Normet

Ihmislähtöinen ERP-uudistus vauhdittaa Normetin globaalia kasvua

Muutosjohtaminen auttoi Normetia onnistumaan liiketoiminnan kannalta kriittisessä ERP-hankkeessa. Työntekijöitä osallistava järjestelmäuudistus parantaa tiedolla johtamista ja luo pohjan kestävälle kansainväliselle menestykselle.

TAVOITE

Toiminnan harmonisoinnista ajureita kasvulle

Normet on kasvanut paikallisesta konepajayrityksestä globaaliksi teknologiayhtiöksi, joka kehittää innovatiivisia ratkaisuja kaivos-, tunnelointi- ja rakennusteollisuuteen. Yritysostojen kautta ja orgaanisesti tapahtunut voimakas kasvu oli kuitenkin tuonut mukanaan haasteen liiketoiminnan johtamiselle ja skaalautumiselle: yhtiön toiminnot ympäri maailman olivat pirstaleisia ja useissa eri maissa käytettiin omia järjestelmiä sekä toimintamalleja.

Normet halusi yhtenäistää yli 30 maassa toimivan organisaationsa liiketoimintaprosessit, toimintamallit ja IT-infrastruktuurin. Tavoitteena oli luoda liiketoiminnan kasvua kehittämällä sekä asiakaskokemusta että tiedolla johtamista. Tavoitteiden saavuttamiseksi tarvittiin yhtenäinen toiminnanohjausjärjestelmä (ERP).

– ERP-järjestelmän onnistunut vieminen koko yrityksen toiminnoksi oli kasvumme ajurina keskeinen. Ilman uutta ERP-järjestelmää yhtiömme kasvu pysähtyisi. Käyttöönotossa onnistuminen oli myös tietoturvakysymys, sillä aiempi oli tullut käyttöikänsä päähän, sanoo Normetin IT Director Suvi Eväkoski, joka johtaa yhtiön IT-projektitoimistoa.

ERP-järjestelmän onnistunut vieminen koko yrityksen toiminnoksi oli kasvumme ajurina keskeinen. Ilman uutta ERP-järjestelmää yhtiömme kasvu pysähtyisi.

Suvi Eväkoski / IT Director, Normet

RATKAISU

Muutosjohtaminen ennen teknologiaa

Normetilla tiedettiin, että ERP-hanke ei ole vain tekninen suoritus. Siksi ihmislähtöinen johtaminen oli osa Goforen kanssa yhteistyössä toteutettua hanketta ja ERP-pilottiprojektia. Yhteistyössä keskityttiin työtapojen ja työkalujen uudistamiseen yrityksen sisällä.

– ERP-projekteissakin on viime kädessä kyse ihmisten toimintamalleista, siksi ihmislähtöisen muutosjohtamisen tulee kulkea mukana läpi koko hankkeen. Halusimme myös samalla kehittää muutosjohtamisen malleja, joita voisimme käyttää muissa projekteissa, Suvi Eväkoski sanoo.

Muutoksen läpiviemisessä hyödynnettiin osallistavaa toimintamallia. Henkilöstö pääsi varhaisessa vaiheessa vaikuttamaan uuteen ERP-järjestelmään sekä näkemään konkreettisesti sen hyödyt, mikä vähensi muutosvastarintaa ja nopeutti sitoutumista. Pilottiprojektin aikana toteutetuilla muutosmittauksilla seurattiin henkilöstön sitoutumista ja näkemyksiä, mikä antoi arvokasta tietoa johdon päätöksenteon tueksi sekä mahdollisti kohdennetun tuen ja viestinnän.

Pilottiprojektin aikana henkilöstölle järjestettiin reilusti yli sata muutokseen valmistavaa koulutusta ja valmennusta. Näiden toteuttamisessa oli keskiössä avainkäyttäjien verkosto, joka koulutti loppukäyttäjiä uusiin toimintamalleihin, prosesseihin ja järjestelmiin. Gofore myös auttoi johtoa ja esihenkilöitä sanoittamaan muutoksen visiota ja tavoitteita tiimeilleen.

