Artikkeli 14.8.2024

Vihreä siirtymä uudistaa teollisuutta ja tuo asiantuntijoille uusia uramahdollisuuksia

Vihreä siirtymä on yksi suurimmista trendeistä teollisuudessa. Se ohjaa laitevalmistajia tekemään kestävämpiä, yhä vähäpäästöisempiä tuotteita ja palveluita sekä pienentämään hiilijalanjälkeä. Teollisuudessa työskenteleville vihreä siirtymä tuo uusia mahdollisuuksia oman osaamisen kehittämiseen.

Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteena on hidastaa ilmastonmuutosta, ehkäistä ympäristön pilaantumista ja tehdä Euroopasta ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. Ohjelma pyrkii myös vauhdittamaan taloutta, luomaan kestävää teollisuutta ja vähentämään saasteita.

Vihreän siirtymän ohjelma vaikuttaa esimerkiksi kone- ja ajoneuvoteollisuuteen.

“Teollisuudessa vihreä siirtymä on yksi suurimmista trendeistä, joka pakottaa laitevalmistajat uudistamaan tuotteitaan. Teemme strategista yhteistyötä useiden kone- ja ajoneuvovalmistajien kanssa. Lähes kaikki tekemisemme liittyy jollain tavalla vihreään siirtymään”, kertoo Harri Laukkanen, Goforen älykkään teollisuuden liiketoiminnasta vastaava johtaja.

Teollisuuden näkökulmasta tärkeimpiä tavoitteita on edistää ilmastoneutraaliuden saavuttamista vähäpäästöisten teknologioiden sekä kestävien tuotteiden ja palveluiden avulla. Uusi teollisuusstrategia pyrkii auttamaan teollisuusyrityksiä pienentämään hiilijalanjälkeään.

“Asiakkaidemme vihreään siirtymään liittyvät muutokset koskevat paitsi koneiden uusia, uusiutuvia energianlähteitä, myös niiden operatiivista tehokkuutta työtehtävissä. Esimerkiksi niin sanotut täsmätoiminnot auttavat säästämään energiaa, kemikaaleja, työaikaa ja tehostamaan myös loppuasiakkaan liiketoimintaa. Vihreä siirtymä tuo omat mausteensa myös datapuolelle, sillä esimerkiksi digitaalinen tuotepassi vaatii paljon datan yhdistelemistä eri lähteistä”, Laukkanen sanoo.

Tulevaisuuden menestys rakentuu tänään kehitettävien tuotteiden ympärille. Moderni tuotekehitys yhdistää fyysisen laitteen suunnittelun ja ohjelmistot saumattomaksi kokonaisuudeksi.

Ammattitaitoa ylläpidettävä jatkuvasti

Emmi Oikkonen työskentelee Goforella ohjelmistokehittäjänä. Hän on mukana kehittämässä yhtiön asiakkaan Avant Tecno Oy:n ohjelmistopäivitystyökalua ja on päässyt toimimaan myös sähkökoneiden akun ohjausyksikön ohjelmiston etäpäivittämisen parissa.

“Nämä eivät ole vihreän siirtymän kovinta ydintä, mutta välttämätön osa sitä. Vihreä siirtymä ja sähköistyminen tuovat mukanaan lisää tietokonelogiikkaa, mikä vaatii jatkuvaa ohjelmistojen päivittämistä”, Oikkonen selventää.

Avantilla tuotekehitysinsinöörinä työskentelevä Antero Salojärvi tunnistaa ilmiön.

“Ohjelmistojen määrä työkoneissa on kasvanut merkittävästi sähköistymisen seurauksena. Esimerkiksi perinteisessä dieselkoneessa on vain yksi ohjausyksikkö ja näyttölaite, jotka sisältävät ohjelmistoja. Uudessa Avant e527 -koneessa on sen sijaan kuusi ohjelmistoja sisältävää komponenttia.”

Emmi Oikkosen mukaan perinteinen ohjelmointi- ja ohjelmistotuotanto-osaaminen ja sen ajan tasalla pitäminen on keskeistä.

“Ensisijaista on kehittää ja laajentaa omia ohjelmistotaitojaan. Vihreän siirtymän lisäämä tietokoneistuminen tarkoittaa, että myös ohjelmistojen tekemiseen käytetyt tekniikat monipuolistuvat vääjäämättä.”

Goforen ohjelmistoasiantuntija Miikka Ketonen kehittää Avantin työkoneiden ohjausjärjestelmiä mallipohjaista menetelmää käyttäen. Kehittämällä ohjausjärjestelmiä hän pyrkii parantamaan koneiden suorituskykyä ja energiankulutusta tiiviissä yhteistyössä Avantin tuotekehitysinsinöörien kanssa.

“Mallintamisen ja simuloinnin hyödyntäminen sallii nopeamman kehityksen ja testauksen. Aiemmat opintoni ja työkokemukseni energiatehokkaiden työkoneiden tutkimuksen parissa ovat osoittautuneet hyödyllisiksi nykyisessä projektissa”, Ketonen toteaa.

”Ohjelmistokehitys on lisääntynyt voimakkaasti, ja datan keruun tarve ja mahdollisuudet ovat kasvaneet merkittävästi. Myös kuormaajaan kiinnitettävien työlaitteiden energiankäyttöä on tarkasteltava tarkemmin, sillä akun energiamäärän tehokas hyödyntäminen on dieselkoneisiin verrattuna entistä tärkeämpää. Tämän seurauksena työlaitteisiin ollaan tuomassa lisää automaatiota”, Antero Salojärvi kertoo.

Lue lisää aiheesta: Vihreiden kuormaajien tuotekehitys sai potkua älykkäästä teknologiasta

Tilaa tiedotteemme!

Haluatko kuulla uutisemme ensimmäisenä? Tilaa pörssitiedotteet ja lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi!

Tilaa tiedotteet

Takaisin ylös