Muistatteko ajan, kun metsurit sahasivat puut käsisahalla, tai kun rakennuksilla betoni siirrettiin kottikärryillä työntämällä myllystä kivijalkaan? Kuulostaa järjettömän työläältä, eikö? Tietotyössä on valtavasti samanlaista monotonista ja tarpeetonta työtä, joka voidaan nykyaikana automatisoida aika pienellä vaivalla. Seuraa muutama esimerkki.
Vanhojen järjestelmien yhdistäminen toisiinsa tai uusiin järjestelmiin
Moniin vanhempiin taloushallinnon ja toiminnanohjauksen järjestelmiin on työlästä tai mahdotonta tehdä ohjelmistotason integrointia. Tähän saakka ratkaisu on sitten ollut, että ihminen copy-pasteaa tiedon järjestelmästä toiseen. Ohjelmistorobotti on mahdollista opettaa nopeasti hakemaan määrämuotoinen data paikasta A ja syöttämään se paikkaan B. Robotille rutiinien hoitaminen, kuten asiakkuuksien avaukset, laskutukseen liittyvät ylläpidot ja tarkastukset, sekä raportointitiedon keruu ovat arkipäivää.
Tiedon syöttäminen
Mikä sen houkuttelevampi tehtävänanto kesäharjoittelijalle, kuin laittaa hänet hakkaamaan juuri ostetun sisaryrityksen henkilöstörekisteri omaan, vanhaan HR-tietokantaan? Järjetöntä, sanon minä. Ohjelmistorobotin voi opettaa hetkessä tekemään tällaisia export, copy-paste, import tyyppisiä tylsyyksiä. Kesäharjoittelijan ajan voi käyttää johonkin hyödylliseen, kuten esimerkiksi markkinointiblogauksen kirjoittamiseen.
Tiedon kerääminen GDPR vaatimusten täyttämiseksi
GDPR:n myötä asiakkailla on oikeus pyytää kaikki heistä tallennettu tieto nähtäväksi. Asiakasta koskevaa tietoa voidaan olla tallennettu useisiin eri järjestelmiin, joista tiedon keruu manuaalisesti lisäisi vain ihmisten työtaakkaa. Ohjelmistorobotti taas mielellään kerää tarvittavat tiedot eri paikoista, koostaa ne yhtenäiseksi ja lähettää nopeasti asiakkaalle nähtäväksi vaikka lauantaina aamuyöllä.
Kilpailijoiden seuraaminen
Kuka suurissa verkkokaupoissa pitää huolen, että hinnat ovat varmasti hintatakuun takaamat, markkinoiden halvimmat hinnat? Ei kukaan. Robottihan tuon kilpailijoiden seuraamisen hoitaa. Ohjelmistorobotiikka tarjoaa rajattomat mahdollisuudet asiakas-, kilpailija- ja tutkimustiedon etsimiseen, integrointiin ja analysointiin – silmän räpäyksessä.
Aina ystävällinen, aina linjoilla oleva 24/7 chat palvelija
Nykypäivänä on mahdollista opettaa robotti reagoimaan järkevästi chatissa, sähköpostissa tai sosiaalisessa mediassa käytävään keskusteluun. Robotti voi joko taustalla tunnistaa haitallisia keskusteluita, tai tietyissä tapauksissa osallistua keskusteluun. Esimerkkejä on rajattomasti. Kotipizzan voi tilata Facebookissa toimivalta chatbotilta, uutta kieltä voi opetella Duolingossa juttelemalla robotin kanssa, ja Google Assistant tekee mitä vain siltä pyytääkään. Yrityksen liidigeneroinnin voi jättää kotisivuliikennettä, sähköposteja ja chattia tarkkailevan robotin harteille. Jopa UNICEF hyödyntää robotiikkaa keräämällä globaalisti mielipiteitä ihmisoikeuskysymyksiin U-Report sivustolla.
Robotic Process Automation – RPA
Automaatio, robotiikka ja konenäkö ovat voimakkaasti kasvavia kehitysalueita, jotka tarjoavat lukemattomia mahdollisuuksia tuotantotehokkuuden kasvattamiseen, sekä työn kuormittavuuden vähentämiseen. Ohjelmistorobotiikalla (RPA, Robotic Process Automation) ihmiset vapautetaan tylsistä tietotyön tehtävistä. Käytännössä RPA työ seuraa tyypillisesti polkua, jossa prosessit käydään läpi ja kuvataan, RPA kehitetään ja lopulta testataan.
Käytännössä ohjelmistorobotti on sovellus, joka toimii ohjelmistojen näkökulmasta kuin ihminen. Robotti toistaa halutut tehtävät olemassa olevien käyttöliittymien kautta eri ohjelmistoissa. Robotiikalla voidaan siis käytännössä automatisoida rutiineja ja integroida ohjelmistoja ilman sovellusten välisiä liittymärajapintoja. Tietoa voidaan kerätä Legacy- järjestelmistä, jotka eivät tarjoa ohjelmistotason rajapintaa, tai tietoa voidaan siirtää kahden ohjelmistotasolla yhteensopimattoman sovelluksen välillä. Automatisoidut prosessit saadaan nopeasti tuotantoon, sillä olemassa oleviin järjestelmiin ei tarvitse tehdä muutoksia.
Aikana, jolloin tieto on aina käytettävissä, uutta dataa syntyy 2.5 triljoonaa tavua päivässä. Yksi suurimpia haasteitamme onkin tiedon käsittely, jossa automatiikan mahdollisuuksia kannattaa hyödyntää.