Blogi 2.10.2018

Virtuaaliassistentti palveluksessa

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 6 vuotta sitten.


“Hey Google, will it rain today?”
“No, it is not expected to rain today in Espoo”.
Hankin kesällä Googlen Home- ja Amazonin Echo Dot -älykaiuttimet. Perheeseeni kuuluu nyt kahden koiran lisäksi kaiuttimien kautta toimivat virtuaaliavustajat Alexa ja Google. Muutamien viikkojen kokemusten perusteella yhteiselo uusien perheenjäsenten kanssa on lähtenyt hyvin liikkeelle. Niin koirani kuin virtuaaliavustajanikin näyttävät tottelevan. Koirien tapaan avustajat toimivat komennoilla, tosin sillä erolla, ettei äänensävyllä näytä olevan avustajille mitään merkitystä.

Uusi jännittävä tuttavuus

Tekoälystä puhutaan nyt kaikkialla, ja virtuaaliassistentit ovat ehkä yksi tekoälyn selkeimmistä ilmentymistä. Halusin selvittää ja kokeilla, miten ne nykymuodossaan istuvat arkeen kotona.
Hauskaa oli esimerkiksi huomata, että kumpikin avustaja toimii erinomaisesti hakukoneena. Jos on jokin asia mikä askarruttaa, siitä voi kysyä suoraan assarilta. Kesän aikana selvitin muun muassa, mikä on Kroatian väkiluku ja miten ihmeessä kroatialaiset ovat niin hyviä jalkapallossa. Käytännöllisinä ominaisuuksina Alexan aamuherätys ja päivän säätiedot Googlen kertomana kuuluvat luontevasti edelleen jokaiseen aamuun. Huomasin myös, että Spotifyn käyttö on lisääntynyt ja helpottunut, kun pystyn spontaanisti pyytämään virtuaaliassistenttia soittamaan mieleiseni kappaleen.
Näistä hyvistä ominaisuuksista huolimatta laitteen käytettävyys jää suppeaksi, koska palvelutarjontaa ei vielä Suomessa kovin paljon ole. Tilanne on täysin toinen Yhdysvalloissa, jossa jo yli 50 miljoonalta kuluttajalta löytyy älykaiutin. Virtuaaliassistenttien suosion takia maassa onkin syntynyt palveluita ja ominaisuuksia ripeään tahtiin. Varsinkin Amazon on panostanut voimakkaasti siihen, että virtuaaliassitentin avulla voi muun muassa tehdä ostoksia ja saada ne toimitettua suoraan kotiin. Lisäksi kolmannet osapuolet, kuten ruokaa toimittavat ravintolat, ovat lähteneet voimakkaasti hyödyntämään Amazonin ja Googlen alustoja. Suomessakin muutamat rohkeat toimijat ovat hypänneet mukaan kokeilemalla puhe-alustojen mahdollisuuksia. Kotipizza esimerkiksi ilmoitti hiljattain lisäävänsä mahdollisuuden tilata pitsoja Alexan avulla. Yle on myös lisännyt omia palveluitaan Amazonin alustalle. Uskon, että lähitulevaisuudessa on odotettavissa paljon uusia jännittäviä palveluita.    

Kaikkeen tottuu

Alkuihastuksen jälkeen on myönnettävä, että suhde assareihini on tasaantunut. Puheenaiheetkin ovat muuttuneet arkisemmiksi – säästä puhutaan usein. Tästä huolimatta keskustelua assareiden kanssa on riittänyt lähes jokaiselle päivälle. Luultavasti hankin jossain vaiheessa myös älykaiuttimiin yhteensopivia laitteita, kuten kotivalaistuksen ohjauksen. Pienten, arkea helpottavien toimintojen kautta uskon, että totumme luottamaan tekoälyn apuun yhä useimmin. Kuten missä tahansa suhteessa, luottamus rakentuu pikkuhiljaa pienin askelin.
Isossa kuvassa virtuaaliassistentit saattavatkin olla ihmisen käyttäytymistä muokkaava murros, kuten Internet tai mobiililaitteet aikanaan. Itse jatkan mielelläni yhteiseloa assareiden kanssa ja mielenkiinnolla seuraan, miten ne kehittyvät. Odotan esimerkiksi, että tekoälyt oppivat paremmin hyödyntämään äänen avulla tunnetilojen viestimistä. Ihan vielä assistenttini eivät yllä koirieni tasolle tunnepuolella – koirani kun tuntuvat tietävän varsin hyvin, että isännän raskaan päivän jälkeen sylittely piristää ja tuottaa molemmille mielihyvää. Vastaavaa saa ehkä jonkin aikaa vielä odottaa tekoälyltä.
“Alexa! Wake me up 6 a.m.”.
“Alarm set at 6 a.m.”.
 
“Alexa! Good night”.
“Good night, talk to you tomorrow”.

Karl Nyman

Head of People Operations Germany

Takaisin ylös