Liki vuosi on jo vierähtänyt tämän ”uuden normaalin” työelämän parissa, jonka Covid-19 toi tullessaan. Virus pakotti muuttamaan työn tekemisen tapoja ennennäkemättömällä rytinällä, sillä vaihtoehtoja ei juuri ollut. Vielä pandemian alussa odotimme, milloin pääsisimme palaamaan vanhoihin, tuttuihin työrutiineihin, mutta nyt, vuoden vierittyä, vanhaan palaaminen alkaa tuntua… noh, vanhalta. Olemme siirtymässä uuteen post-covid -työelämään ja yritykset sekä työntekijät jo kilvan visioivat, millainen se voisi olla ja mitkä poikkeusajan käytännöt ovat kenties tulleet jäädäkseen.
Elämme siis sangen mielenkiintoisia ja inspiroivia, jopa historiallisia aikoja. Harvoin on ollut mahdollista muotoilla ja suunnitella työelämää haluamaksemme samalla tavoin kuin nyt. Samalla järkähtämättöminä pidetyt lainalaisuudet, kuten se, että työ sitoo ihmisen yhteen, vakituiseen asuinpaikkaan, ovat murtumassa.
Vuosia IT-rekrytoinnissa työskennelleenä voin yhtyä näkemykseen, että alan osaajamarkkina kuhisee kuumempana kuin koskaan. Asiantuntijoille riittää ottajia ja työnantajat pohtivat otsat hiessä, miten pysyä mukana kilpailussa todellisista osaajista ja löytää töihin parhaat tekijät. Me Goforella haluamme luoda erilaisia työnteon muotoja, joista jokainen voi valita omaan elämäntilanteeseensa ja arvoihinsa sopivan – sellaisen, jossa työntekijä voi parhaiten ja tekee siksi myös parasta jälkeä. Me nimittäin uskomme, että valinnanvapaus ja luottamus ovat mitä parhain työnjohtaja ja motivaattori. Siksi päätimme tarjota mahdollisuuden paikattomaan työhön.
Tiedämme toki, että ihmiset ovat erilaisia ja arvostavat eri asioita. Siksi paikaton työ ei sido sen enempää paikkaan kuin paikattomuuteenkaan. Se vapauttaa valitsemaan yhden tai yhdistelemään useita erilaisia vaihtoehtoja.
On heitä, jotka eivät enää koskaan mieli palata toimistolle. Heille on tärkeää, että työtä voi tehdä siellä, missä sydän asuu – olipa se sitten maalla, metsässä tai vaikka meren luodolla. Kaikki työ hoituu etänä. Toiset taas löytävät omansa hybridimallista: etätyö on iso osa arkea, mutta toimisto- ja asiakaskohtaamiset tuovat viikkoon vaihtelua ja makua. Tärkeintä on, että paikkaa voi vaihtaa niin halutessaan. Ja onpa heitäkin, jotka odottavat jo toimistolle pääsyä ja kokevat etätyön välttämättömänä pahana ja toivovat, että tulevaisuudessa palaverit pidettäisiin taas naamatusten.
Työnantajana meidän vastuullamme on tehdä kaikista näistä työtavoista ja niiden yhdistelmistä mahdollisia ja tarjota kaikkiin tarvittava tuki ja puitteet. Mielikuvissamme kajastelee jo tulevaisuus, jossa meitä goforelaisia työskentelee Helsingistä Lappiin ja Savon sydänmailta rannikkoseuduille!
Millainen sitten onkaan sinulle omin työnteon malli ja millaiseksi ikinä hyvän työelämän määritteletkään, me haluamme olla jakamassa sen kanssasi. Emme vielä ole täydellisiä virtuaalisia perehdyttäjiä emmekä varmaan osaa vielä kuvitella kaikkia eteen sattuvia yllätyksiä, mutta haluamme – ja lupaamme – oppia. Sinä ja me, yhdessä.
Terveisin,
Anni
P.S. Lisää asiaa paikattomasta työstä: gofore.com/paikaton