Blogi 25.3.2020

Ennennäkemätön näyttelyelämys, jossa tarina koetaan kaikilla aisteilla

Sodan ja rauhan keskus Muisti

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 5 vuotta sitten.

Sodan ja rauhan keskus Muistin ja Goforen yhteistyön tuloksena syntyvä näyttelyelämys on Suomessa ennennäkemätön.

Mikkeliin avataan vuonna 2021 aivan uudenlainen tiedekeskus, jossa ihmiset pääsevät kokemaan sodan kaikilla aisteilla. 

Älykästä tilateknologiaa hyödyntävässä näyttelyssä jokainen kävijä solahtaa osaksi tarinoita. Esityslaitteiden ja päätteiden lisäksi hyödynnetään RFID-teknologiaa, ääntä, valaistusta sekä AR- ja VR-teknologiaa.

– Kävijät valitsevat roolin, jossa tutustuvat näyttelyihin. Ministerinä joutuu muun muassa tekemään päätöksiä siitä, priorisoiko muonat sotilaille vai siviileille ja riittääkö vangeille lainkaan ruokaa, kertoo Muistin pedagogi Jere Linnanen.

Kävijöiden valinnat vaikuttavat paitsi juoneen myös toisten vierailijoiden kokemuksiin. Samaan aikaan kun yksi tekee päätöksen muonituksesta ministerinä, toinen elää tarinaa todeksi sotavangin näkökulmasta.

– Sotahistoria ei ole ainoastaan rintamalinjojen historiaa, vaan siihen kuuluvat yhtä lailla ihmisten kokemukset menetyksestä ja selviytymisestä. Tarinat pitävät yllä kollektiivista muistiamme siitä, millaista sota on, ja toisaalta mikä merkitys rauhalla on, sanoo Muistin toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen.

 

 

Kävijästä tulee käyttöliittymä

Muistin tavoitteena oli alkuvaiheista asti se, että uudessa tiedekeskuksessa teknologiaa hyödynnettäisiin innovatiivisesti. Lopputuloksessa ihminen hyödyntää sitä tilassa intuitiivisesti ja huomaamattaan.

– Annoimme Goforelle haasteen, ja se tarttui siihen tavalla, joka löi meidät ällikällä. Meille ei tarjottu perinteistä mobiiliapplikaatiota vaan innovatiivinen palvelumuotoilun ratkaisu, jossa ihminen on käyttöliittymä, Linnanen sanoo.

Goforen Lead Designer Timo Rostedtin mukaan perinteisempi tapa olisi ollut vuorata kävijät laitteilla. Nyt ollaan kuitenkin luomassa jotain niin rajoja rikkovaa, ettei valmiita ratkaisuja löytynyt vaan alustaa päätettiin lähteä kehittämään itse.

– Lähdimme siitä, että niin näyttelyssä vierailun kuin ylläpitämisenkin tulee olla niin helppoa, ettei erityisiä digitaitoja tarvita. Häivytimme teknologian taustalle, ja käyttöliittymänä on ihminen. Käyttäjä ei siis tarvitse teknisiä apuvälineitä osallistuakseen tarinaan.

Teknisestä toteutuksesta on vastannut ohjelmistotalo Metatavu. Muistin, Goforen ja Metatavun yhteisprojektina aikaan saatava alusta mahdollistaa sen, että kävijöiden huomio kiinnittyy tekniikan sijaan näyttelyiden sisältöön.

– Näin voidaan saavuttaa Muistin tavoite siitä, että ihmiset kokisivat, ymmärtäisivät ja muistaisivat, mitä sota merkitsee rauhan peilinä.

 

Täysin digitaalinen tuotantoprosessi tuo varmuutta investoinnin tuottoon

Muistissa iloitaan ratkaisun tarjoamasta elämyksellisyydestä sekä siitä, että yhteistyö mullistaa koko näyttelyn rakentamisen prosessin.

– Emme osanneet etukäteen aavistaakaan, miten kokonaisvaltaisesti yhteistyö Goforen kanssa tulee muuttamaan tapaamme rakentaa näyttelyitä. Nyt rakennamme näyttelyn alusta asti digitaalisesti. Projekti on todella uraauurtava koko kulttuurialalle! Tässä lyödään peruskiviä täysin uudenlaiselle toimintamallille, Olli-Pekka Leskinen sanoo.

Näyttelykokonaisuuden suunnittelu on kovassa vauhdissa. Sekä teknologiset että sisällölliset panostukset ovat isot. Yleisölle keskus avataan keväällä 2021, ja käyttäjätestaukset alkavat tänä keväänä näyttelylaboratoriossa.

– Digitaalisuus mahdollistaa ketterän testauksen loppukäyttäjien kanssa jo ennen kuin kokonaisuus on rakennettu. Voimme vaihtaa testattavan kohteen vaikka päivittäin, ja saamme helposti dataa siitä, miten erilaiset asiakkaat toimivat näyttelyissä. Näin olemme h-hetkellä varmempia siitä, että sisältö ja toteutus vetoavat asiakkaisiin, projektin tuoteomistajana toimiva Linnanen kertoo.

Muistin henkilöstö onkin jo päässyt testaamaan alustan demoversioita. Sisällön esille saamiseen ei tarvita enää monivaiheista prosessia graafisine suunnitteluineen ja painatuksineen, vaan henkilöstö pystyy tekemään muutoksia itse ilman että ilmaisuvoimasta tarvitsee tinkiä.

Alustan helppokäyttöisyys ja yhteistyön arvopohjaisuus saavatkin kiitosta Muistin toimitusjohtaja Leskiseltä, pedagogi Linnaselta sekä sisältöjohtaja Pia Puntaselta.

– Kun kokeilin demoa, hihkaisin, että ”hitsit, miten tämä voikaan olla näin helppoa!”, Puntanen sanoo.

Leskinen ja Linnanen jatkavat:

– Jo kumppaneita kartoittaessamme huomasimme, että Muistilla ja Goforella on yhteiset arvot: molemmilla on ihminen keskiössä ja ketterä tapa toimia. Tämän tuloksena saamme aikaan jotakin kulttuurialalla täysin uutta ja mullistavaa.

 

Sodan ja rauhan keskus Muisti

Kuvat: © Muisti 

palvelumuotoilu

Gofore Oyj

Takaisin ylös