Terve ja kestävä työelämä

Työelämä mielessä

Kuinka löytää ratkaisuja mielen hyvinvoinnille työelämässä

Työelämässä on käynnissä muutos, jota meidän on ymmärrettävä paremmin ja jonka myötä meidän on opittava uutta. Hyvinvointi työelämässä – jaksaminen, onnistuminen ja kehittyminen – kytkeytyvät yhä tiiviimmin mielen hyvinvointiin.

Goforella haluamme ymmärtää tätä muutosta syvemmin ja avata keskustelua siitä, miten voimme yhdessä parantaa työhyvinvointia ja tukea toisiamme. Liity mukaan keskusteluun!

d i g i t a l w o r l d a n e t h i c a l P i o n e e r i n g

Työelämän vaatimukset ja mielen hyvinvointi

Mielen pahoinvointi vaikuttaa työelämään sekä inhimillisesti että taloudellisesti, ja haastaa Suomen kilpailukykyä. Kyse on työelämän todellisista ja kuvitelluista vaatimuksista sekä kulttuurin ja yhteiskunnan syvälle juurtuneista odotuksista. Lisäksi suhtautumisemme omaan mieleemme on muuttunut.

Uskomme, että ratkaisujen löytämiseksi on huomioitava yhtä aikaa kolme näkökulmaa: mitä voimme tehdä paremmin työpaikoilla, mitä yhteiskunnassamme on tehtävä toisin ja mitä ihminen itse voi tehdä.

Five Goforeans (two women, three men) sitting in the office and talking together.

Blogi

Mieleistä työelämää

Työelämän jatkuva muutos korostaa mielen hyvinvoinnin merkitystä. Goforella tunnustamme itsetuntemuksen, tunneälyn ja vuorovaikutustaidot työelämän keskeisiksi voimavaroiksi. Työskentelemme yhdessä paremman työkulttuurin luomiseksi, jossa jokainen voi kokea merkityksellisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Tiedämme, että mielenterveyshaasteet koskettavat meitä kaikkia, ja haluamme olla suunnannäyttäjiä näiden haasteiden ratkaisemisessa. Oppiminen ja kehittäminen ovat keskeisiä prosesseja, joita tuemme aktiivisesti.

Kun työelämä kehittyy, on tärkeää ymmärtää ja tukea toistemme mielen hyvinvointia. Kuinka voimme kuunnella toisiamme entistä paremmin ja tunnistaa hyvinvoinnin merkit? Tutustu blogiimme, jossa syvennymme näihin kysymyksiin ja jaamme oivalluksia siitä, miten voimme yhdessä rakentaa entistä terveempää ja mielekkäämpää työympäristöä.

Lue lisää →

Mielenterveyden vaikutukset työelämässä

Yleinen fakta

  • Suomessa työpanoksen menetys pitkien mielenterveysperusteisten poissaolojen vuoksi oli vuonna 2023 arviolta 5,8 miljoonaa työpäivää. Inhimillisen pahoinvoinnin ohella tämä aiheutti vähintään miljardin euron kustannukset (Kelan tietotarjotin)
  • Mielenterveysperusteisia sairauspäivärahapäiviä on maksettu nuorille naisille viisi kertaa enemmän viime vuosina kuin vuonna 2005 (Suomessa).

Goforen kokemukset

  • Noin 6 % goforelaisista on sairauslomalla mielenterveyssyistä vuosittain. Meille tämä tarkoitti 3984 poissaolopäivää, eli 17,5 työvuotta vuonna 2023, kun Suomessa Goforelaisia oli 1242.
  • Goforella naiset ovat kaksi kertaa enemmän sairauslomalla mielenterveyssyiden vuoksi kuin miehet (2021-24).

Goforen teot mielen hyvinvoinnin edistämiseksi

1. Tietoisuus on ensimmäinen askel

Alamme raportoida tietoa yhtiömme mielenterveysperusteisista sairauspoissaoloista Suomessa. Olemme pörssiyhtiönä sitoutuneet avoimeen ja läpinäkyvään sijoittajaviestintään. Tämä uusi askel täydentää pörssitaipaleemme alusta asti noudattamaamme käytäntöä raportoida muun muassa liikevaihto ja keskeiset henkilöstöön liittyvät tunnusluvut kuukausittain.

2. We Do Mind – Yhdessä oppien

Järjestämme henkilöstöllemme We Do Mind -afterworkit, joissa sukellamme mielen hyvinvointiin ja sukupuolten välisiin eroihin mielen jaksamisessa. Ennen afterworkeja kutsumme kaikki goforelaiset jakamaan ajatuksiaan ja kokemuksiaan teemasta. Tapahtuman jälkeen kerromme, mitä olemme oppineet: onko naisten ja miesten työelämässä eroja ja mitä voimme tehdä yhdessä, kun haasteet tuntuvat ylivoimaisilta.

3. Gofore Impact Foundation etsii ja tukee uusia ratkaisuja

Säätiömme Gofore Impact Foundation selvittää mahdollisuuksia tukea mielenterveyttä ja digitalisaatiota yhdistävää luovaa tutkimusprojektia. Haluamme selvittää, tekeekö digitaalinen maailma meistä henkisesti haavoittuvampia – ja miten voimme tukea positiivista kehitystä.

4. Yhdessä eteenpäin – Nuorten huolista kohti parempaa työelämää

Tutkimme ja pohdimme yhdessä opiskelijaverkostomme kanssa, millaisia huolia nuorilla liittyy työelämässä jaksamiseen. Tavoitteena on tukea luottamusta ja kehittymistä kohti hyvää työelämää.

