Blogi 29.9.2020

Äärimmäinen asiakaslähtöisyys ja aito yhteistyö perustana uudistumiselle

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 4 vuotta sitten.

Digitalisaation edelläkävijöinä luomme perustaa uudistumiselle ja kiihdytämme sitä. Teknologian sijaan keskeisimmät muutokset tarvitaan siihen, miten ihmisiin ja ihmisten väliseen yhteistyöhön suhtaudutaan.

Jo jonkin aikaa on ollut selvää, että yhä harvempi on valmis maksamaan käsienheiluttelusta tai yläpilven esityksistä vain, koska ne kuuluvat prosessiin. Yhteisymmärrys vallitsee myös siitä, että huippuosaajat haluavat tehdä työtä, jonka kokevat mielenkiintoiseksi ja merkitykselliseksi.

Mutta millaista uudistumista tarvitaan, jotta asiakkaat ja huippuosaajat voivat kukoistaa yhdessä?

Olen kuluneen 15 vuoden aikana digitalisaation edelläkävijäyritysten johtotehtävissä nähnyt lukuisia kertoja, että onnistuneen uudistumisen ytimessä ovat asiakaslähtöisyys ja aito yhteistyö.

Jokaisen teon on tuotettava arvoa

Uskon vahvasti jopa äärimmäiseen asiakaslähtöisyyteen. Silloin toiminta viritetään asiakastarpeen ja sen kehittymisen jatkuvaan kuunteluun. Tekeminen fokusoidaan siihen, mikä on asiakkaalle parasta nyt ja tulevaisuudessa.

Onnistuakseen äärimmäinen asiakaslähtöisyys vaatii valtarakenteiden purkamista ja prosessien uudistamista. Huippuammattilaisten ajattelua tai toimintaa ohjaavat joustavat viitekehykset ja konseptit niin, että heillä on mahdollisuus ja valta toimia asiakkaan parhaaksi. Ongelmien ilmetessä keskitytään syyllisten etsinnän sijaan ratkaisujen löytämiseen.

Silloin jokainen teko tuottaa arvoa niin asiakkaalle, tekijälleen kuin yhteiskunnallekin.

Ja silloin jokainen kokee ylpeyttä yhteisistä saavutuksista ja tietää niillä olevan positiivista vaikutusta. Se saa luottamaan itseensä ja toisiin. Syntyy hyvää kasvua ja menestystä kaikilla tasoilla.

Yllä olevien periaatteiden mukaan rakensimme myös Silver Planetin menestystarinan yhdessä asiakkaidemme kanssa. Tiedän nyt myös kasvuyrityksen näkökulmasta, että äärimmäiseen asiakaslähtöisyyteen perustuva konsulttiliiketoiminta on mahdollista skaalata nopeasti, erittäin kannattavasti ja kaikille palkitsevalla tavalla.

Yhteistyössä jokainen on enemmän

Aidossa yhteistyössä jokainen on enemmän. Yhteisen tahtotilan ja tilannekuvan avulla pystytään ratkaisemaan entistä laaja-alaisempia ongelmia. Jos äärimmäinen asiakaslähtöisyys tuntuu haastavalta, niin aito yhteistyö sitä vasta onkin.

Suomessa on 15 vuotta kipuiltu, jotta optimaalinen yhteistyömalli liiketoiminnan ja tietohallinnon välille löydettäisiin. Eräs suurimmista toiveistani onkin, että tässä onnistutaan. En oikeastaan näe edes muuta vaihtoehtoa, sillä miten muuten voisimme rakentaa uusia digitaalisia liiketoimintamalleja, elinvoimaisia yrityksiä ja elinvoimaista Suomea?

Koronavilkku osoitti, että kunkin mukana olevan ydinosaamisia hyödyntämällä ja yhteistyöllä pystytään rakentamaan turvallinen ja helppokäyttöinen sovellus kahden miljoonan suomalaisen kännyköihin vain viikoissa. Tällaista tekemisen tahtoa soisin näkeväni myös silloin, kun akuutti kriisi ei siihen pakota.

Sellainen vaatii tervettä itsetuntoa jokaiselta mukana olevalta. Toisen vahvempi asema tai osaaminen jossain osa-alueessa ei ole itseltä pois. Vahvassa asiakassuhteessa aito yhteistyö on mahdollisuus vahvistua yhdessä.

Onkin ilo rakentaa Goforen asiakkaiden ja suomalaisen yhteiskunnan menestystä ja hyödyntää siinä näitä urallani oppimiani asioita. Täällä kaikki uskovat, että teot paremman asiakas- ja työntekijäkokemuksen, innovaatioiden ja elävien ekosysteemien puolesta kantavat pitkälle tulevaisuuteen.

Ja matka on hedelmällisin yhdessä.

Advisory Services

Lead

leadkampanja

Elja Kirjavainen

Elja Kirjavainen is responsible for Gofore's digital transformation consulting services. He has more than 15 years of management experience in digital pioneering companies. Elja believes in extreme customer orientation and cross-border cooperation as an enabler of success.

Takaisin ylös