Blogi 17.2.2021

Pilvipalveluiden hallintamalli – Miksi sellainen pitää olla?

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 3 vuotta sitten.

Nykypäivänä pilvipalveluiden hallinnasta, hallintamalleista ja Governancesta käydään todella paljon keskustelua. Kuitenkin kun aiheista keskustelee asiakkaiden kanssa, tuntuu, että termit ja käsitteet ovat kaikilla hieman erilaisia.

Joidenkin mielestä hallintamalli on tekninen dokumentti, jossa on kuvattu miten pilvipalvelu on rakennettu vaikka Azureen ja miten sitä tulisi operoida, mitä ominaisuuksia kyseisestä pilvipalvelusta on käytössä ja miten ylipäätään ympäristöä ylläpidetään.

Toisen mielestä se on kuvaus siitä, miten kaikkea tekemistä pilvipalvelujen ympärillä pyöritetään. Mitkä ovat vastuut, miten oma Cloud Center of Excellence on miehitetty ja mitä tukifunktioita tarvitaan holistiseen tekemiseen pilven ympärillä.

Me Goforella autamme asiakkaitamme jokaisessa pilvisiirtymän vaiheessa, joten jaan hieman kokemuksiani aiheen ympäriltä. Aloita pilvimatkasi täältä.

Markkinassa nähtyä

Suomessa pilvipalveluiden käyttö on monessa yrityksessä tai yhteisössä osa arkea ja pilvipalveluita on otettu käyttöön jo useita. Microsoft 365 saattaa olla koko organisaation käytössä, markkinoinnilla työkaluna HubSpot, Data ja AI-tiimi rouskuttaa dataa Azuressa ja joku nimeltä mainitsematon devaaja on vielä keksinyt viedä tärkeän testiympäristön Google Cloudiin. Kaikki nyökyttelevät, että homma on hanskassa ja ympäristöt asian mukaisessa hallinnassa ja homma toimii. Vai toimiiko? Tilanne tulee nykypäivänä usein vastaan ja harvemmin yllä mainituille palveluille on yhteisiä pelisääntöjä olemassa.

Mihin niitä yhteisiä pelisääntöjä sitten tarvitaan?

Pilvipalvelut aiheuttavat organisaatioissa runsaasti kiinnostusta ja mielipiteitä ja välillä metsä hukkuu puilta. Mielipiteitä esitetään faktoina kun keskustellaan tietoturvasta tai tietosuojasta, palveluita tilataan ohi prosessien ja laskutus hoidetaan kätevästi luottokortilla. Ei tunnu oikein kestävältä pohjalta. Vaikka me Goforellakin rakastamme teknologiaa ja varsinkin sen tuomia mahdollisuuksia, haluamme auttaa asiakkaitamme luomaan parhaan mahdollisen pohjan myös muistakin näkökulmista. Pilvipalveluiden hallintamallissa tulisikin ottaa huomioon kaikki ne tylsät ei-tekniset asiat, joita tarvitaan arjen sujumiseen ja liiketoiminnan jatkuvuuteen liittyen.

Hyvän pilven hallintamallin perusta

Pilven hallintamallin tulisi ottaa kantaa siihen, mitä ja miten pilvipalveluita yrityksessä käytetään sekä ylläpidetään. Lisäksi tulee huomioidaan uusien tuotteiden tai palveluiden kehitys. Ovatko kaikki palvelut yrityksen omassa hallinnassa, toimittajan hallinnassa vai kenties Cloud Center of Excellencen, joka joustavasti käyttää tarvittavia resursseja sieltä, mistä niitä on saatavilla? Miten liiketoiminta saa apuja, kun uutta palvelua ollaan miettimässä ja tarvittaisiin teknistä osaamista projektiin? Miten palveluiden tietoturva ja tietosuoja varmistetaan ja mitkä ovat yhteiset pelisäännöt? Miten pilvipalvelut viedään tuotantoon, niin että arki on sujuvaa projektin jälkeenkin?

Näemme liian usein, että vain teknisiin asioihin otetaan kantaa ja kaikki on kivaa, kunnes kehittäjät siirretään seuraavaan mielenkiintoiseen projektiin. Organisaation IT-osastolle jää pahimmassa tapauksessa tekemätön paikka, kun sovellus tarvitsee jatkokehitystä tai vaativampia muutoksia.

Olemme vahvasti sitä mieltä, että pilven hallintamallin pitää kattaa vastuut, käytännöt ja prosessit pilvipalveluiden kehittämiseen ja ylläpitoon liittyen. Tukea tarvitaan ideasta ja tuotantoon, jotta homma oikeasti toimii.

Teoriasta käytäntöön

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa – hyvä pilven hallintamalli on tulevaisuudessa elintärkeä asia on monille organisaatioille.

Asioita, joita painotamme, kun autamme asiakkaitamme rakentamaan toimivaa hallintamallia:

  • Selkeät vastuut
    • Mistä asiakas itse vastaa ja mitkä asiat ovat puolestaan toimittajan vastuulla ja päätettävissä – sopiva kombinaatio valtaa ja vastuuta
  • Organisointi
    • Miten pilvipalveluiden ympärille järjestäydytään? Miten projektit saavat apua teknisiin tai arkkitehtuurillisiin kysymyksiin? Miten projektit viedään tuotantoon?
  • Yhteiset pelisäännöt tietoturvan ja tietosuojan osalta
    • Pilvipalveluiden välillä on eroa esimerkiksi lokituksessa ja valvonnassa. Miten varmistetaan, että kaikki palvelut ovat samojen pelisääntöjen piirissä ja järkevästi hallittuja?
  • Pilvipalveluiden ylläpito
    • Arkkitehtuuri ja teknologia ovat tärkeitä, mutta myös prosessit ja käytännöt näiden ympärille. Missä sijaitsevat ohjeet, mitä työkaluja käytetään, mitä tukimallia sovelletaan sovelluksille ja miten yhteistoiminta muiden kumppaneiden kanssa onnistuu?

Joonas Vuorela

Joonas Vuorela toimii Goforella johtavana ICT-konsulttina ja häntä motivoi asiakkaiden auttaminen ICT-infrastruktuurien, pilvipalveluiden sekä pilven paremman hallinnan parissa. Mikään ei ole Joonaksen mielestä (ammatillisesti) hienompaa kuin asiakkaan johdattaminen kestävämmälle ja innostavammalle polulle pilviteknologioiden kanssa.

Takaisin ylös