Blogi 7.11.2024

Testiautomaatio-projektitutka 2024

Osaaminen

Goforella yli 90 testiautomaatiokehitykseen keskittyvää asiantuntijaa työskentelee monenlaisissa asiakasprojekteissa. Projektien ja tehtävien monipuolisuuden myötä kokonaiskuvan muodostaminen koko osaajaporukkamme toiminnasta on haastavaa. Projekteista ja asiantuntijoistamme kertyy dataa jolla pääsemme pitkälle, mutta kattavan läpileikkauksen saaminen työstämme vaatii perinteisempiä kyselytutkimuksen menetelmiä.

Saadaksemme kokonaisvaltaisen kuvan testiautomaatiokehittäjiemme työn monimuotoisuudesta, loimme Testiautomaatio-projektitutkan, jonka tuloksia esitellään tässä blogitekstissä. Se perustuu syyskuussa 2024 tehtyyn kyselyyn, johon vastasi 40 goforelaista. Otetaan seuraavaksi tarkasteluun joitain keskeisiä kyselystä nousevia havaintoja!

Lataa Testiautomaatio-projektitutkan 2024 tulokset (PDF).

Keskittynyttä työtä osaavien kollegoiden rinnalla

Lähdetään liikkeelle tarkastelemalla tiimien koostumuksia, projektien määriä ja työskentely-ympäristöjä. Tutkittaessa samanaikaisesti käynnissä olevien projektien määrää, voimme todeta, että suurin osa asiantuntijoistamme työskentelee yhdessä projektissa kerrallaan useamman yhtäaikaisen sijasta. Useammasta projektista johtuva kontekstin vaihto työpäivän tai -viikon aikana on monelle konsultille tuttu ilmiö, ja se voi olla yksi mielen kuormitusta lisäävä tekijä. Pystymme usein vastaamaan odotukseen yhdestä yhtäaikaisesta projektista, mutta tarjota mahdollisuuksia myös niille, jotka viihtyvät useamman samanaikaisen parissa. (Lue lisää ajatuksistamme terveestä ja kestävästä työelämästä täältä.)

Asiantuntijamme työskentelevät usein pitkäaikaisissa projekteissa, joissa saattaa vierähtää jopa vuosia. Asiakkaamme ovat pääosin suuria organisaatioita ja yrityksiä, joiden projektit ovat monimutkaisia ja haastavia kokonaisuuksia; ne vaativat aikaa ja monien asiantuntijoiden panosta valmistuakseen. Asiakkaihimme ja projektien laajuuteen voi tutustua esimerkiksi Verohallinnon tai Koneen projektien osalta, joissa testiautomaatiokehitys on merkittävä osa kokonaisuutta.

Asiantuntijoillamme on projekteissa yleensä muita testiautomaatiokehittäjiä rinnallaan, joko Goforelta tai muualta. Voimme myös huomata, että samassa projektissa työskentelee tyypillisesti monia muitakin goforelaisia, joko testiautomaatiota kehittämässä tai muissa tehtävissä. Joskus konsulttimme työskentelevät projektitiimeissä, jotka koostuvat eri yritysten asiantuntijoista (monitoimittajatiimi), mutta yhä useammin tarjoamme asiakkaillemme myös kokonaisia tiimejä, jotka koostuvat pelkästään goforelaisista.

Työskentely niin sanottuna ”yksinäisenä sutena” on harvinaista, viitataanpa tällä sitten tilanteeseen, jossa rinnalla ei ole muita goforelaisia, tai vaihtoehtoisesti sellaiseen projektiin jossa rinnalla ei olisi muita testiautomaatiokehittäjiä. Näitäkin tilanteita voi tulla meille vastaan, jos asiakassuhde on uusi ja tarvitaan tienraivaajaa avaamaan peliä. Tällaisissa tilanteissa kokeneemmat testiautomaatiokehittäjät voivat olla erinomaisia luottamuksen rakentamisessa asiakkaiden kanssa. Pitkät ja syvät yhteistyöt lähtevät aina liikkeelle jostain pienemmästä.

Covid-19 muutti työympäristöjämme, ja siirtyminen etä- ja hybridityöskentelymalleihin on tullut jäädäkseen. Silti on hieman yllättävää, kuinka harvoin asiantuntijamme työskentelevät asiakkaiden tiloissa: vain 12% ilmoittaa käyvänsä asiakkaan tiloissa kerran viikossa tai useammin, ja puolet ilmoittaa, ettei heiltä odoteta läsnäoloa asiakkaan tiloissa.

Yllä oleva on yllättävää siksi, että viimeaikaiset havaintomme kertovat, että asiakkaiden odotukset lähityön osalta ovat olleet nousussa. Tämä havainto ei saa vielä kuitenkaan tukea kyselyn vastauksista. Joka tapauksessa goforelaisena konsulttina on aina hyvä pitää avoin mieli ajoittaiselle matkustamiselle tai työskentelylle asiakkaan luona. Tämä on erityisen tärkeää uuden projektin alussa yhteistyön vasta alkaessa.

Kun asiakkaalla ei ole odotuksia läsnäololle, voivat konsulttimme työskennellä sieltä mistä työt parhaiten luistavat, onpa kyse asiakkaan tai Goforen tiloista, taikka kotitoimistosta.