Tekomme goforelaisten aivoterveyden hyväksi

  • Panostaminen esihenkilöiden onnistumiseen: selkeä roolikuvaus, kouluttaminen, esihenkilöverkosto, esihenkilöiden osallistaminen 
  •  Johtamiskäytäntöjen kehittäminen 
  • Työntekijäkokemuskysely työhyvinvoinnin kehittäjänä 
  • TES-kirjaukset (työ)elämän tilanteisiin: sairaan lapsen ja vanhemman hoitokäytännöt, perhekäsitteen laajentaminen, vanhempain-, perhevapaa-, adoptio- ja lapsettomuushoitokäytännöt 
  • Aivoystävälliset toimitilat 
  • Laajat työterveyspalvelut, mukaan lukien psykologipalvelut, neuropsykiatriset tutkimukset 
  • Monipuolisesti hyvinvointia tukevat etuudet kuten pyöräetuus, terveysetu, hierontaetu 
  • Joustavat työn tekemisen käytännöt 
  • Goforelaisten osallistaminen aivoterveysvinkkien jakamiseen 
  • Luennot ja aivoterveys-podcast goforelaisille 
  • We Do Mind –after workit yhteiselle keskustelulle 
  • Mielenterveysperusteisten poissaololukujen julkaiseminen asian normalisoimiseksi ja kehittämiseksi 
  • Opiskelijakumppanien osallistaminen tulevaisuuden työntekijöiden haaveiden ja huolien huomioimiseksi 
  • Impact Foundationin osallistaminen  
  • Goforelaisten osallistaminen ja läpinäkyvyys yrityksen päätöksiin 
  • Vapaa-ajan toiminnan mahdollistaminen Goforen tiloissa  
  • Communality Crew -yhteisötoiminta, kohtaamisten mahdollistaminen 

Yksi strategisista tavoitteistamme on olla kasvuyritys, joka luo asiakasarvoa ja rakentaa kestävää työelämää.

Goforelaisten vinkit aivoystävälliseen työskentelyyn

  • Varmista riittävä uni: Hyvä uni on elintärkeää aivojen palautumiselle. Pyri nukkumaan 7-8 tuntia yössä ja luo rauhoittava iltarutiini.
  • Hyvät ruokailutottumukset: Suosi monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. Tee terveellisiä valintoja ja pidä huolta siitä, että syöt säännöllisesti – aivojen terveys alkaa lautaselta.
  • Liiku säännöllisesti: Päivittäinen fyysinen aktiivisuus, kuten kävelyt, parantaa mielialaa ja vähentää stressiä. Pienet liikuntatuokiot työpäivän aikana pitävät energiatason korkealla.
  • Pidä taukoja: Ota mikro-taukoja tehtävien tai kokousten välissä. Esimerkiksi 25 minuutin työskentelyjakson jälkeen on hyvä pitää muutaman minuutin tauko rentoutumiseen.
  • Rajoita häiriötekijöitä: Sulje tarpeettomat ilmoitukset puhelimessasi ja sovelluksissa, jotta voit keskittyä olennaiseen ilman keskeytyksiä.
  • Organisoi työkalut: Hyödynnä työkaluja, kuten OneNote ja Microsoft To-Do, muistiinpanojen ja tehtävälistojen järjestämiseen. Pidä tehtävälista lyhyenä ja keskity tärkeimpiin asioihin.
  • Suunnittele työpäiväsi: Käy läpi tuleva viikko ja varaa aikaa keskittymiseen ilman kokouksia. Tämä auttaa priorisoimaan tehtävät ja varmistamaan, että tärkeät asiat tulevat tehdyiksi.
  • Sosiaalinen vuorovaikutus: Viettämällä aikaa ystävien, perheen ja kollegoiden kanssa voit vähentää yksinäisyyden tunteita ja stimuloida aivojasi. Yhteiset hetket ja keskustelut luovat iloa ja tukevat hyvinvointia.
  • Sano ”ei” tarvittaessa: Opettele sanomaan ei, kun tehtäviä on tarpeeksi. Priorisoi oma hyvinvointisi ja vältä ylikuormitusta.

Blogi

Matkani kohti parempaa mielenterveyttä

Mielenterveyden ylläpito on olennainen osa hyvinvointia ja jaksamista myös työelämässä. Goforella työskentelevä Pauliina jakaa tarinansa siitä, miten hän on edistänyt omaa mielen hyvinvointiaan. Hän kertoo matkan varrella tekemistään oivalluksista ja siitä, miten pienet teot ja oikeanlainen tuki voivat auttaa löytämään tasapainoa arkeen.

Lue lisää Pauliinan kokemuksista ja siitä, miten hän on löytänyt keinoja parantaa mielen hyvinvointiaan.

Lue lisää →

Liity joukkoon

Jokainen rakentaa kulttuuriamme oman toimintansa kautta

Työyhteisöä, ja siten myös Goforea yrityksenä, kehitetään kaikkien goforelaisten voimin. Inspiroivassa osaajien yhteisössä löydämme parhaat ratkaisut ja opimme uusia näkökulmia, mikä puolestaan kasvattaa sekä ammattitaitoamme että kykyämme huomioida ja ymmärtää toisiamme. Goforella tuemme asiantuntijoiden kehittymistä monipuolisesti.

Liity joukkoon →

Takaisin ylös