Blogi ‚ÄĘ 08.03.2021

Goforelaiset ūüß° Isengen kyl√§n digiarjen ja tytt√∂jen koulutuksen tukeminen

Goforelaiset ūüß° Isengen kyl√§n digiarjen ja tytt√∂jen koulutuksen tukeminen

Otamme Goforen arjessa päivittäin askeleita kohti eettistä digimaailmaa. Haluamme rakentaa eettisiä, ihmiskeskeisiä ratkaisuja ja tehdä töitä sen eteen, että digitaalinen tulevaisuus on inhimillinen ja kestävällä pohjalla. Kehittyvissä maissa erityisesti naisten koulutuksella on tutkitusti merkittäviä vaikutuksia koko yhteiskunnan hyvinvointiin. Pääsy tietoon avaa uusia mahdollisuuksia ja nykypäivänä tämä on parhaiten toteutettavissa digitaalisten välineiden ja toimivien tietoliikenneyhteyksien kautta. Tätä tuemme myös pienessä sambialaisessa Isengen kylässä.

Naisten koulutuksella on suuri vaikutus hyvinvointiin

YK:n tilastojen mukaan kaksi kolmasosaa maailman lukutaidottomista on naisia. Koulutuksen t√§rkeys nimenomaan naisille on kuitenkin kiistaton. Jokainen koulussa vietetty vuosi lis√§√§ naisten tuloja 10‚Äď20 %. Koulutuksen my√∂t√§ naiset avioituvat my√∂hemmin, saavat v√§hemm√§n lapsia ja joutuvat harvemmin v√§kivallan kohteeksi. Erityisesti maaseudulla naisten koulutuksella on suuri vaikutus koko perheen hyvinvointiin ja esimerkiksi lapsikuolleisuuteen. √Ąidin koulutuksella on tilastollisesti suora korrelaatio lasten todenn√§k√∂isyyteen selvit√§ elossa ensimm√§isist√§ elinvuosistaan kehittyviss√§ maissa.

Vuonna 2004 Vesilahden yläaste Pirkanmaalla lahjoitti sen vuoden taksvärkkirahat pienen sambialaisen Isengen kylän tukemiseen. Tästä lähti liikkeelle pitkäaikainen projekti, Isenge Club, jossa suomalaisten vapaaehtoisten aktiivien tuella on rakennettu kylään muun muassa koulu, vedetty sähköt ja tietoliikenneyhteydet, rakennettu porakaivo, kauppa, ompelimo ja kehitetty maataloutta. Tällä hetkellä työn alla on kylätalo, jonne tulee muun muassa kirjasto tietokoneineen ja yhteyksineen, sekä vanhainkoti. Meillä goforelaisilla on ollut ilo tukea hanketta vuodesta 2017 lähtien. Oma panoksemme on pääasiassa keskittynyt koulutukseen ja digitalisaation kehittämiseen. Olemme hankkineet mm. tietokoneita, tulostimen ja projektorin, sekä kustantaneet tietoliikenneyhteydet ja atk-opettajan palkan.

Jatko-opintoihin hyväksyttävien tyttöjen määrä kasvussa

Iloksemme Isengessä myös tyttöjen koulunkäynti on päässyt hyvään vauhtiin. Tällä hetkellä oppilaita on luokilla 0-4 yhteensä 55 ja heistä on 26 tyttöjä. Hyvin myönteistä on sekin, että 4. luokan jälkeen on jatko-opintoihin viime vuosina hakeutunut yhtä lailla tyttöjä ja poikia. Vuonna 2020 jatko-opintoihin hyväksyttiin 2 poikaa ja 2 tyttöä ja tänä vuonna 2 poikaa ja 3 tyttöä.

Goforen tuella tarjottu mahdollisuus tietotekniikkaan tutustumiseen on alueella ainutlaatuinen. Viime lukuvuonna tietotekniikkakursseille osallistui oppilaita enemmän kuin heitä oli koulun kirjoilla, sillä myös kauempana sijaitsevan jatkokoulun oppilaita tuli opettelemaan tietotekniikan alkeita alakoululle. Koululla on opetettu myös aikuisia tietokoneiden ja internetin käyttöön.

‚ÄúPaikallisilla naisilla on voimakas halu toimia yhteis√∂n puolesta ja rakentaa parempaa tulevaisuutta‚ÄĚ

Iso merkitys avustustyön onnistumisessa on alusta saakka ollut kylän naisten ottaminen mukaan toimintaan ja näiden antama vahva panos. Sambian kulttuurissa on selvästi nähtävissä, että paikallisilla naisilla on voimakas halu toimia yhteisön puolesta ja rakentaa parempaa tulevaisuutta sekä omille lapsilleen, että kaikille kyläläisille. Tietoliikenneyhteyksien kautta myös monille kylän iäkkäämmille naisille on auennut maailma uudella tavalla ja yhteisöllisyys ja into asioiden kehittämiseen on ollut valtavaa.

Isengen kylän kuulumisten seuraaminen on ollut itselleni todella palkitsevaa. Kylästä tulevat viestit ja videot kannustavat jatkamaan yhteisen tulevaisuuden rakentamista. Näin naistenpäivänä mieltäni lämmittää ajatella niitä tyttöjä ja nuoria naisia, jotka ovat koulutuksen ja meidän suomalaisten tarjoaman tuen avulla saaneet mahdollisuuden oppia ja käyttää lahjakkuuttaan yhteisönsä kehittämiseen. Liian usein naisten kyvyt ja potentiaali edelleen jää käyttämättä. Tarvitsemmekin paljon lisää Isengejä ja samanlaista intoa ja heittäytymistä kulttuurirajat ylittävään yhteistyöhön kuin vesilahtelaisten aktiivien ja Isengen kyläläisten välillä.

Hyvää naistenpäivää!

Kristiina Härkönen

Kristiina Härkönen

Kristiina ty√∂skentelee Goforella kest√§v√§n kehityksen johtajana ‚Äď unelmaty√∂ss√§√§n. H√§n on ollut aina intohimoinen paremman tulevaisuuden rakentaja niin ihmisille kuin planeetalle. H√§n uskoo, ett√§ teknologia ja digitalisaatio voivat olla merkitt√§vi√§ tekij√∂it√§ aikamme isompien haasteiden ratkaisuissa. Samaan aikaan ne ovat usein my√∂s haasteiden aiheuttajia. Teknologia itse on neutraali asia, ihmiset p√§√§tt√§v√§t kuinka sit√§ k√§ytet√§√§n. Meid√§n t√§ytyy m√§√§ritell√§ mihin tarkoitusperiin osaamistamme ja resurssejamme k√§yt√§mme. Yritysten tulee ymm√§rt√§√§ vastuunsa kest√§v√§n tulevaisuuden rakentajina. Kristiina on ollut Goforella vuodesta 2003 ja sin√§ aikana n√§hnyt yrityksen kasvun kuudesta ty√∂ntekij√§st√§ kansainv√§lisesti toimivaksi, satojen ihmisten organisaatioksi. H√§n on ty√∂skennellyt ohjelmistokehitt√§j√§n√§, arkkitehtuurin ja projektijohtamisen konsulttina sek√§ myynniss√§ ja liiketoimintajohtajana. Vapaa-ajalla Kristiina nauttii luonnossa rentoutumisesta, mets√§seikkailuista koiransa kanssa sek√§ m√∂kkeilyst√§.

Linkedin profileTwitter profile

Piditkö lukemastasi? Jaa se myös muille.