Blogi 3.12.2017

Tieto näkyväksi

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 7 vuotta sitten.


Data. Informaatio. Mitä hyötyä siitä on? Mikä siinä kiinnostaa? Miten yritys voi siitä hyötyä?
Uskon, että tulevaisuudessa informaatio, tieto ja ymmärrys tulee olemaan yhä enemmän suurien ihmismassojen saatavilla. Uskon, että on mahdollista keskustella monimutkaisista aiheista ilman, että olisi saanut yliopistotason koulutuksen aiheeseen. Datan visualisointi, tiedon näkyväksi tekeminen voi auttaa yrityksiä ja kunta- ja valtiosektorin toimijoita tekemään keskustelusta ja päätöksenteosta helpompaa, tarkempaa, läpinäkyvämpää ja tasa-arvoisempaa. Oppiminen on sekä lapsille että aikuisille elämän mittainen matka. Oppimisen pitäisi olla visuaalista, kokeilevaa, jotakin, missä voi rakentaa, kokeilla ja tehdä. Oppimisen ei pitäisi olla passiivista, teksteihin perustuvaa tai yksinäistä. Katso esimerkiksi, miten evoluutio -konseptina voidaan opettaa visuaalisesti ja rakentamalla itse: Critters.
Tee näkyväksi
Onko sinulla dataa, tietoa, jota kukaan yrityksessäsi ei ole nähnyt? Haluaisitko viestiä tätä tietoa laajemmalle yleisölle? Haluatko, että tekisitte enemmän tietoon perustuvia päätöksiä? Informaation visualisointi voi olla käänteentekevä työkalu, jonka avulla voit nostaa keskusteluun aiheita, joita kukaan ei ole nähnyt aikaisemmin. Kun dataa analysoidaan, sieltä löytyy tarinoita, jotakin uutta, joka voi mahdollistaa paremman asiakaskokemuksen rakentamisen tai antaa syyn säästää toiminnoissa tai skaalata niitä isommaksi. Tiedon näkyväksi tekeminen auttaa meitä ymmärtämään kokoa, toimijoiden keskinäisiä suhteita ja lopputulemia paremmin. Synkkä, mutta hyvä esimerkki siitä, kuinka vähän me ihmiset pystymme ymmärtämään skaalaa, kokoa, jos vain keskitymme numeroihin: The Fallen of WWII.
Leiki, muovaa – Mahdollista oppiminen ja auta ihmisiä muistamaan
Pelkkä staattisen tiedon näyttäminen ei aina riitä. Meidän pitäisi mahdollistaa tiedon ja datan tutkiminen, muovaaminen, antaa osallistujien luoda siitä omia tulkintojaan. Lopputuloksena saattaa syntyä jotakin aivan uutta ja yllättävää. Esimerkiksi virtuaalinen todellisuus (VR) on hyvä työkalu ja auttaa ihmisiä tutkimaan laajoja kokonaisuuksia ja rakenteita. Oppiminen voi olla kevyttä, innostavaa ja hauskaa. Uppoutuessamme visuaalisesti esitettyyn tietoon ja sitä muokkaamaan, saatamme unohtaa, että olemme oppimassa jotakin uutta.
Vakuuta asiakkaasi ja työntekijäsi
Eri teollisuuden alat, yritykset ja valtio- ja kuntasektorin toimijat voivat hyötyä monella tapaa data-analytiikasta ja tiedon näkyväksi tekemisestä. Kun tieto on esitetty visuaalisessa muodossa, se koskettaa meitä syvemmin, saa aikaan tunnereaktion, joka auttaa oppimisessa ja muistamisessa. Kun tieto tehdään näkyväksi, totuus tulee esille kauniilla tavalla.
Oletko saanut aikaan muutoksen ajattelussa tai organisaation tekemisen tavassa ”vain” tekemällä tiedon näkyvämmäksi? Haluaisimme kuulla lisää.
Onko hallussasi monimutkainen tieto/datakokonaisuus, jonka haluaisit viestiä työntekijöille tai asiakkaalle selkeästi ja vaikuttavasti? Työn voi aloittaa yhdistämällä palvelumuotoilu-, data-analytiikka ja visualisointiosaaminen.

data-analytiikka

datan visualistointi

palvelumuotoilu

visualisointi

Minna Vänskä

Minna has several years of experience working with international teams, across organizational boundaries, running UX studies, concepting, development and quality improvement projects. She is an experienced user researcher and communication specialist. At Gofore she is responsible for user research, user experience design, and service design projects. Minna loves to apply service design methods in user research and to involve organisations and people to discover the insights.

Takaisin ylös