Palvelupolun kuvaamistyö toi jälkihuollon toimijat yhden pöydän ääreen ja teki nuorten äänen kuuluvaksi. Yhteen kuvaan kiteytetty palvelupolku toimii arjen työn tukena ja antaa suuntaviivat kehitystyölle, jonka tavoitteena on tukea nuorten hyvää arkea ja itsenäistä elämää.
Jälkihuollolla tarkoitetaan kokonaisvaltaista tukea, jota tarjotaan lapselle tai nuorelle sijaishuollon tai pitkän avohuollon sijoituksen päätyttyä. Sen tarkoituksena on helpottaa lapsen kotiutumista sijaishuollosta tai auttaa aikuistuvaa nuorta saavuttamaan riittävät valmiudet itsenäisen elämän aloittamiseen. Toiminnalla on merkittävä rooli nuorten syrjäytymisriskin pienentämisessä, mutta yhdenmukaista ja kaikkien alan toimijoiden jakamaa tulevaisuuskuvaa sen kehittämiseen on ollut haastavaa hahmottaa.
– Halusimme löytää ja sanoittaa ongelmakohdat, joihin meidän on tartuttava sote-uudistuksen käynnistämässä murroksessa, kertoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Maria Salenius.
Tehtävä ei ollut yksinkertainen. Jälkihuollon palveluverkko on monisyinen kokonaisuus, jossa on mukana monta eri toimijaa ja palvelua. Myös nuorten elämäntilanteet ovat keskenään hyvinkin erilaisia.