Käyttöönotto sujui ilman liiketoimintahäiriöitä, sillä tehtaan mittareita tutkimalla ei pysty sanomaan missä kohtaa käyttöönotto on tehty.

Eetu Pekkanen / Tuotannon kehitysjohtaja, Normet

LOPPUTULEMA

Suorituskykyä parantanut pilotti tasoittaa tietä muutokselle

Normetin tavoitteena on ottaa hallitusti sama ERP-järjestelmä käyttöön ympäri maailman. Ensimmäinen askel tässä tavoitteessa toteutui, kun uuden ERP-järjestelmän käyttöönotto Suomessa onnistui jopa yli odotusten.

– Käyttöönotto sujui ilman liiketoimintahäiriöitä, sillä tehtaan mittareita tutkimalla ei pysty sanomaan missä kohtaa käyttöönotto on tehty. Hyvin suunnitellut ja kattavat koulutukset varmistivat, että henkilöstö oli valmis ottamaan uuden järjestelmän tehokkaasti käyttöön heti ensimmäisestä päivästä alkaen, Normetin tuotannon kehitysjohtaja Eetu Pekkanen sanoo.

Uusi toiminnanohjausjärjestelmä poisti useita manuaalisia työvaiheita ja yhtenäisti datan käsittelyä, mikä tuottaa arvokasta tietoa päätöksenteon tueksi. Samalla järjestelmän suorituskyky otti ison loikan: esimerkiksi tuotannon tarvelaskennan läpimenoaika kutistui useasta tunnista muutamaan minuuttiin.

Normetin ja Goforen yhteistyö jatkuu, kun ERP-järjestelmä otetaan käyttöön globaalisti tulevina vuosina. Samaan aikaan nyt rakennetun järjestelmän päälle kehitetään jatkuvasti uusia tuottavuutta parantavia ominaisuuksia.

– Tämä pitkän aikavälin projekti tulee vahvistamaan Normetin asemaa globaalina toimijana ja luomaan vakaan pohjan kestävälle kasvulle. Saamme huimia parannuksia tiedolla johtamiseen, kun siirrymme käyttämään 15 erillisen ERP-järjestelmän sijaan yhtä ja samaa järjestelmää, Suvi Eväkoski kommentoi.

Haluatko kuulla lisää ERP-käyttöönotossa onnistumisesta? Katso tallenne Goforen webinaarista, jossa Normetin toimitusjohtaja Ed Santamaria kertoo ERP-hankkeen johtamisesta.

Projektin kohokohdat

Tavoite

Normet halusi luoda pohjan kestävälle kansainväliselle kasvulle yhtenäistämällä yli 30 eri maassa toimivan organisaationsa liiketoimintaprosesseja. Tavoitteena oli luoda skaalautuvat mallit muutosjohtamiseen ja onnistua uuden ERP-järjestelmän käyttöönotossa.

Ratkaisu

ERP-hanke aloitettiin pilottikäyttöönotolla, jossa hyödynnettiin ihmislähtöistä ja osallistavaa muutosjohtamista. Käyttöönoton tueksi luotiin avainkäyttäjien verkosto, järjestettiin satoja koulutuksia ja valmennuksia sekä varmistettiin henkilökunnan sitoutuminen muutosmittauksin. Samalla kehitettiin mallit muutosjohtamiselle.

Lopputulos

Uuden ERP-järjestelmän onnistunut pilottikäyttöönotto luo pohjan vaiheittaiselle kansainväliselle käyttöönotolle. Yksi yhteinen järjestelmä harmonisoi datan käsittelyä, vähentää manuaalista työtä ja mahdollistaa paremman tiedolla johtamisen. Onnistunut ERP-hanke vahvistaa Normetin asemaa globaalina toimijana ja luo perustan kestävälle kasvulle.

Tärkeät luvut

  • 160 koulutustapahtumaa
  • n. 500 koulutettua loppukäyttäjää
  • 9kk projektin kesto

OSAAMINEN

Projektissa käytetyt kyvyt

Ota yhteyttä!

Outi Määttä

Johtaja, teollisuus

outi.maatta@gofore.com

040 756 2991

Takaisin ylös