Blogi 4.11.2022

Perhearkea ja töitä Espanjasta

Gofore Crew

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 3 vuotta sitten.

Koronavuodet muuttivat työelämää radikaalisti. Samaan aikaan monet pysähtyivät pohtimaan omaa arkeaan sekä työn tekemisen tapoja – ja tulevaisuuden työelämän tuomia mahdollisuuksia. Näin kävi myös minulle.

Olen aina ollut kiinnostunut eri maista ja kulttuureista ja lähdin ensimmäistä kertaa maailmalle vuonna 2000. Polkuni on sittemmin kulkenut Lontoon ja Australian kautta Espanjaan, missä viihdyimme erinomaisesti. Palasimme kuitenkin Suomeen muutaman Espanjan vuoden jälkeen, sillä perheemme molempien aikuisten työt olivat silloin Suomessa.

Kaipasimme kuitenkin Espanjaan jatkuvasti. Koronapandemian jälkeen päätimme, että työt sovitellaan arkeen Espanjassa – tavalla tai toisella.

Gofore tarjosi uusia työmahdollisuuksia

Vaikka EU:ssa on vapaa työvoiman liikkuvuus, useat yritykset eivät salli pitkäaikaista työskentelyä toisesta EU-maasta. Alkuun minun oli helpointa työllistyä freelancerina espanjalaisen toiminimen kautta. Toiminimen perustaminen oli yllättäen helpoin rasti Espanjan byrokratiassa ja paperiviidakossa. Olen saanut kokea uusin silmin, miltä tuntuu, kun minulla ei ole sosiaaliturvatunnusta, verotustunnusta, henkilötunnusta, eikä oikeastaan mitään, mitä yhteiskunta vaatii ja yksilö tarvitsee toimiakseen yhteiskunnan jäsenenä.

Tästä huolimatta työnteko Espanjasta on onnistunut hyvin, nettiyhteydet toimivat täällä hyvin ja aikaero Suomeen on vain yksi tunti. Tehtyäni freelancer-töitä vuoden verran, minusta alkoi tuntua, että vakituinen päivätyö ja työyhteisö on se, mitä kaipaan.

Olin kuullut Goforen Espanjan toimistosta ja otin rohkeasti yhteyttä. Olin todella yllättynyt, miten sujuvasti ja nopeasti koko rekrytointiprosessi eteni. Vierailin jo ennen varsinaista aloitustani Madridin toimistolla ja tapasin täällä olevia kollegoita. Kaikki ottivat minut ihanasti vastaan. Ihmiset ovat juuri niin mukavia ja lämpimiä kuin espanjalaiset – ja goforelaiset – ovat!

Aurinkoisempaa arkea Costa Blancalla

Arkemme pyörii nyt Costa Blancalla, lähellä Alicantea. Ilmasto on luonnollisesti iso tekijä ja syy, miksi haluan asua täällä. Valoisuus ja värit saavat minut tuntemaan itseni terveemmäksi ja iloisemmaksi. Lapsiperhearki on hyvällä tavalla yhtä arkista täälläkin. Eniten iloitsen siitä, että työpäivän jälkeen keskitalvellakin on valoisaa ja mahdollisuus lenkkeillä meren  rannalla.

Suurin osa ystävistämme on myös tänne muuttaneita ulkomaalaisia. Paikallisessa yhteisössämme asuvia ihmisiä yhdistää tietynlainen rohkeus, iloisuus ja positiivisuus. Olen tutustunut nopeasti isoon määrään uusia ihmisiä ja löytänyt omat jumppapiirit, padel-kaverit sekä viikonloppu-pilatekset rannalla. Lasten ystävyyssuhteiden kautta olemme myös saaneet useita uusia tuttavaperheitä.

Lapset kotiutuivat nopeasti

Kun muutimme Espanjaan, vanhempi lapsemme oli 8-vuotias. Hänelle muutos oli perheestämme kenties suurin, ja oli iso asia, kun kaverit jäivät Suomeen. Hän käy täällä nyt Ruotsalaista koulua (Skandinaviska Skolan Costa Blanca), jossa on myös suomalaisia oppilaita, ja hän on saanut onneksi nopeasti uusia kavereita. Nuorempi lapsemme on paikallisessa päiväkodissa ja oppinut vuoden aikana puhumaan espanjaa ja englantia, mikä on valtava rikkaus.

