Blogi 17.2.2021

Resepti kestävään ja tulokselliseen pilviperustaan

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 3 vuotta sitten.

Julkipilvialustoiden käyttöönotto on vaivatonta ja nopeaa. Aloittelijakin saa nopeasti näkyvää aikaiseksi, virtuaalikoneen pystyttäminen käy kymmenissä sekunneissa. Luottokortti sisään ja projekti käyntiin, se mitä ei osata voidaan opetella matkan varrella, eikö niin?

Helppoudessa piilee myös riskinsä. Vaikka alustatoimittajat panostavat paljon esimerkiksi turvallisuuteen, kokematon voi helposti rakentaa turvattoman ympäristön. Ammatitaitoa tarvitaan myös kuhunkin käyttötapaukseen tarkoitetun ratkaisun valinnassa. Esimerkiksi varattu, mutta käyttämätön kapasiteetti voi kerryttää tarpeettomia kustannuksia.

Projekteille annettu täysi vapaus toimia voi myöhemmin kostautua myös hallinnoinnin hankaluutena sekä kohonneina kustannuksina. Luottokorttien varaan nopeasti projektien tarpeisiin pystytetyt ympäristöt saattavat koostua tarpeettomista päällekkäisistäkin ratkaisuista.

Vankan perustan päälle on turvallista rakentaa

Aivan kuten rakennushankkeissakin, turvallinen ja vakaa perusta takaa pohjan, jonka päälle on turvallista lähteä rakentamaan. Hyvä perusta tarjoaa mahdollisuudet myös laajennuksille. Perustan korjaaminen jälkikäteen saattaa olla työlästä ja sitä kautta kerryttää turhia kustannuksia.

Pilviprojektin alussa ei asioita kuitenkaan valeta betoniin, vaan konfiguraatiota voidaan päivittää tarpeen mukaan käytön laajentuessa. On hyvä varmistaa, että seuraavat kokonaisuudet on huomioitu jo projektin alkuvaiheessa:

  • Esimerkiksi tilirakenteiden, verkkoyhteyksien sekä tunnistautumiseen liittyvien peruskomponenttien suunnittelu. Niiden avulla perustan hyödyntäminen lähtee oikein liikkeelle.
  • Roolipohjainen pääsyn- sekä käyttäjienhallinta luo selkeyttä ja parantaa turvallisuutta.
  • Hyvin suunnitellut verkkojen rakenteet myös pilven sisällä parantavat turvallisuutta sekä käytön selkeyttä.
  • Salaisuuksien hallinnointi on myös syytä suunnitella ja kommunikoida selkeästi.

Tarpeen mukaan myös tiettyjä pilven tarjoamia palveluita voidaan rajata normaalikäytön ulkopuolelle – harva käyttötapaus tarvitsee vaikkapa supertietokoneiden laskentatehoa. Kustannuksia niillä kuitenkin voi nopeasti kerryttää. Maantieteellisen sijainnin rajaaminen on usein myös perusteltua, käyttäjiä lähinnä olevan kohteen (regioonan) valinta on usein luonnollinen tapa aloittaa, varsinkin jos se tarjoaa riittävän laajan palveluportfolion. Rajaus voidaan tehdä johonkin tiettyyn yksittäiseen regioonaan vai vaikkapa EU/ETA alueelle.

Käytön laajentuessa tyypillisesti vastaan tulevat myös erilaiset monitorointiratkaisut, logien hallinnointi ja esimerkiksi vikasietoisuuden lisääminen ja varmistaminen.

Osaava kumppani auttaa oikeiden valintojen tekemisessä ja perusperiaatteiden määrittämisessä. Piirrustusten tekemiseen ei suinkaan tarvitse käyttää viikkoja ja samalla tulee varmistettua se, että pilviperusta noudattelee alustatoimittajien suosittelemia parhaita käytänteitä.

Cloud Foundation vai Landing Zone?

Termiviidakkoon on helppo eksyä. Eri alustat puhuvat pilviperustasta hiukan eri nimillä tavoitellen kuitenkin samaa asiaa. Helpoimmillaan toimittaja tarjoaa valmiita aihioita, joissa perustan luominen onnistuu koodia hyödyntäen.

Perustan suunnittelu ei siis suinkaan muodosta projektin aloitukselle hidastetta, vaan ennemminkin varmistaa sujuvan työskentelyn ja resurssien tehokkaan käytön jatkossa.

Laajempien kokonaisuuksien osalta on järkevää miettiä myös oman pilveen keskittyneen osaamiskeskuksen perustamista, mikä tarjoaa projekteille tukea ja asiantuntemusta tehokkaan pilven hyödyntämisen varmistamiseksi.

Laajenna hallitusti, operoi tehokkaasti

Järkevä ja hallitusti rakennettu perusta tarjoaa mahdollisuudet myös laajentaa käyttöä uusiin käyttötapauksiin; perustan päälle voi rakentaa kokonaan uusia ratkaisuita tai vaikkapa siirtää olemassa olevia. Keskitetty kustannusten hallinta mahdollistaa kulujen optimoinnin ja varmistaa näkyvyyden kokonaisuuteen.

Tuotekehityksen tehostaminen keskitettyjen Devops-käytänteiden avulla sekä pilviarkkitehtuurin korkea automaatioaste minimoivat tarpeen manuaalisille operaatioille varmistaen tehokkaan ja modernin pilven operoinnin. Automaattinen toipuminen virhetilanteista ei ole enää tieteiskirjallisuutta.

Kohti kestävämpää, aitoa hyötyä

Julkipilvialustoiden myötä ICT-arkkitehtuurien rakentamisen vauhti on muuttunut kuukausista ja viikoista tunteihin ja päiviin. Vauhti ei kuitenkaan saa olla niin suuri, etteikö alussa kannattaisi pysähtyä muutamien perusasioiden äärelle ja sitä kautta varmistaa tehokas ja turvallinen pilven hyödyntäminen myös jatkossa. Turvallisuus, skaalautuvuus ja operoinnin vaivattomuus eivät ole itseisarvoja pilvessäkään, mutta hyvin suunnitellun perustan avulla voidaan varmistaa aidon hyödyn saavuttaminen.

 


Haluatko pilvipalveluista aidon hyödyn irti?

Ota askel tavoitetta kohtaan ilmoittautumalla maksuttomaan GTalks-webinaariimme ”Pilven hyvät perusteet”, joka pidetään 9.3.2021 klo 09.00-10.30. Webinaarin asiantuntijoina toimivat blogin kirjoittaja Jussi Puustinen sekä Goforen johtava pilvikonsultti Joonas Vuorela. Webinaarin juontaa Goforen pilvikumppanuuksista ja -koulutuksista vastaava Tiia Hietala.

LISÄTIETOJA JA ILMOITTAUTUMINEN

ict-arkkitehtuuri

pilven käyttöönotto

pilvipalvelut

pilviperusta

Jussi Puustinen

Cloud & Continuous Services

Takaisin ylös