Goforen kasvustrategia nojaa tasaisesti sekä orgaaniseen kasvuun että yritysostoilla kasvuun. Meillä on tässä myös vaikuttava lähihistoria; viimeisimmän eMundo-kaupan myötä kahdeksan onnistunutta yritysostoa viidessä vuodessa.
Goforen yritysjärjestelyistä vastaava johtaja Ville Hurnonen, miltä yritysostokenttä näyttää tällä hetkellä?
– Kentällä on varsin vilkasta; saamme jatkuvasti tarjouksia ostettavilta yrityksiltä. Koska markkina-asemamme on Suomessa vahva, mielenkiintomme kohdistuu pääasiassa Saksaan, jossa meillä on jo tiimi ja jossa kasvaminen edellyttää yritysostojen jatkamista. Asenteemme yritysostoihin on Saksassa ja ylipäänsä mielestäni sopivan rohkea ja harkitseva.
Mitä erityispiirteitä Saksan yrityskauppamarkkinassa on?
– Saksa on ensinnäkin valtavan suuri markkina, 10-15 kertaa Suomen markkinan kokoinen eli yrityskauppamarkkina on vastaavasti hyvin laaja. Koska olemme melko tuntematon ostaja siellä, toisin kuin Suomessa, tunnustelu vaatii erilaista prosessia; paljon keskusteluja ja ostopotentiaalin suodattamista isosta massasta, neuvonantajan avulla tietysti.
Minkä tyyppistä ostettavaa etsimme?
– Tekemisen pitää joko tukea jo olemassa olevaa kyvykkyyttämme eli olla lisää samanlaista, tai sitten laventaa osaamistamme, kuten esim. viime tammikuussa toteutuneessa Devecto-hankinnassa, joka toi meille aivan uusia älykkään teollisuuden ulottuvuuksia ja marraskuun alussa tehdyssä eMundo-kaupassa, joka taas antaa meille lisää lihaksia DACH-alueella. Luonnollisesti myös markkinoiden erilainen kypsyysvaihe saattaa vaikuttaa ostokohteiden etsintään.
Jotta yritysostoon saadaan riittävästi kasvukerrointa, etsimme lähtökohtaisesti riittävän kokoisia yhtiöitä, jotka sekä kasvavat että kannattavat, ja joilla myös kasvu on kiihtymässä tai riittävällä varmuudella jatkumassa vakaana. Tärkein asia on kuitenkin kulttuurien yhteensopivuus; pienistäkin asioista syntyvä vaikutelma ihmisistä, jotka yritystä edustavat.
Mitä taas emme toivo ostettavalta yritykseltä?
– Tässäkin kulttuuri ja ihmisten välinen fiilis on tärkein; vaikka muut kriteerit täyttyisivät mutta ajatusmaailma ja arvot eivät kohtaa, emme vie prosessia eteenpäin. Vastaavasti kuin että etsimme tietynlaisia kyvykkyyksiä ja asiakasportfolioita, kasvua ja kannattavuutta, emme ole kiinnostuneita yrityksistä, jotka toivovat ostajan laittavan näistä jonkun osa-alueen tai kaikki kuntoon, saati suorastaan saneerattavista kohteista.
Tehtäväsi on myös vastata integraatioista n. kolmen vuoden ajan yritysostosta. Miten luonnehtisit tätä tärkeää vaihetta; millaisia periaatteita meillä on siihen?
– Yritysosto on myyjille usein hyvin henkilökohtainen, vaikeakin etappi elämässä, ja se on sekä myynti-, transaktio- että integraatiovaiheessa työlästä ja pitkäkestoisesti stressaavaa. Me ostajana ymmärrämme tämän, ja haluamme ottaa sekä ostettavan yrityksen yrittäjät että koko henkilöstön hellään, mutta varmaan halaukseen.
Otamme jokaisen yrityksen ja varsinkin ihmiset vastaan Goforen kulttuurille tyypillisellä yksilöllisellä tavalla. Integraatioon ei ole sapluunaa, jossa kaikki hankinnan kohteet pakotettaisiin samanlaiseen muottiin ja aikatauluun, joskin tietyt konserni-integroinnit kuten tiettyihin järjestelmiin liittyminen, teemme toki kaikille. Pyrimme edesauttamaan kasvua, haemme lisäarvoa asiakkaille ja myynnin synergiaa, tarjoamme osaajille uusia projekti- ja uramahdollisuuksia ja tarjoamme uudelle yhteisölle konsernin palveluja, hyväksi havaittuja toimintatapoja, kannustimia ja yhteisöllisyyttä.
Varmaan halaukseen sisältyy tietysti odotus toivomastamme kasvusta ja kannattavuudesta, ja tätä tietenkin edesautetaan kaikin tavoin yhteiseksi hyväksi. Ennen kaikkea näemme, että kasvu ja kannattavuus seuraavat perässä, kun ihmiset voivat hyvin ja ovat motivoituneita.