Blogi 17.2.2025

We Do Mind -afterworkien opit

Gofore Crew

Gofore on mielen oppimismatkalla. Syksystä 2024 lähtien olemme pyrkineet ymmärtämään aiempaa paremmin mielen toimintaa ja tarpeita työpaikalla. Yksi lupaamistamme toimista oli tutkia, kuinka voisimme paremmin tukea mielen terveyttä ja vähentää jo aiemmin löytämäämme sukupuolten välistä eroa mielen hyvinvoinnin kontekstissa. Kokoonnuimme goforelaisten kanssa afterworkeille keskustelemaan ja ideoimaan ratkaisuja haasteeseen.

Näiden ideoiden pohjalta kokosimme vuoden 2025 toimintasuunnitelman, johon kuuluu esimerkiksi:

  • Rakentaa enemmän tukea esihenkilöillemme sekä haasteissa valmentamisessa että menestyksen ja suoritusten tunnistamisessa ja juhlistamisessa.
  • Tuoda naisten terveyttä koskevia aiheita tutummaksi työntekijöillemme.
  • Keskittyä ennaltaehkäisevään mielenterveyden hoitoon uusilla ratkaisuilla.
  • Edistää kulttuuria, jossa vertaisryhmät tukevat toisiaan ja avoimia keskusteluja rohkaistaan.

Kestävä työelämä ja mielenterveys

Kestävä työelämä on tärkeä teema meillä Goforella, ja aloitimmekin viime vuonna projektin, jonka tarkoituksena on ymmärtää työ- ja mielenterveyttä syvällisemmin. Se on selvästi aihe, joka näyttää olevan kestävän työelämän ytimessä! Julkaisimme omaa henkilöstödataamme ja aloitimme oppimatkan siihen, mitä voimme tehdä ja ymmärtää paremmin tästä aiheesta.

Yksi datastamme noussut havainto heijastaa ilmiötä, joka vaikuttaa koko yhteiskuntaan: naisten mielenterveyteen liittyvät poissaolot ovat yleisempiä kuin miesten (Kela 2024). Masennus, ahdistus ja uupuminen diagnosoidaan naisilla useammin kuin miehillä (Mehiläinen 2024). Yhteiskunnallisella tasolla syiden ajatellaan sisältävän erilaisia tekijöitä: vastuiden epätasainen jakautuminen perheissä, naisiin kohdistuvat odotukset ja ristiriitaiset vaatimukset sekä muut biologiset ja sosioekonomiset syyt.

Ehdotetut ratkaisut tämän ilmiön käsittelemiseksi työpaikalla sisältävät usein oikeudenmukaisten ja läpinäkyvien rakenteiden toteuttamista, johtajuuteen ja hyvinvointiin investoimista sekä sellaisten työjärjestelyjen suunnittelua, jotka joustavat erilaisissa elämäntilanteissa.

Goforella monet näistä ratkaisuista ovat jo hyvin vakiintuneita. Silti sama naisten korkeampien poissaolojen malli näkyy myös meillä. Siksi kutsuimme goforelaiset yhteiseen keskusteluun We Do Mind -afterwork-tapahtumissamme. Tavoitteenamme oli ymmärtää tätä ilmiötä paremmin yhdessä ja ideoida konkreettisia ratkaisuja, jotka voisivat auttaa vähentämään sukupuolten välistä eroa mielenterveyshaasteissa.

Esikyselyn tulokset goforelaisilta

Ennen afterwork-tapahtumia teimme vapaaehtoisen kyselyn Goforen työntekijöille ymmärtääksemme, mikä meitä kuormittaa ja toisaalta, mikä suojaa ja auttaa meitä selviytymään. Yli 80 goforelaista vastasi kyselyyn: 59 naista, 22 miestä ja 3 muuta sukupuolta. Sekä naisten että miesten vastauksissa yleisimmin mainitut kuormitustekijät keskittyivät kolmeen yhteiseen teemaan:

  • Oman työn hallinnan menettäminen.
  • Tunne siitä, ettei pysty onnistumaan työssään.
  • Työhön liittymättömät stressitekijät.

Yksi huomattava ero oli, että näiden kolmen yleisimmän jälkeen yli 51% naisista ilmoitti itsekritiikin ja henkilökohtaisten odotusten olevan tuttuja stressitekijöitä. Miehillä neljänneksi yleisin kuormitustekijä oli työpaikan konfliktit tai viestintävaikeudet ja yhteenkuuluvuuden tunne työpaikalla.

Hyvinvointia tukevien pääteemojen osalta oli myös samankaltaisuuksia. Sekä naisilla että miehillä kaksi yleisintä työkalua olivat levon ja unen priorisointi sekä huolista ja tunteista puhuminen läheisten kanssa. Naisilla kolmanneksi yleisin työkalu oli itsetietoisuuden lisääminen ja ajan ottaminen henkilökohtaisten odotusten pohtimiseen. Miehillä taas merkitykselliset harrastukset ottivat tämän paikan.

Näiden havaintojen ja aiemmin oppimamme perusteella käytimme aikaa sellaisten ideoiden kehittämiseen, joita työpaikka voisi ottaa käyttöön mielenterveyden tukemiseksi paremmin, huomioiden myös mahdolliset sukupuolten väliset erot. Aloitimme pohtimalla yksilöllisesti mahdollisia toimia, minkä jälkeen purimme teemaa ryhmissä, joissa ideoita syvennettiin ja kehitettiin.

