Blogi 29.3.2021

Työelämässä perheen pitää saada näkyä ja kuulua

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 3 vuotta sitten.

Kun työ ja muu elämä soljuvat sopivasti yhteen, voi työntekijäkin hyvin. “Hän on silloin myös hyvin sitoutunut ja motivoitunut työhönsä”, sanoo Mothers in Business MiB ry:n toiminnanjohtaja Annica Moore Recoding-podcastissa.

Keskustelua vetävät paremman arjen puolesta puhuja ja julkishallinnon liiketoiminnasta vastaava Riikka Vilminko-Heikkinen sekä datan keräämiseen intohimoisesti suhtautuva ja Turun toimistoa vetävä Eero Rostiala Goforelta.


Mitä jos tehtäisiin kysely, jossa lapset saisivat kertoa mielipiteitään omien vanhempiensa työpaikasta? Miltä luulet, että sinun työpaikkasi vaikuttaisi lastesi tai muiden läheistesi silmin? Tällaisen kiinnostavan idean heittää ilmoille Recoding-podcastissa yhteiskuntavaikuttaja, perheystävällisyyden puolestapuhuja ja Mothers in Business eli MiB ry:n toiminnanjohtaja Annica Moore.

Työelämän perheystävällisyydestä puhutaan yhä enemmän. Mooren mukaan siihen on tärkeät perusteet: kun työ ja muu elämä soljuvat hyvin yhteen, voi työntekijä hyvin ja silloin hän on myös sitoutunut ja motivoitunut työhönsä. Jos työ puolestaan vie lähes kaiken energian, se hidastaa ihmistä ja syntyy stressiä sekä konflikteja.

Työn ja perheen yhteensovittamisessa on totuttu viittaamaan erityisesti ydinperheiden pikkulapsiarkeen, mutta Moore muistuttaa, että perhe tarkoittaa ihmisille monenlaisia asioita. Ihmisillä on myös monenlaisia erilaisia kuormittavia elämänvaiheita. Voi olla huolta ikääntyvistä vanhemmista tai sairaasta ystävästä. Joillekin lemmikki on se kaikkein tärkein.

“Keskeistä on, että ihminen nähdään työyhteisössä kokonaisuutena, ja että myös kollega ja pomokin osataan nähdä kokonaisuutena. Olisi tärkeää, että joustoja rakennetaan niin, että kukin pystyy tekemään töitä suhteessa omaan elämäntilanteeseensa”, Moore sanoo.

Johtaja, näytä itse esimerkkiä!

Jotta perheystävällisyys ei jäisi sanahelinäksi ja kauniiksi arvolistoiksi pöytälaatikkoon, on mietittävä konkretiaa ja sitä, miten asioita oikeasti parannetaan. Mooren mielestä avainasemassa on johtaminen.

“Kyse on sellaisen työkulttuurin luomisesta, jossa perhe saa näkyä ja kuulua. Mitkään jipot eivät toimi, vaan myös esihenkilöiden pitää näyttää esimerkkiä. Kun hekin käyttävät vaikkapa pitkiä perhevapaita, muutkin uskaltavat”, Moore sanoo.

Toinen olennainen asia perheystävällisessä johtamisessa on luottamus. Sen merkitys korostuu näinä aikoina, kun työtä tehdään paljon etänä.

“Johtamisessa on keskeistä se, että luotetaan työntekijöihin ja siihen, että asiat tulevat hoidetuiksi. Sitä kautta muodostuu myös tila niille joustoille, joita ihminen työelämässä tarvitsee”, Moore sanoo.

Työntekijän puolelta tärkeää on puolestaan itsetuntemus. Se, että kukin tunnistaa myös itse ne asiat, joita omassa elämäntilanteessaan tarvitsee ja osaa nostaa nämä työpaikallaan esille ja keskusteluun.

IT-alalla kuljetaan perheystävällisyydessä edellä

Perheystävällisyys on ehdoton valtti rekrytoinnissa. Tämän ovat oivaltaneet erityisesti monet IT-alan yritykset. Inhimillisellä työkulttuurilla houkutellaan parhaita osaajia, mutta teknologia-alalla myös erityisesti naisia.

“IT-firmoissa on kova kisa osaajista, ja erityisesti alalle yritetään houkutella naisia. Toisaalta teknologia-alalla on myös rahaa, joten kokeilevampia käytäntöjä on silloin helpompi kokeilla. Muiden alojen kannattaa ehdottomasti seurata, millaisia avauksia näissä firmoissa nyt tehdään”, Annica Moore sanoo.

Perheystävällisyyttä vauhdittaa Mooren mukaan myös työn muutos – se, ettei työtä sidota enää niin tiukasti aikaan ja paikkaan.

“Kaikkien ei enää välttämättä tarvitse muuttaa kauas omista tukiverkoistaan, vaan voi jäädä alueelle, jossa omat vanhemmat tai sisarukset asuvat. Sitä kautta omaan elämään saa yhteisöllisyyttä ja apua arjen pyörittämiseen.”

Työpaikkojen joustojen ohella perheystävällisyyden toteutumiseen tarvitaan kuitenkin tukea myös muualta. Mooren kannustaa kauaskantoisempaan ajatteluun, jotta koko palveluympäristö saadaan sopeutumaan muuttuviin tarpeisiin.

“Perheystävällisen työelämän sijaan olisi tärkeää puhua myös perheystävällisestä yhteiskunnasta.”

Voit kuunnella Recoding-podcastia SpotifyssaSoundCloudissa ja Applen podcastissa.

Takaisin ylös