Artikkeli 17.5.2023

Gofore vahvistaa osaamistaan digipalveluiden saavutettavuuden kehittämisessä

8 people smiles to the camera in front of a window. One of them uses a wheelchair, one has a white walking stick on the hand. In the front there is a guide dog and an assistance dog. Three people wears glasses.

Digitaalisten palveluiden saavutettavuusvaatimukset koskevat tulevaisuudessa yhä laajemmin erilaisia tuotteita ja ratkaisuja. Julkisen sektorin toimijoiden on pitänyt rakentaa verkkosivut ja mobiilisovellukset saavutettaviksi jo vuodesta 2019. EU-direktiivin vaatimukset laajentuvat yksityissektorille kesäkuuhun 2025 mennessä, jolloin lisäksi fyysisten digituotteiden on oltava saavutettavia. Jatkossa esimerkiksi verkkokaupat, suoratoistopalvelut, älypuhelimet ja itsepalvelupäätteet pitää rakentaa saavutettavuusvaatimusten mukaan. Saavutettavuus tarkoittaa, että palvelut ja tuotteet on oltava erilaisten käyttäjien, erityisesti vammaisten henkilöiden ja erityisryhmien käytettävissä.

Goforen asiakkaat ovat digitaalisen yhteiskunnan toimijoita ja älykkään teollisuuden yrityksiä, joissa saavutettavuusosaamiselle on kasvava kysyntä. Gofore haluaa kehittää yhdenvertaisesti saatavilla olevia digitaalisia ratkaisuja, joista hyötyy mahdollisimman laajaa käyttäjäjoukko, rajoitteista tai vammoista huolimatta.

Yhtiö on vahvistanut osaamistaan kokeneilla saavutettavuuden asiantuntijoilla voidakseen auttaa asiakkaitaan entistä paremmin saavutettavuusvaatimusten edellyttämissä muutoksissa.

”Haluamme ajaa yhteiskunnassa asenne- ja kulttuurinmuutosta. Digipalveluiden saavutettavuudessa ei mielestämme riitä lain vähimmäisvaatimusten täyttäminen tai auditoinnin läpäisy, vaan saavutettavuus pitää olla mukana kaikessa suunnittelussa alusta alkaen. Digitalisaation tarkoitus on tehdä arjesta sujuvampaa. Saavutettavuuden aidosta huomioimisesta hyötyy lopulta tavalla tai toisella me kaikki”, sanoo Goforen liiketoimintajohtaja Viljakaisa Aaltonen.

Kun palvelu toteutetaan saavutettavaksi alusta alkaen, sen potentiaalinen käyttäjäkunta laajenee huomattavasti.

”Saavutettavuusasiantuntijamme työskentelevät tiiviisti sekä käyttäjien että digiratkaisuja suunnittelevien ja kehittävien tiimiemme kanssa. Näin saavutettavuus pystytään ottamaan mukaan kehitystyöhön varhaisessa vaiheessa. Haluamme auttaa asiakkaitamme olemaan edelläkävijöitä aidosti saavutettavan ja inklusiivisen digimaailman rakentamisessa”, Viljakaisa kertoo.

Monipuolinen osaajajoukko

Yksi Goforen saavutettavuusasiantuntijoista on Azra Tayyebi, joka tarvitsee näkövammansa takia digipalveluiden käyttöön ruudunlukijaa. Arjessa hänen apunaan toimii opaskoira Helmi. Azra toimii mm. omavero.fi-verkkopalvelun parissa.

”Opetan ja konsultoin ruudunlukijan käyttöä ja sitä, miten näkövammaiset käyttävät sitä sovelluksissa ja järjestelmissä. Ohjelmistokehittäjän kokemukseni ansiosta pystyn myös tekemään koodaajien kanssa tiivistä yhteistyötä ja tuomaan saavutettavuuden näkökulmat mukaan jo varhaisessa vaiheessa, kun mietimme teknisiä ratkaisuja”, Azra kertoo.

Azra on syntynyt Iranissa. Hän muutti Suomeen 10 vuotta sitten suorittaakseen maisteritutkinnon tietojenkäsittelytieteessä. Kotimaassaan hän oli tehnyt kandidaatintutkinnon ohjelmistokehityksessä. Suomen edelläkävijyys it-alalla ja vammaisten henkilöiden oikeudet olivat syitä hakeutua opiskelemaan maahan.

”Kun päätin, että haluan jäädä Suomeen opintojen jälkeen, oli selvää, että opettelen myös kielen, jotta voin työskennellä täällä.”

Koska Azra hallitsee kielen erinomaisesti, hän pystyy työskentelemään julkissektorin asiakkaiden projekteissa, joissa edellytetään suomen taitoa.

8 people smile for the camera in front of the window. One of the people uses a wheelchair, one has a white cane in her hand. In the foreground is one guide dog and one assistance dog. Three of the people have glasses.
Kuvateksti: Goforen saavutettavuusasiantuntijat, vasemmalta Elina Jokisuu ja avustajakoira Niilo, Ruut Kiiskilä, Tiina Mikkonen, takana Daniel Koskinen ja Aliisa Palm, opaskoira Helmin kanssa Azra Tayyebi. Keskellä liiketoimintajohtaja Viljakaisa Aaltonen ja oikealla asiantuntijoiden esihenkilö Jere Valkonen.

Goforen saavutettavuustiimillä on osaamista myös mm. ohjelmistokehityksestä, palvelumuotoilusta, käyttäjäkokemuksen ja käytettävyyden suunnittelusta sekä graafisesta suunnittelusta.

Kansainvälistä saavutettavuuspäivää (GAAD) vietetään 18. toukokuuta 2023

Päivä nostaa esiin ihmisten moninaisuutta ja erilaisia tarpeita niin digitaalisissa kuin rakennetuissa ympäristöissä. Maailmassa on yli miljardi ihmistä, joilla on näköön, kuuloon, liikkumiseen tai kognitiiviseen hahmottamiseen liittyviä rajoitteita. Päivä korostaa esteettömyyden ja saavutettavuuden toteutumista ja kannustaa tekemään maailmasta ihmisten moninaisuutta ja inklusiivisuutta kunnioittavan paikan, jossa ei ole tilaa syrjinnälle.

Digipalveluiden kolme keskeistä saavutettavuusvaatimusta

  • Palvelun ja sen sisältöihin kohdistuu niin sanotun WCAG-ohjeistuksen mukaiset vaatimukset, jotka varmistavat, että erilaiset ihmiset erilaisissa tilanteissa – myös vammaiset ja eri tavoin toimintarajoitteiset ihmiset – voivat käyttää verkkopalveluja.
  • Saavutettavuus pitää arvioida, ja sen tila ja mahdolliset puutteet sekä niiden korjausaikataulu tulee esitellä erillisessä selosteessa.
  • Palvelun pitää sisältää sähköinen palautekanava käyttäjille saavutettavuuspalautteen jättämistä varten.

Lisää saavutettavuudesta:

Kuuntele Azra Tayyebin haastattelu Goforen Recoding-podcastissa, jossa hän kertoi saavutettavuuden vaatimuksista. Jakso on julkaistu marraskuussa 2021, jolloin Azra työskenteli Avaava Digitalin palveluksessa.

Teksti ja kuvat: Anne Sivula / Goforen viestintä

Tilaa tiedotteemme!

Haluatko kuulla uutisemme ensimmäisenä? Tilaa pörssitiedotteet ja lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi!

Tilaa tiedotteet

Takaisin ylös