IR-media 15.12.2022

Goforen ”kummiluokka” siirtyi suoriin osakesijoituksiin

Goforen sponsoroima Etelä-Tapiolan lukion Sijoituskouluryhmä aloitti sijoittamisen viime keväänä ja on edennyt syksyn aikana jo ensimmäisiin suoriin osakesijoituksiinsa.

Talous ja nuoret TAT:n järjestämä Sijoituskoulu alkoi kaikkiaan 12 oppilaitoksessa ympäri Suomen. Yksi ryhmistä on Etelä-Tapiolan lukion ekaluokkalaisista koostuva ryhmä, jonka hoitamaa hyväntekeväisyyssalkkua Gofore sponsoroi. Nuoret sijoittavat lehtorinsa johdolla 10 000 euroa oikeaa pääomaa abikevääseen saakka. Hyväntekeväisyyssalkun mahdolliset tuotot lahjoitetaan kahden vuoden kuluttua Roosa Nauha -säätiölle.

Opettavainen sijoitusvuosi

Nuoret ovat saaneet päättää sekä hyväntekeväisyyskohteen että valita salkkunsa sijoitukset. Keväällä ryhmä allokoi rahastoihin 4 000 euroa, ja loput sijoitetaan noin 12 eri osakkeeseen. Ryhmän ensimmäinen rahastosijoitus tehtiin Nordnetin USA ESG -indeksirahastoon ja toinen kesän korvalla Blackrockin hallinnoimaan MSCI Europe -rahastoon.

Nuoret ovat suhtautuneet kuluneen vuoden epätavallisiin makroekonomisiin tekijöihin rauhallisesti, mutta riskeistä on keskusteltu paljon. Epävarmuus onkin lisännyt Sijoituskoulun salkun määrällistä- ja aikahajautusta.

– Olemme keskustelleet riskeistä kuten Kiina, sota, inflaatio, korot ja asuntomarkkinat. Tämä on ollut hyvin opettavainen vuosi ja siksi erinomainen Sijoituskoulun kannalta, kertoo ”Etiksen” yhteiskuntaopin lehtori, Sijoituskoulu-ryhmää vetävä Timo Holmström.

Ei vain turvasatamia

Syksyn aikana ryhmä on siirtynyt rohkeasti suoriin osakesijoituksiin. Ryhmä on sijoittanut viiteen osakkeeseen 500 euroa per osake. Ensimmäiset valinnat olivat Handelsbanken, norjalainen Equinor, Faron Pharmaceuticals, Kesko ja Tieto. Joulukuussa nuoret päättivät sijoittaa Valmetiin ja Noho Partnersiin – Pihla Ras ja Chloe Ketolainen kertovat perustelut videolla jutun alla.

Miten osakkeita valittiin, Timo Holmström?
– Meillä on ollut oikein monipuolista keskustelua valinnoista ja salkunhallinnan ymmärtämisestä; sellaista ajattelun harjoittelua. Nuoret ovat oivaltaneet, ettei epävarmoina aikoinakaan voi sijoittaa vain turvasatamiin, vaan hajauttaa käänteisesti korreloiviin kohteisiin. He ovat esimerkiksi valinneet ottaa riskiä varhaisessa vaiheessa olevan lääkeyhtiön kanssa, Holmström kertoo.

Ryhmän salkku on ollut syksyn aikana tuottoisa; tuotto oli 6,25 % torstaina 15.12.2022. Hyväntekeväisyyssalkussa on vielä muutama tuhat euroa käytettävissä, ja Holmström kertoo, että suoria osakesijoituksia tehdään vielä lisää. Harrastuneisuutta riittää myös vapaa-ajalle.
– Ryhmässä on myös jäseniä, joilla on jo omiakin sijoituksia, ja keskustelemme myös niiden kehityksestä, Holmström kehaisee.

Sijoittajakoulussa on myös kilpailullinen elementti, ja kaikki Suomen 12 hyväntekeväisyyssalkkua kilpailevat suurimmasta lahjoitettavasta tuotosta. Salkulleen parhaan tuoton saanut ryhmä palkitaan kurssin lopuksi keväällä 2024. Seuraamme kummiluokan sijoituksia IR-mediassa siihen saakka!

Pihla ja Chloe kertovat Etiksen ryhmän uusimmista sijoituksista:

Tilaa tiedotteemme!

Haluatko kuulla uutisemme ensimmäisenä? Tilaa pörssitiedotteet ja lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi!

Tilaa tiedotteet

Takaisin ylös