Kun lähtee lasten kanssa ulkomaille, koulu- ja päiväkotiasiat tulee suunnitella hyvissä ajoin. Kansainväliset koulut täyttyivät koronan jälkeen ennätystahtiin ja paikallisiin kouluihin kirjautuminen puolestaan ottaa aikansa. Mahdotonta se ei suinkaan ole, ja meilläkin on useita tuttavaperheitä, joiden lapset ovat nyt aloittaneet espanjalaisissa koulussa, yleensä kielitaidottomina, sillä täällä koulutie alkaa jo 3-vuotiaana. Aurinkorannikon koulut ovat olleet jo usean vuoden kysyttyjä ja täyttyvät yleensä heti, kun ilmoittautuminen aukeaa. Costa Blancalla on ollut meidän onneksemme hieman väljempää.

Katto pään päälle ja oman kodin etsintään

Asunnon etsiminen ja hyvän asunnon löytäminen on ollut viimeisen vuoden aikana iso puheenaihe expattien keskuudessa.

Markkinoilla oli aiemmin asuntoja tarjolla: oli mistä valita ja hinnoista pystyi tingata. Nyt asuntoja ei tahdo löytää. Itse suosittelen muuttoa miettiville alkuun muutaman kuukauden AirBnb-tyylistä ratkaisua, jonka aikana pystyy etsimään pidempiaikaista asuntoa. Syksyllä asuntoja on yleensä paremmin saatavilla pitkäaikaiseen vuokraukseen kuin kesällä.

Vinkkini Espanjan byrokratiaan ja paperiviidakkoon

Varaa aikaa asiointiin paikan päällä

  • Virallisten asioiden hoitoon kannattaa varata aikaa ja tietty määrä kärsivällisyyttä. Asioita ei voi myöskään hoitaa etänä Suomesta käsin, sillä suurin osa virastoista edellyttää edelleen käymistä paikan päällä henkilöllisyyden varmentamiseksi. Tämä on ymmärrettävää, sillä minusta ei löydy Espanjasta aiempia virallisia tietoja eikä minulla näin ollen ole myöskään mahdollisuutta digitaaliseen asiointiin.

Ensin tarvitset henkilötunnuksen

  • Tärkein asia on ulkomaalaisen henkilötunnus nimeltään NIE, jota kysytään ensimmäisenä kaikkialla asioidessa. NIE:n saa paikalliselta poliisilta ajanvarauksella. Ajat ovat kuitenkin kysyttyjä, ja seuraava vapaa aika on yleensä kuukausien päästä. NIE-numeron jälkeen tänne muuttava ja täältä töitä tekevä tarvitsee paikallisen pankkitilin, sosiaaliturvanumeron, verottajalle ilmoittautumisen sekä yleensä paikallisen puhelinnumeron. Kaupungintalolle tulisi kirjautua myös asukkaaksi, jonne ajanvaraus voi mennä myös kuukausien päähän. Näiden jälkeen voi hakea ”recidenciaa” eli virallistaa täällä asumisen.

Ota avuksi oma asianhoitaja

  • Mikäli haluaa säästää viikkojen googlailun ja itse asioiden pähkäilyn, kannattaa käyttää asianhoitajia. Heidän käyttäminen on täällä yleistä, sillä he tuntevat paikallisen lainsäädännön, kielen, vaatimukset ja tavat.

Luota, että kaikki kyllä järjestyy

  • Asiat hoituvat täällä pääsääntöisesti hyvin, vaikka alkuun virastorumba voi tuntua raskaalta. Ihmiset ovat Espanjassa onneksi ystävällisiä ja todella empaattisia – sitä rakastan täällä! Espanjalaiset ovat ihmiskeskeisiä ja yhteisön etu menee usein yksilön edun edelle.

Maailma ja työntekijöiden tarpeet muuttuvat, ja yrityksenä haluamme Goforella mahdollistaa työn tekemisen erilaisissa elämäntilanteissa. Joskus elämä vie paikkoihin, jonne emme suunnitelleet lähtevämme, toisinaan hyppy uuteen voi olla juuri sitä, mistä haaveilet joko yksin tai yhdessä perheen kanssa.

Gofore on nyt osa Malagan alueen kansainvälistä teknologiahubia, ja meillä on töitä tarjolla! Tässä on mahdollisuutesi päästä kehittämään palkittua työkulttuuriamme yhdessä uuden tiimin kanssa – tavalla, joka sopii paikalliseen Espanjan menoon!

Essi Juntunen

Essi työskentelee Goforelle palvelumuotoilijana. Essin työkuvaan kuuluu asiakaskokemuksen kehittäminen sekä asiakkaiden ja eri sidosryhmien tarpeiden ja motiivien ymmärtäminen. Työssään Essi kehittää uusia ja olemassa olevia palveluita, prosesseja sekä konsepteja. Muotoilijan työssä Essiä kiehtoo erityisesti sen monipuolisuus ja ihmisläheisyys. Vapaa-ajalla Essiä kiinnostaa urheilu ja liikkuminen ulkoilmassa sekä vieraat kielet ja kulttuurit.

Takaisin ylös