Julkishallinnossa yhteistyön merkitys ja tarve korostuu, sillä eri virastojen hoitaessa perinteiseen tyyliin omia tonttejaan, on hieman unohtunut se, kenelle työtä tehdään. Siilojen purkaminen ja asiakkaan, tai kaupungin tapauksessa asukkaan, laittaminen keskiöön korostuvat.
Goforen Recoding-podcastin uusimmassa jaksossa keskustellaan motivaation ylläpitämisestä pitkän työuran aikana, kun Antti Niemen vieraaksi saapui Turun kaupungin kehittämispäällikkö Jaakko Ståhlberg. Jaakko on työskennellyt nykyisellä työnantajallaan 31 vuotta ja nähnyt työssään monenlaisia julkishallinnon muutoksia ja uudistuksia. Jakson löydät myös SoundCloudista ja Spotifysta.
Jaakon 31 vuoden työura samalla työnantajalla ei nykyisessä työelämässä ole itsestäänselvyys. Jaakko kokee olevansa onnekas, sillä hän näkee kaiken työnsä Turun kaupungin palveluksessa olleen siihen hetkeen mielekästä ja merkityksellistä. Pitkässä työurassa on myös se etu, että vaikka asiat tuntuvat muuttuvan hitaasti, pitkällä aikavälillä muutos on havaittavissa.
Tiedon vapaus on motivaation ytimessä
Jaakolle tärkeää työyhteisössä on osaamisen ja tiedon jakaminen titteleistä riippumatta. Hän näkee tämän liittyvän myös motivaatioon, sillä hänelle yhdessä tekemisen on olennainen osa työtä. Hän kannustaa senioriteetin ja aseman unohtamiseen sekä laajaan yhteistyöhön organisaation sisällä.
Julkishallinnossa yhteistyön merkitys ja tarve korostuu, sillä eri virastojen hoitaessa perinteiseen tyyliin omia tonttejaan, on Jaakon mukaan unohtunut se, kenelle työtä tehdään. Hän korostaa siilojen purkamista ja asiakkaan, tai kaupungin tapauksessa asukkaan, laittamista keskiöön. Muutos ihmislähtöiseen tekemiseen on kuitenkin suuri ja ajattelumallin muuttaminen vaatii paljon työtä. Jaakko näkeekin, että oman tehtävän ajattelun sijaan tulisi keskittyä kansalaisten edun ajamiseen. Se, että kansalainen joutuu koluamaan virastoja läpi löytääkseen tahon kuhunkin pulmaan on Jaakon mielestä täysin nurinkurinen ajatus:
“Me ollaan maailmassa, jossa asiakas joutuu etsimään organisaatiota ja toivoo, että se voisi auttaa. Se pitäisi kääntää ihan toisinpäin: julkishallinnon pitäisi integroitua ihmisten elämään ja tukea sitä.”
Tämän hyväksyminen on julkishallinnossa kuitenkin Jaakon mukaan hankalaa. Hän näkee yleisesti ongelmana julkishallinnossa reaktiviisuuden, josta hyvä esimerkki on koulutien aloittavat lapset: koulun aloitusta ja siihen liittyviä prosesseja olisi voitu ennakoida jo seitsemän vuotta. Jaakon mukaan tällä hetkellä rakenteet estävät julkishallinnon ketterämpää toimintaa.
Ratkaisuksi tähän Jaakko näkee yhteistyön ja verkostoitumisen eri kaupunkien ja kuntien välillä. Tilanteen vaatima iso muutos pitää tehdä pienin askelin, mutta pitäen ison vision kirkkaana mielessä. Tavoitetila on Jaakon mukaan simppeli: tehdään se mitä asiakas tarvitsee, ei sen enempää. Tähän tavoitteeseen on hyvä peilata sitä tehdäänkö päivittäisessä työssä oikeita asioita.