Blogi 14.1.2025

Tekoälyn tuominen työyhteisöön: Case Gofore

Osaaminen

Meille tekoäly on mahdollistaja, joka toimii yhteistyössä ihmisten, prosessien ja organisaation kanssa. Ajattelemme, että ihmisten ja teknologian kehitystä tulee edistää rinnakkain. Tämä visio on ohjannut meitä tuomaan tekoälyn osaksi työyhteisöä käytännöllisillä ja ihmiskeskeisillä tavoilla.

Tekoälyn alati muuttuvan kentän hallinta ei ole helppoa, sillä tieto on hajallaan ja käyttäjien osaaminen vaihtelee. Jotta uuteen sopeutuminen tapahtuisi sujuvasti, olemme kehittäneet tapoja teknisten ja eettisten haasteiden ratkaisemiseksi sekä monialaisten asiantuntijoiden ammatillisen kasvun tukemiseksi. Olemme keskittyneet rakenteen ja joustavuuden tasapainottamiseen tarjoamalla selkeitä ja ajantasaisia ohjeita, tukemalla muutosagenttien verkostoa ja hyödyntämällä monipuolista osaamistamme.

Monialainen yhteistyö tiennäyttäjänä

Kun aloitimme tekoälyosaamisen kehittämisen, kävi selväksi, että meidän oli otettava huomioon tekoälyn laajempi vaikutus monilla keskenään kytköksissä olevilla alueilla. Näitä ovat muun muassa alustat, lisenssit, hallinto, uudet työskentelytavat, prosessien parantaminen sekä palvelukehitys. Lisäksi nopeasti kehittyvällä alalla, kuten tekoäly, on luonnollista, että suurella joukolla on jonkin verran tietoa siitä, mutta kenelläkään ei ole täydellistä ymmärrystä koko kentästä.

Tämä oivallus johti meidät monialaiseen yhteistyöhön, jonka kautta on mahdollista nähdä kokonaisuus ja määrittää yhteinen polku eteenpäin. Yhteistyö tiimien välillä mahdollisti keskeisten vaiheiden tunnistamisen ja sen, että tiimit kokivat aidosti olevansa osallisina tekoälyn käytön kehittämisessä Goforella.

Yksi konkreettinen tulos on ollut siirtyminen lisenssikokeiluihin, pois yhden vaihtoehdon ratkaisuista. Räätälöimällä tekoälylisenssit eri osaamisalueille olemme antaneet tiimeillemme mahdollisuuden tutkia tekoälyn mahdollisuuksia juuri heidän työtään parhaiten tukevilla tavoilla. Tämä lähestymistapa, jossa on ollut läheisesti mukana vertaistuki ja yhteiset oivallukset, on edistänyt tarkoituksenmukaista tekoälyn käyttöä eri asiantuntija-alueilla. 

Tekoälyopas tarjoaa ohjeistusta ja pysyvyyttä

Tekoäly kehittyy nopeasti, tuoden mukanaan sekä mahdollisuuksia että haasteita. Haasteisiin kuuluu muun muassa se, että tietoa on tarjolla liikaa tai että eettisiä kysymyksiä nousee esiin. Tekoälyoppaamme toimii keskeisenä resurssina näiden ratkaisemiseen. Se sisältää: 

  • Käytännön ohjeet tekoälyn hyödyntämiselle
  • Hallinto- ja lisenssiohjeistukset turvallisen ja eettisen käyttöönoton varmistamiseksi
  • Oppimateriaalit ja keskustelukanavat 
  • Tiivistelmät sisäisistä päätöksistä ja parhaista käytännöistä 

Päivittämällä opasta säännöllisesti tosielämän esimerkeillä ja ajankohtaisilla oivalluksilla pidämme huolen siitä, että sisältö pysyy relevanttina muuttuvassa ympäristössä. Opas ei ole staattinen dokumentti, vaan työkalu, joka heijastaa tiimiemme asiantuntemusta ja kehittyy heidän mukanaan, vahvistaen kollektiivista tekoälyosaamistamme. 

Tekoälylähettiläiden verkosto perustana jatkuvalle oppimiselle

Uudet teknologiat tuovat usein mukanaan alkuinnostusta. Innostus voi kuitenkin muuttua epävarmuudeksi tai käyttöönoton aikaisiksi takaiskuiksi ennen lopullisen, sopivan käyttötavan löytymistä. Tekoälyn kohdalla ymmärsimme, kuinka tärkeää on tukea pioneereja ja niitä teknologian käytön uudistajia, jotka innovoivat myös haasteita kohdatessaan. Tiedostimme, ettei kaikkien tarvitse olla edelläkävijöitä – suurin osa ihmisistä sijoittuu jonnekin ääripäiden väliin. Oppimista tukevan ympäristön luominen oivallusten jakamiseen ja inspiraation tarjoamiseen osoittautui avaintekijäksi jatkuvan oppimisen ja kasvun edistämisessä. 

