Blogi 1.12.2020

Millainen on paremman huomisen strategia?

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 5 vuotta sitten.

Yritysten pitkän tähtäimen ja lyhyen tähtäimen strategioissa voidaan toteuttaa myös vastuullisuutta. Isot investoinnit voivat olla mahdollisuus suurempaan transformaatioon, ja pienemmissä muutoksissa pystytään parantamaan esimerkiksi prosesseja ja energiatehokkuutta.

Millainen strategia toimii parhaiten, kun halutaan muuttaa liiketoimintaa kestävämmäksi ja rakentaa parempaa tulevaisuutta? Recoding-podcastin viidennen jakson vieraana on UPM:n strategiajohtaja Maija Joutsenkoski. Jakson löydät myös SoundCloudista ja Spotifysta.

Millainen bisnesympäristö, sellainen strategia. Näin ajattelee UPM:n strategiajohtaja Maija Joutsenkoski. Kymmenen vuotta UPM:n strategiatiimissä työskennelleenä hän tietää, että hyvästä strategiasta voi toisaalta lausua yleisiä totuuksia, mutta toisaalta ei.

“Strategia pitää aina luoda sen mukaan, millainen bisnes on ja millaisessa toimintaympäristössä ollaan. Jos bisnesympäristö on stabiilimpi, voi strategiaakin suunnitella pidemmälle. Toki muutosvauhti ylipäätään voimistuu, mutta muutokset eivät kosketa kaikkia aloja samalla tavalla. Kaiken perässä ei voi lähteä juoksemaan. Eli pitää valita asiat, joihin varaudutaan ja ne, joihin vain reagoidaan.”

UPM yrityksenä edustaa varsin stabiilia bisnestä, jossa strategiaa tehdään hyvin pitkällä aikajänteellä. Investointeja voidaan valmistella kymmenenkin vuotta ja ne tehdään myös kestämään kymmeniksi vuosiksi. Joutsenkoski nostaa esimerkiksi UPM:n uuden biokemikaalitehtaan, joka on puolen miljardin investointi. Toisaalta muutoksiakin on alalla tapahtunut: digitalisaatio on heiluttanut paperiteollisuutta reippaasti.

Yritysten pitkän tähtäimen ja lyhyen tähtäimen strategioissa voidaan toteuttaa myös vastuullisuutta. Isot investoinnit voivat olla mahdollisuus suurempaan transformaatioon, ja pienemmissä muutoksissa pystytään parantamaan vaikkapa prosesseja ja energiatehokkuutta. Vastuullisuuden toteuttaminen on oltava myös kannattavaa, ja siksi osa muutoksista ottaa aikansa.

Vastuullisuuden toteuttaminen on oltava myös kannattavaa, ja siksi osa muutoksista ottaa aikansa.

“Jos ajatellaan vaikkapa vetyä, niin menee hetki, ennen kuin siitä tulee kannattavaa. Mutta toisaalta on ilahduttavaa, että nykyisin on myös jo niin paljon kaupallisesti kilpailukykyisiä ja kustannustehokkaita ratkaisuja”, Joutsenkoski sanoo.

Yhteinen näkemys yhteisestä tavoitteesta

On yksi asia suunnitella toimiva strategia, mutta toinen se, että sen toteuttamiseen lähtevät kaikki mukaan. Miten siis päästä yhteiseen näkemykseen siitä, mikä on yhteinen tavoite?

Joutsenkosken mukaan tärkeää on pystyä pysähtymään ja katsoa kokonaisuutta huolella. “On aina haastavaa, että löydämmekö oikeasti kärsivällisyyttä ja aikaa perehtyä huolella asioihin. Olemmeko myös valmiita laittamaan etusijalle sen, että kokonaisuus menee paremmaksi sen sijaan, että pitäisimme kukin kiinni siitä juuri meille yhdestä tärkeästä asiasta?”

Myös osallistaminen ja strategian rakentaminen eri tasoilla on olennaista. Joutsenkosken mukaan välillä toimii enemmän ylhäältä alas, välillä alhaalta ylös – ja usein joku toimintatapa siltä väliltä. Jos kaivataan esimerkiksi paljon ideoita, on suuri rikkaus, jos strategian suunnitteluun saadaan mukaan paljon porukkaa.

“Osallistamisen määrä on hyvä suhteuttaa siihen, mikä on ratkaistava kysymys ja missä vaiheessa asiaa tehdään. Luodaanko kokonaan uutta strategiaa ja uusia tavoitteita vai viilataanko vanhaa?”

Strategiatyössä näkyy myös johtamisen muutos. Korkealla olevilla esimiehillä ei välttämättä ole parasta ymmärrystä, eikä myöskään suoraa ratkaisua toimintaan. Johtaminen onkin yhä enemmän kyselemistä ja koutsaamista.

“Ratkaisuja on hyvä etsiä kysymällä mielipiteitä niiltä, jotka ovat lähempänä asiakasta ja tekemistä. Sieltä saadaan ihan erilaisia signaaleja kuin mitä pelkkää dataa analysoimalla voidaan saada”, Joutsenkoski sanoo.

Digitalisaatio auttaa ymmärtämään kompleksisuutta

Digitalisaatiolla on olennainen rooli paremman huomisen luomisessa ja yritysten vastuullisen liiketoiminnan strategioissa, sanoo Maija Joutsenkoski. “Digitalisaation avulla voidaan optimoida resurssien käyttöä, ja sen avulla voimme mahdollistaa kiertotalouden. Digitaalisuus auttaa tekemään myös kuluttajalle läpinäkyväksi sen, mikä on vaikkapa jonkin tuotteen hiilijalanjälki. Kaiken kaikkiaan digitaalisuudessa on hirveästi elementtejä, jotka eivät ole paitsi tarpeellisia vaan myös luovat uusia mahdollisuuksia.”

Digitalisaation avulla asioita voidaan tehdä myös selvästi isommin, sillä sen avulla uudet paremmat ratkaisut voidaan skaalata suuremmiksi ja tuoda näin yhä useamman ulottuville.

“Digitaalisuuden myötä ihmiset voivat ymmärtää ylipäätään paremmin kompleksisia kokonaisuuksia. Heille voidaan näyttää helpommin, missä ovat ne isot vivut, jotka vaikuttavat ja joihin myös he itse voivat kiinnittää enemmän huomiota.”

Vastuullisen yritysstrategian luomisen malli on Joutsenkosken mukaan myös sopiva ihan jokaisen meidän elämään. “Yritysten toimintatavoista on paljon yleistettävissä myös jokaisen meistä omaan elämään. Mieti, missä haluat olla tulevaisuudessa. Laske taaksepäin, mitä sinun pitää sitä varten tehdä ja organisoi asiat sitten siihen suuntaan. Tämän avulla pääset varmasti jonnekin – ja mitä rohkeampi tavoite on, sitä pidemmälle pääset!”

Voit kuunnella Recoding-podcastia kaikissa podcast-sovelluksissa kuten SpotifyssaSoundCloudissa, Applen podcasteissa ja Suplassa. 

etiikka

podcast

recoding

strategia

uudistumiskyky

vastuullisuus

Takaisin ylös