Julkisessa keskustelussa etä- ja toimistotyön vertailu ja siihen liittyvät käytänteet puhututtavat edelleen. Tuota keskustelua käydään monesta näkökulmasta ja huolesta käsin, mutta mielenkiintoinen kulma on sekin, miten monipaikkainen työ voi tukea kognitiivista suorituskykyämme ja helliä aivojen kykyä oppia ja pinnistellä – sekä palautua ja laskea kierroksia.
Etätyön hyödyt aivoille ovat ilmeiset: useimmilla meistä on mahdollisuus etänä työskennellessään syventyä keskittymistä vaativiin tehtäviin itselle tutussa ja rauhoittavassa ympäristössä. Saattaa olla niinkin, että etätöissä palautuminen on tehokasta. Ehkä on mahdollisuus levätä päivän aikana tai käyttää siirtymisiin säästynyt aika aivojen kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, vaikkapa nukkumalla.
Mutta onko toimistopäivä aina ainoastaan yksilön voimavaroja syövä, keskittymistä haittaava ja aistiärsykkeitä kuormittava työympäristö? Me Goforella haluamme uskoa, että toimisto voi olla myös nimenomaisesti jotakin muuta. Aivoystävällinen toimisto on paikka, jossa ihmisen kokonaishyvinvointi sekä aivojemme erityispiirteet on otettu huomioon. Olemme kiinnittäneet tähän erityistä huomiota viimeaikaisissa toimistoprojekteissamme: pääkonttorillamme Tampereella sekä ensi vuoden alussa käyttöön tulevilla uusilla toimistoillamme Helsingissä ja Münchenissä.
Palautumista toimistolla. Onko se edes mahdollista?
Aivoystävällisen toimiston perustana on tietysti kokonaisvaltainen näkemys aivojen ja ihmisen hyvinvoinnista. Toimisto voi suoran, yksittäisen työtehtävän lisäksi tukea monia tarkoituksia, kuten olla paikka kokoontumiselle sekä työ- että vapaa-aikana, tukea yhteisiä harrastuksia, liikuttaa ja auttaa pitämään palauttavia taukoja työstä. Siksi pääkonttorillamme kulkiessa työtilojen lisäksi löytyy esimerkiksi pelitila, sauna, bändihuone, lepotila päiväunia varten, hierojan tila, kuntosali, taukojumppa- ja ergonomiavälineitä sekä jääkaapista terveellisiä välipaloja tukemaan päivää.
Toimistolla kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin päälle voi ja kannattaa rakentaa palikoita, jotka nimenomaisesti tukevat meitä suoriutumaan kognitiivisesti työtä tehdessä. Aivomme eivät ole juurikaan kehittyneet viimeisen 20 000 vuoden aikana, ja meille lajina on tyypillistä jatkuvasti tarkkailla mitä ympärillämme tapahtuu: niin näkö-, kuulo- haju- kuin tuntoaistilla.
Jos haluamme tukea aivojen kykyä keskittyä käsillä olevaan tehtävään, tärkeäksi tulee rajoittaa jatkuvia ärsykkeitä aisteillemme – ja siten vähentää aivojen jatkuvaa tarvetta tarkkailla ja reagoida ympäristöönsä.
Näillä konkreettisilla toimilla olemme itse tarttuneet haasteeseen:
Erilaiset tilatyypit
Erilaiset tilatyypit ovat keskeinen osa aistiärsykkeiden ohjaamisessa. Taukotiloihin ja yhdessä työskentelyyn liittyy ääntä ja yhteistyötä, joihinkin työtehtäviin auttaa yhteinen työtila, jossa saa matalalla kynnyksellä keskustella ja vaihtaa ajatuksia kollegan kanssa. Näiden lisäksi tarvitaan selkeästi keskittymiselle suunnattuja tiloja, joissa aistiärsykkeitä rajoitetaan tarkasti. On myös tärkeä huomioida erilaiset tarpeet työpisteille ja tuoleille parhaan keskittymiskyvyn mahdollistamiseksi.
Värimaailma & sisustusratkaisut
Rauhalliset, vaaleat värit työtiloissa sekä harmoniset sisustusvalinnat auttavat vähentämään tiloista syntyvää visuaalista ärsykettä aivoillemme. Tätä ärsykettä voidaan rajoittaa myös helposti säädeltävillä valaistusratkaisuilla: mahdollisuudella tehdä tiloista eri mieltymyksiin ja tehtäviin sopivia myös valon määrän osalta. Kun emme joudu jatkuvasti skannaamaan suuria kontrasteja ja kirkkaita värejä tai valoja, aivomme siirtyvät luonnollisemmin kohti rauhallista ja turvallista mielentilaa.
