Blogi 1.10.2020

Meidän täytyy pyrkiä inhimillisempään, kestävämpään ja eettisempään digimaailmaan

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 4 vuotta sitten.

Me goforelaiset haluamme digitalisaation asiantuntijoina varmistaa, että digitalisaatiolla tehdään hyvää. Haluamme rakentaa eettisiä, ihmiskeskeisiä ratkaisuja ja tehdä töitä sen eteen, että digitaalinen tulevaisuus on inhimillinen ja kestävällä pohjalla.


Vaikutamme yhdessä asiakkaidemme kanssa

Yritämme tietenkin toimia mahdollisimman vastuullisesti (voit lukea Vastuullisuus-sivulta valinnoistamme) ja tavoitteenamme on olla vastuullisuuden edelläkävijä omalla toimialallamme. Tästä syystä olemme julkaisseet Code of Ethics -oppaan, joka sisältää eettiset pelisääntömme ja eettisen perustamme. Suurimman vaikutuksen saamme kuitenkin aikaiseksi, kun autamme asiakkaitamme tekemään päätöksiä, jotka tuovat hyötyjä sekä heidän liiketoiminnalleen että ympäröivälle yhteiskunnalle ja ympäristölle.

Olemme lähes 20 vuoden ajan auttaneet julkisen sektorin asiakkaitamme saavuttamaan hyvää kasvua Suomessa, yhdessä maailman digitaalisimmista ja eettisimmistä yhteiskunnista. Se on tuonut meille osaamista ja näkemystä, jota voimme hyödyntää, kun autamme asiakkaitamme tunnistamaan ja kehittämään niitä kyvykkyyksiä, joita he tarvitsevat kestävän digitaalisen liiketoiminnan rakentamisessa.

Kukaan ei tietenkään voi tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja mitä eettinen digimaailma käytännössä tarkoittaa. Mutta kun suunnittelemme digitaalisia ratkaisuja ihmisten ja ympäristön ehdoilla, voimme esimerkiksi luoda tasavertaisempia mahdollisuuksia, demokratisoida tietoa ja suojella maapalloa.


Pioneering an ethical digital world

Kollegani Pasi Lehtimäen mukaan lainsäädäntö ei tällä hetkellä pysty riittävän nopeasti ohjaamaan mitä tekoälyllä saa ja mitä sillä ei saa tehdä. Algoritmeja kehittäville yrityksille on annettu suuri vastuu siitä, mihin suuntaan yhteiskunta kehittyy ja millä tavalla teknologia siihen vaikuttaa. Esimerkiksi Facebookilla on huomattava vaikutus yhteiskuntaamme, kun se fasilitoi keskusteluja ja sitä, mitä saamme sanoa.

Meidän pitää muidenkin esimerkkien kautta rohkaista yksilöitä ja organisaatioita käymään tätä keskustelua, koska päätöksillä, jotka näyttäisivät olevan tällä hetkellä järkeviä, voi olla hyvinkin pitkän aikavälin seurauksia.

Sen lisäksi, että teemme itse kaikkemme, että teknologiasta tulee hyvää tekevä voima, kutsumme myös asiakkaamme ja muut alan toimijat keskustelemaan etiikasta ja tekemään eettisiä valintoja. Helppoa ja yksiselitteistä se ei tule olemaan, mutta pioneerihenkeen kuuluu kokeilukulttuuri ja vastauksien etsiminen yhdessä.

Kuten eetikko Anna Seppänen sanoo, etiikassa ei ole varmoja totuuksia tai viimeisiä faktoja. Hänen mielestään etiikka muistuttaa luonteeltaan neuvottelua, jossa on erilaisia näkemyksiä siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Yhdessä pohditaan, minkä näkemyksen mukaan kulloisessakin tilanteessa toimitaan.

 

Uusi brändilupauksemme Pioneering an ethical digital world lanseerataan tänään. Se tulee aluksi näkymään verkkosivuillamme ja muissa materiaaleissa, mutta pian myös goforelaisten blogikirjoituksissa ja mediahaastatteluissa. Tervetuloa mukaan matkalle kohti eettistä digimaailmaa!

etiikka

Jyväskylä

tekoäly

vastuullisuus

Takaisin ylös