Blogi 8.4.2021

Saavutettavuus huomioi kaikkien tarpeet

Hymyileväiset kuvat Riikasta, Azrasta ja Helmi-koirasta sekä Eerosta rinnakkain.

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 3 vuotta sitten.

“Kun et tunne toista ihmistä, et osaa ajatella häntä”, sanoo konsultti ja saavutettavuusguru Azra Tayyebi. Saavutettavuudesta puhutaan yhä enemmän, ja nyt siitä keskustellaan myös tässä Recoding-podcastissa.

Keskustelua vetävät paremman arjen puolesta puhuja ja myynnistä ja asiakasarvosta vastaava johtaja Riikka Vilminko-Heikkinen sekä datan keräämiseen intohimoisesti suhtautuva ja Turun toimistoa vetävä Eero Rostiala Goforelta.

Jos Azra Tayyebin tehtäväksi annettaisiin suunnitella toimistorakennus, voisi käydä niin, että hän unohtaisi sieltä valot. Konsultti, saavutettavuusguru ja verkkoteknologiden asiantuntija Tayyebi ei välttämättä muistaisi niiden tarpeellisuutta, sillä hän on ollut viimeisen kymmenen vuoden ajan täysin sokea.

Se, mikä on Tayyebille tarpeetonta, voi olla muille elintärkeää. Sama pätee toisinpäin: Tayyebilla on tarpeita, joita taas joku muu ei kaipaa yhtä paljon. Hän käyttää esimerkiksi kokopäiväisesti ruudunlukijaohjelmaa tietokoneessaan.

Vuonna 2018 Euroopan Unionissa asetettiin saavutettavuusdirektiivi, joka velvoittaa suunnittelemaan palvelut niin, ettei kukaan jää niiden ulkopuolelle. Esimerkiksi nettisivujen on oltava käytettäviä yhtä lailla sokeille ja näkeville kuin kuuroille ja kuuleville. Täysin tasa-arvoisia useimmat palvelut eivät kuitenkaan vielä ole. Oikeastaan totuus on vielä hyvin kaukana siitä.

“On valitettavaa, että olen ennemmin yllättynyt, jos jokin palvelu jopa toimii saavutettavuuden kannalta”, Tayyebi sanoo.

Toisaalta Tayyebi antaa kehuja siitä, että direktiivin myötä asiat menevät nyt eteenpäin. Suomessakin on parissa vuodessa tapahtunut selvä muutos. Esimerkiksi Kelan palvelut ovat jo paljon saavutettavampia, samoin Suomi.fi-verkkopalvelussa on tehty isoja edistysaskeleita. Siellä on rakennettu esimerkiksi toimiva digitaalinen tunnistuspalvelu.

“Suomi.fi-palvelun toimivaa esimerkkiä voisi hyödyntää muuallakin. Se alkaa olla jo erittäin hyvin saavutettava”, Tayyebi toteaa.

Ei erityispalveluita, vaan palveluita kaikille

Esteettömyyttä ja saavutettavuutta parantavista ratkaisuista puhuttaessa vilahtelevat usein sanat erityinen, erityisratkaisut tai erityistä apua tarvitsevat ihmiset.

“Minä ja kollegani emme kuitenkaan pidä sanasta erityisryhmä. Se kuvastaa asennetta, jossa on olemassa erityisihmisiä, joille pitäisi olla jotakin erityistä tarjolla. Lähtökohta pitäisi ennemmin olla se, että asioita tehdään käyttäjille ja asiakkaille, joilla on erilaisia mutta samanarvoisia tarpeita.”

Tällaiseen ajatteluun ja toimintatapaan on kuitenkin vielä paljon matkaa. Saavutettavuusdirektiivi on yksi askel oikeaan suuntaan, mutta mitä muuta tarvitaan, jotta yhdenvertaisuus toteutuisi oikeasti? Tayyebin mukaan lakien säätämisen lisäksi kaivataan kulttuurin muutosta.

“Tasa-arvo ei ole vielä aidosti kulttuurissa sisällä, jos eri tarpeita palvellaan vain, koska halutaan olla hyviä ja kilttejä ihmisiä. Yhteiskunnan arvoissa ja toimintatavoissa pitäisi olla automaattisena se, että toimitaan yhdenvertaisesti, eikä niin, että asioita tehdään välillä erikseen ja lisätöinä.”

Kulttuuria puolestaan muokataan Tayeebin mukaan tietoa jakamalla ja tietoisuutta lisäämällä.

“Emme tunne vielä kunnolla toisiamme. Monilla on vielä tosi vähäinen ymmärrys vammaisuudesta ja siitä, mitä oikeasti tarkoittaa, että joku ihminen on sokea tai kuulovammainen. Kun et tunne toista ihmistä, et osaa ajatella häntä.”

Saavutettavuus suunnitteluun alusta asti

Paras tapa varmistaa saavutettavuuden toteutuminen on huolehtia, että se on näkökulmana mukana palvelun suunnittelussa alusta asti. Tayyebin mukaan tämä onnistuu niin, että projektiin palkataan erikseen saavutettavuudesta vastaava ihminen. Tällöin vältetään myös kalliit viime hetken virheet ja korjausliikkeet.

Ylipäätään saavutettavuuden toteutuminen pitäisi olla samalla viivalla kaiken muun kanssa, vaikkapa visuaalisuuden. Oikeastaan saavutettavuus voisi olla vahvana arvona jo brändin rakennuksessa, sanoo Azra Tayyebi.

“Toivon, että näin tehtäisiin yhä useammin. Saavutettavuuden esiin tuomisella on mahdollisuus myös erottautua.”

Voit kuunnella Recoding-podcastia SpotifyssaSoundCloudissa ja Applen podcastissa.

recoding

saavutettavuus

Takaisin ylös