Näin syntyi tekoälylähettiläiden verkosto: vertaisoppimisverkosto, jossa lähettiläät jakavat päivittäin kokemuksia, tapaavat säännöllisesti ja vaihtavat oppimiskokemuksia. He tukevat kollegoitaan jakamalla vinkkejä tiimikokouksissa, esittelemällä tekoälytyökalujen käyttöä ja auttamalla arjen haasteissa, tehden tekoälystä helpommin lähestyttävää kaikille. 

Asiantuntijoiden ja osaamisalueiden huomioiminen

Vaikka saatavilla on monia yleisiä tekoälykoulutusohjelmia, tekoälyn syvempi ymmärtäminen liittyy tiiviisti asiantuntijan omaan erityisosaamisalueeseen. Tapa, jolla ohjelmistokehittäjä käyttää tekoälyä, eroaa huomattavasti projektipäälliköiden tai markkinoinnin asiantuntijoiden käyttötavoista.

Tämän vuoksi olemme päättäneet luoda asiantuntijoiden kanssa sellaisia oppimisratkaisuja, jotka hyödyntävät tekoälyä päivittäisessä työssään. Näin oppiminen on käytännönläheistä ja todellisiin käyttötapauksiin perustuvaa. Yhdessä yleisten tekoälykoulutusohjelmien ja kohdennettujen oppimispolkujen kanssa tämä räätälöity lähestymistapa huomioi todellisen maailman kontekstin ja hyödyntää kehittyvää tietoa, sopeuttaen ammatillisen osaamisen tekoälyaikakauteen. 

Tulevaisuuden suuntaviivat  

Avoin keskustelu ja yhteisen ymmärryksen edistäminen on erityisen tärkeää maailmassa, jossa tekoäly jatkuvasti haastaa ja päivittää työskentelytapojamme. Goforella tunnistamme, että tekoälyn integrointi on jatkuvaa oppimista, kokeiluja ja harkittua käyttöönottoa. Tämän matkan tueksi lanseeraamme sisäisen tekoälypodcastin, jossa jaamme tarinoita ja parhaita käytäntöjä, tutkien, miten tekoäly muuttaa eri aloja ja mitä nämä muutokset merkitsevät tiimeillemme ja asiakkaillemme.

Lisäksi jatkamme oppimispolkujen hiomista, monialaisen yhteistyön tukemista sekä resurssien, kuten tekoälyoppaan ja tekoälylähettiläiden verkoston, vahvistamista, jotta voimme tukea asiakkaitamme entistä paremmin innovatiivisilla ratkaisuilla ja asiantuntemuksella. 

Tuotuamme tekoälyn osaksi työyhteisöämme, olemme huomanneet, että se vaatii kollektiivista merkityksen löytämistä, kokeiluja ja tietoista ponnistelua. Goforella olemme sitoutuneet varmistamaan, että teknologia palvelee ihmisiä – ei toisinpäin. Yhdessä muokkaamme tulevaisuutta, jossa tekoäly lisää luovuutta, ongelmanratkaisua ja hyvinvointia, luoden kestäviä ja vaikuttavia tuloksia työyhteisöllemme, asiakkaillemme sekä muille sidosryhmillemme. 

Huomio: Kirjoittajat ovat hyödyntäneet tekoälyä tekstin muotoilussa. 

Voit myös kuunnella tämän blogin

Tämä äänitiedosto on luotu hyödyntäen tekoälyä, joka muuntaa tekstin puheeksi.


Oletko kiinnostunut Goforesta työpaikkana?

data ja tekoäly

Amin Hassan

Recruitment Business Partner

Amin työskentelee Goforella rekrytoinnin parissa varmistaen jokaiselle hakijalle laadukkaan ja inhimillisen hakijakokemuksen. Rekrytoinnin sekä työnantajamielikuvan kehittämisen lisäksi hän pyrkii päivittäisellä tekemisellään muovaamaan Goforen rekrytointiaprosesseja sekä työpaikkakulttuuria entistä moninaisempaan suuntaan.

Virpi Saari

Head of People Development

Takaisin ylös