Tehtävät ja työkalupakki

Yksi kyselyn päätavoitteista oli tutkia ja luoda kattava yleiskuva siitä, mitä vastuita ja tehtäviä asiantuntijoillamme on projekteissa. Tätä kartoitettiin monivalintakysymyksellä, jossa vastaajat saivat valita tehtävien ja vastuiden joukosta sellaisia, jotka ovat omalla työpöydällä nykyisessä projektissa. Näihin ennalta tunnistettuihin mahdollisiin tehtäviin ja vastuisiin kuului sekä vaativia teknisiä tehtäviä, että enemmän manuaaliseen testaukseen painottuvia vastuita.

Vähemmän yllättäen tutkimuksesta käy ilmi, että asiantuntijoidemme tekemisen ytimessä on testiautomaatioskriptien luominen ja päivittäminen, CI/CD-kehityksen seuratessa perästä. Kirjastokehitys on edistyneempää toimintaa kuin olemassa olevien kirjastojen käyttäminen testiautomaation kehityksessä, mutta silti varsin yleinen tehtävä.

Manuaalinen testaus, testikeissien suunnittelu tai jopa testausprosessin hallinta ja johtaminen ovat myös läsnä monissa projekteissa. Jotkut projektit ja roolit keskittyvät enemmän teknisiin toteutuksiin, mutta usein asiakkaat etsivät moneen kykeneviä ammattilaisia. Monipuoliset asiantuntijaprofiilit, joilla on testiautomaation lisäksi kiinnostusta ja osaamista joltain muultakin osa-alueelta, ovat erityisen kysyttyjä asiakkaiden keskuudessa. Omaa asiantuntijaprofiilia kannattaakin täydentää esimerkiksi manuaalisen testauksen, testauksen hallinnan tai pilvi-infrakehityksen osa-alueilla.

Toinen mielenkiintoinen erikoistumisalue on suorituskykytestaus, jota tehdään työkaluilla kuten JMeter ja Locust. Vaikka suorituskykytestaus ei nouse esiin juurikaan kyselyssämme, näemme sille osaamiselle paljon kysyntää tulevaisuudessa.

Teknologioita ja työkaluja tarkastellessa automaatiotestien skriptaaminen ja kirjastojen kehittäminen tehdään useimmiten Robot Frameworkilla ja Pythonilla, jotka ovat ylivoimaisesti suosituin tekkiyhdistelmä projekteissamme. Selenium on myös suosittu vaihtoehto, kun valitaan olemassa olevia web-testauksen kirjastoja Robot Frameworkille, mutta Browser Library on nopeasti kasvattamassa suosiotaan. Vaikka Playwright on tässä kyselyssä edustettuna vähäisesti, olemme havainneet että siihen liittyvää osaamista kysellään asiakkaidemme toimesta kasvavissa määrin.

Loppusanat

Tässä kyselyssä pyrimme ymmärtämään, mitä konsulttimme tekevät projekteissamme. Kyselyssä nostetut havainnot vastuista, teknologioista ja projektien luonteesta osoittautuivat olevan hyvin linjassa odotustemme kanssa. Vaikka suuria yllätyksiä kysely ei tarjonnut, ovat tässä tehdyt havainnot asioita, joita mielellämme jaamme uloskin.

Kokoavasti tässä esitettyjen tulosten pohjalta voidaan esittää, että projekteissamme on tarjolla variaatiota ja kehittymisen polkuja, ja rinnalle osaavia tekijöitä ja sparrikavereita, usein vielä samoissa Goforen oransseissa väreissä. Yksi kyselyn tavoitteista on avoimuuden nimissä se, että tämä läpivalaisu projekteista ja työstämme resonoisi myös Goforella työskentelystä kiinnostuneiden kanssa. Jos olet kokenut testiautomaatiokehittäjä ja etsit uutta ammatillista kotia, niin tutustuthan testiautomaatiokehittäjän työpaikkailmoitukseemme ja jätä hakemus meille!

Seuraavissa iteraatioissa tästä kyselystä on mielenkiintoista seurata tekoälyn läpimurtoa ja sen vaikutusta testiautomaatiokehitykseen. Kyselymme mukaan generatiivisen tekoälyn käyttö koodin luomisessa ja opiskelussa on jo melko yleistä, ja opiskelukin tekoälyavusteisesti on jo arkea. Tekoälysovellusten testaaminen itsessään vaatii kuitenkin täysin uudenlaista osaamista. Tähän kasvavaan tarpeeseen vastaaminen on haasteena sellainen, jonka otamme mielellämme vastaan digitalisaatiokehityksen pioneereina.


Oletko kiinnostunut Goforesta työpaikkana?

laadunvarmistus ja testiautomaatio

Valter Hagfors

Recruitment Business Partner

Valter on rekrytointiammattilainen, joka keskittyy Goforen laadunvarmistus- ja pilviyhteisöiden kasvattamiseen lahjakkailla ja innokkailla osaajilla. Valterin rekrytointifilosofian ytimessä on laadukkaan kandikokemuksen tuottaminen. Hän uskoo, että molemminpuolisten odotusten kartoittaminen ja kohtaaminen on onnistuneen rekrytoinnin tae. Valter ajattelee, että parhaat lopputulokset saavutetaan koko rekrytointiprosessin lävistävällä läpinäkyvyydellä ja avoimilla keskusteluilla.

Takaisin ylös