkasti käytön mukaan. Jos esimerkiksi kehitysympäristölle ei ole käyttöä, se voidaan sammuttaa ja käynnistää uudelleen tarpeen mukaan. - Infrastruktuurin toistettavuutta
Pilviympäristö mahdollistaa infrastruktuurin hallinnoinnin ohjelmakoodilla. Tällöin kokonaisuus on dokumentoitu, kaikkien osapuolisten saatavilla ja toistettavissa helposti. Myös muutoshistoria on nähtävillä helpommin. - DevOps-työskentelyä
Enää järjestelmäkokonaisuus ei ole musta laatikko, vaan infrastruktuuri on kaikkien ulottuvilla. Kehittäjät vastaavat tuotoksistaan koko ohjelmiston elinkaarelta, ja pystyvät tarvittaessa tekemään nopeita muutoksia järjestelmään. Aikaa ja rahaa säästyy, kun infrastruktuuri on lähellä kehittäjiä ja tuoteomistajia.