Blogi 14.9.2021

Muutostyön oleellisin tavoite on, että yksilöt muuttavat omaa käytöstään

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 3 vuotta sitten.

Goforen tytäryhtiö CCEA on ihmislähtöisen muutoksen asiantuntijayritys. Tutustu CCEAan

Viime vuosina monet yritykset ovat havahtuneet siihen, että muutoksia kannattaa viedä läpi suunnitelmallisesti ja esimerkiksi mittauttaa niistä dataa, jonka avulla itse muutos juurtuu paremmin osaksi tekemistä.

CCEAn seniorikonsultti Saara Karasvirta on työssään huomannut, kuinka muutosten määrä yrityksissä on moninkertaistunut vuosien saatossa. Tekemisen sykli on lyhentynyt yritysten muuttuvien strategioiden myötä, jolloin muutoksia halutaan viedä läpi tehokkaammin. Kun aikaa ei ole hukattavaksi, ammattilaisten avulle muutosten läpiviennissä on kysyntää.

– Kun muutosta tehdään, on tavoitteen oltava aina kirkas. Muutostyössä vaaditaan järjestelmällisyyttä, jossa muutosasiantuntijan apu on usein korvaamaton. Emoyhtiömme Gofore on digitalisaation asiantuntija, ja me CCEAssa taas olemme muutoksen ihmispuolen erityisosaaja. Muutoksen tarve voi olla monenlaista: on kyse sitten kulttuurin muutoksesta, teknologisesta muutoksesta tai organisaatiomuutoksesta. Kaikkien näiden muutosten keskiössä on aina ihminen, ja jotta ne voivat toteutua, kaikki muutokset vaativat järjestelmällistä tekemistä.

CCEA on ihmislähtöisen muutoksen asiantuntijayritys, jonka palveluihin kuuluvat muutosten läpivienti, muutosportfolion johtaminen, muutoskyvykkyyden kehittäminen ja muutoksen mittaaminen. Oleellista on muutoksen lähestyminen yksilön näkökulmasta. Esimerkiksi muutosmittaamisessa Karasvirta painottaa nimenomaan sitä, että dataa tulee kerätä ihmisistä ja heidän kokemuspohjastaan.

Muutosmittauksessa mitataan ennen kaikkea ihmisen kokemusta muutoksesta. Ihmisen subjektiivisen kokemuksen mittaaminen antaa tärkeää dataa siitä, missä muutoksen kanssa niin sanotusti mennään. Esimerkkinä: jos muutosmittaus näyttää, että vastaajat eivät ymmärrä mikä tavoiteltu muutos on ja miksi sitä tehdään, kannattaa entistä pontevammin keskittyä viestimään kohderyhmille laadukkaasti ja varmistaa, että kaikilla on ymmärrys muutoksesta ja sen syistä.

Karasvirta muistuttaa, että CCEAn palvelut räätälöidään aina asiakkaalle sopiviksi.

– Asiakkaamme kiittävät meitä siitä, että palvelumme on aina räätälöityä eivätkä noudata mitään ennakkoon päätettyjä “ismejä”. Muutoksen läpiviennin palvelu, jossa olemme mukana yrityksen arjessa toteuttamassa muutosta, on asiakkaan kannalta kokonaisvaltaisin palvelu. Tällöin vastaamme muutoksen läpiviennistä yrityksessä, tietyn muutoksen osalta. Tämä voi sisältää muun muassa osallistamista, viestintää, johdon ja esihenkilöiden tukemista, koulutusta – oikeastaan kaikkea, mitä tarvitaan kyseisen muutoksen aikaansaamiseksi. Kun taas puhutaan vaikka muutosportfolion hallinnasta, yrityksen eri muutostarpeet priorisoidaan ja organisoidaan toimiviksi kokonaisuuksiksi. Jos yritetään toteuttaa liian monta muutosta kerralla, lopputulos on yleensä huono. Kukaan meistä ei voi toteuttaa onnistuneesti kymmeniä muutoksia kerralla.

Vaikka Karasvirta korostaa muutoksen olevan aina pohjimmiltaan yksilön muutosta, organisaation muutoskyvykkyys vaatii toki tuekseen eri ryhmien muutososaamisen kehittämistä, prosesseja sekä riittäviä resursseja. Tämä kysyy suunnitelmallisuutta.

– Muutoksen tulee olla alusta loppuun huolellisesti suunniteltua ja resursoitua. Työssäni näen paljon sitä, että muutoksen läpivienti otetaan osaksi tekemistä liian myöhään, tai sitten vastaavasti ei malteta viedä muutosta loppuun saakka.

Karasvirta muistuttaa, että muutos on lopulta hyvin yksinkertaista, joskin muutoksen tekeminen vaatii pitkäjänteisyyttä – harvoin tulokset syntyvät kiirehtimällä. Monesti yritykset tietävät, mitä ne haluavat muuttaa, mutta apua kaivataan siinä, että asiantuntija johtaisi muutosprosessia tehokkaasti, järjestelmällisesti ja toimivaksi todistetulla metodiikalla ja työkalupakilla.

– Viime kädessä oleellisinta on se, että yksilöt muuttavat käytöstään. Muutoksen tekeminen ei ole rakettitiedettä, mutta muutos ei tapahdu itsestään – se on tehtävä. Vaikka yksi ihminen kerrallaan.

 

Gofore & CCEA järjestävät vuoden suurimman ja näkemyksellisimmän muutostapahtuman 14.10.2021.

CHANGE21-tapahtuma on tarkoitettu kaikille muutosten onnistumisesta kiinnostuneille. Lue lisää ja tule mukaan: https://gofore.com/tapahtuma/change21/

Gofore Oyj

Takaisin ylös