Ideat jaettiin neljään pääteemaan, ja goforelaiset antoivat ehdotuksia ja priorisoivat aloitteita.

Neljä keskeistä toimintakohdetta

1. Johtajuus ja tuki asiakasprojekteissa

Goforelaisten ideat:

  • Mielialan seuranta projektikokousten alussa.
  • Selkeiden tavoitteiden asettaminen ja säännölliset priorisointikeskustelut.
  • Nimetty sparrauskumppani haastaviin tilanteisiin.
  • Lisäkoulutus esihenkilöille mielenterveysaiheista ja työelämän teemojen eroista naisten ja miesten välillä.

Mistä aloitamme:

  • Tarvitsemme esihenkilöiden tukea arjessa, mutta meidän on kiinnitettävä erityistä huomiota toimivan tukijärjestelmän rakentamiseen myös asiakasprojekteissa. Vuonna 2025 keskitymme parempaan asiakasprojektien perehdytykseen sekä yhteisöllisyyden rakentamiseen asiakastiimeissä.
  • Tukeaksemme ihmisiä heidän työnsä hallinnassa ja menestyksen kokemisessa aloitamme säännölliset tavoitekeskustelut, joissa esihenkilöt tukevat tiimiläisiään selkeiden tavoitteiden ja odotusten määrittelyssä, auttavat heitä priorisoimaan ja tarvittaessa säätämään tavoitteita, valmentavat heitä haasteissa ja tunnistavat myös menestyksen.

2. Tietoisuuden ja tunnetaitojen kehittäminen työpaikalla

Goforelaisten ideat:

  • Tunnetaitojen ja itsetuntemuksen kehittäminen työyhteisönä koulutusten tai keskustelujen kautta.
  • Tietoiskut tai koulutukset mielenterveysaiheista, keskittyen erityisesti naisten haasteisiin.

Mistä aloitamme:

  • Tarjoamme goforelaisille materiaaleja ja tietoa naisten terveysaiheista vuoden 2025 aikana tietoisuuden lisäämiseksi.
  • Sisäisen koulutustyökalumme kautta tarjoamme itseopiskeluratkaisuja, jotka liittyvät itsensä johtamisen ja yhteistyötaitojen kehittämiseen ja tukevat tunnetaitojen ja itsetuntemuksen kehittämisessä. Tutkimme myös muita koulutusmahdollisuuksia.

3. Ennaltaehkäisevä mielenterveyden hyvinvointi keskiössä

Goforelaisten ideat:

  • Laajan työterveyshuollon lisäksi keskittyminen ennaltaehkäisevään ja jatkuvaan mielenterveyden tukeen.
  • Hyvinvointipulssikyselyjen käyttöönotto osana arjen käytäntöjä.

Mistä aloitamme:

  • Näistä ideoista ja keskusteluista opimme, että vaikka meillä on laaja valikoima työkaluja käytössä, meidän on edelleen löydettävä tapoja tukea niitä, jotka jo tällä hetkellä voivat hyvin ja haluavat ehkäistä uupumista ja kehittää mielentaitojaan edelleen. Työterveyshuoltomme lisäksi olemme alkaneet tutkia palveluita, jotka keskittyvät erityisesti tähän ennaltaehkäisevään, jatkuvaan hoitoon.

4. Mielenterveyttä tukeva kulttuuri

Goforelaisten ideat:

  • Vertaisryhmät elämän tilanteisiin tai itsekritiikkiin liittyvissä aiheissa.
  • Yhteisöllisyyden edistäminen arjessa.

Mistä aloitamme:

  • Kulttuurityötä tehdessämme on ollut selvää, että kaipaamme kaikki yhteyttä, yhteenkuuluvuutta ja yhdessäoloa. Vuoden 2025 aikana keskitymme erityisesti yhteenkuuluvuuden vahvistamiseen.
  • Kulttuurimme voi toimia keskinäisen luottamuksen, turvallisuuden ja avoimuuden alustana. Olemme nähneet, kuinka se auttaa meitä puhumaan avoimesti myös henkilökohtaisista haasteista ja luomaan toimivia vertaisryhmiä Goforen sisällä. On kaikkien yhteinen vastuu ylläpitää ja kehittää tätä henkeä. Huolehditaan mielistämme yhdessä.

Tutustu aiheeseen lisää:

työelämä mielessä

Anni Roinila

Head of Culture & EX

Anni työskentelee Goforella yrityskulttuurin ja työntekijäkokemuksen kehittämisen asiantuntijana. Hänen tehtävänään on viedä eteenpäin ja huolehtia People- strategian mukaisista fokusalueista, kuten esimerkiksi tunneilmaston, yhteisöllisyyden, toimintatapojen kehittämisestä ja aktiivisesta viestinnästä sekä luonnollisesti toimia sillanrakentajana sisäisesti.

Paula Kölli

Head of Workplace Operations

Paula vastaa Goforella toimivista työympäristöratkaisuista, jotka tukevat yksilön hyvinvointia ja liiketoiminnan tavoitteita. Hänen mielestään työympäristöissä taika tapahtuu koko työyhteisöä kuulemalla ja ketterällä reagoinnilla jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin.

Takaisin ylös