Akustiikka, hajusteet
Äänen kulkeutuminen ja huono akustiikka ovat yleinen toimistoilla aistikuormitusta aiheuttava ilmiö. Olemme kiinnittäneet toimistoillamme erityistä huomiota tilojen jakamiseen tilatyypeittäin omiksi äänialueiksi. Lisäksi kiinnitämme huomiota pehmeään akustiikkaan mm. lisäämällä akustiikkalevyjä neuvotteluhuoneisiin ja valitsemalla sisustusmateriaaleiksi mahdollisimman paljon hyvää akustiikkaa tukevia materiaaleja.
Toinen yllättävää aistikuormaa ylläpitävä asia on vahvat hajusteet – siksi on hyvä idea sopia toimistolla pelisäännöt näillekin ja esimerkiksi vapauttaa yksi työtila tukitiloineen kokonaan hajusteista vapaaksi alueeksi.
Tavaroille paikat
Metatyöllä tarkoitetaan kaikkea työhön liittymätöntä silpputyötä oikean työtehtävän ympärillä. Fyysisessä ympäristössä tällaista aivoille raskasta metatyötä vähennämme esimerkiksi siisteillä, toimivilla säilytyspaikoilla tavaroille. Säilytysratkaisut toistuvat mahdollisimman samanlaisina eri tiloissa tai kerroksissa.
Työpisteiden sijoittelu, sermit
Työpisteiden sijoittelussa kannattaa miettiä, miten työpisteellä tarvitsee mahdollisimman vähän seurata ja kuunnella mitä ympärillä tapahtuu. Vaikka osa työstä sujuu hyvin avoimemmassa tilassa, osassa tiloja kannattaa myös miettiä toisenlaisia työpisteiden sijoittelua. Testailemme erilaisia tapoja sijoitella työpisteitä: miten keskittymiseen vaikuttaa se, että sermit ja seinät tarjoavat mahdollisimman paljon näköestettä muuhun tilaan ja työpisteellä ei ole jatkuvaa kulkua tai selän takana tapahtuvaa liikettä?
Huonekasvit ja luonnonvalo
Metsästäjä-keräilijän aivomme rakastavat luonnonvaloa, joka tukee mm. luonnollista vuorokausirytmiämme. Luonnonkasvimme eivät ainoastaan piristä mielialaa ja paranna sisäilmaa, vaan tukevat aivojen luontaista kykyä menestyä nimenomaan luonnosta muistuttavissa ympäristöissä.
Yhteiset säännöt ja yhdessä kehittäminen
Jokainen meistä on erilainen myös aivojen näkökulmasta, ja eri asiat, tilat ja toimintatavat toimivat eri ihmisille. Jos toimisto ei ole paikka, jossa yksilöitä kuullaan pelisääntöjen ja toimintatapojen luomisessa ja jatkuvassa arkisessa kehittämisessä, on epätodennäköistä, että toimistosta tulee turvallinen ja kotoisa paikka myös esimerkiksi palautua ja levätä. Lisäksi yhteiset toimintatavat tarjoavat muutakin: ne vähentävät metatyötä, tuovat selkeyttä sekä auttavat keskittymään olennaiseen, eli työtehtäviin.
Koko työyhteisön kuuntelu toimistoa ja sen arkea suunnitellessa takaa myös sen, että hyvät ideat tulevat kaikkien käyttöön: osana neuromoninaisuustyötämme opimme esimerkiksi sen, että käsissä pyöriteltävät sensorilelut ovat helppo tapa tukea keskittymistä esimerkiksi palaverien aikana. Nyt niitä löytyy jokaiselta toimistoltamme!
Miten onnistumista mitataan?
Goforelaisten työ on monipaikkaista ja mittaamme työntekijöidemme työympäristöön liittyvää tyytyväisyyttä ja hyvinvointia säännöllisesti. Kyselyissämme toistuu väittämä ‘Pääasiallinen työnteon paikkani tukee tuottavuuttani ja hyvinvointiani’. Vastaajista 83% on väittämän kanssa vahvasti tai hyvin vahvasti samaa mieltä. Lisäksi seuraamme myös, miten eNPS vaihtelee työn teon paikan mukaan. Olemme olleet iloisia huomatessamme, että goforelaisten tyytyväisyys on korkealla mallin ollessa mikä tahansa: toimistolla työskentely, kotitoimisto, asiakkaan toimitilat tai hybridi. Kiinnostava huomio on sekin, että hybridityötä tekevien kohdalla eNPS on noussut eniten yli Goforen kokonais-eNPS:n.
Fyysinen työympäristö on vain yksi elementti kestävässä, aivoystävällisessä työssä. Oikein tehtynä se voi kuitenkin olla tärkeä pala hyvinvointiamme, luovaa ajattelua ja ongelmanratkaisukykyämme. Kannustamme muitakin tutkimusmatkalle kognitiivisen huippukunnon tavoitteluun!
Gofore voittajaksi fyysisen työympäristön kategoriassa Rakli Workplace Awards -kilpailussa