Elenia

Onnistunut pilvimigraatio lisäsi tietoturvan tasoa, paransi kustannustehokkuutta ja auttaa palvelun jatkokehityksessä

Gofore toteutti sähköverkkopalveluyhtiö Elenian extranet-sovellusten pilvimigraation. Onnistunut toteutus lisäsi tietoturvan tasoa, paransi kustannustehokkuutta ja auttaa palvelun jatkokehityksessä.

AWS-pilveen siirtyminen paransi tietoturvaa ja kustannustehokkuutta

Gofore toteutti sähköverkkopalveluyhtiö Elenian extranet-sovellusten pilvimigraation. Onnistunut toteutus lisäsi tietoturvan tasoa, paransi kustannustehokkuutta ja auttaa palvelun jatkokehityksessä.

Elenia on Suomen toiseksi suurin verkkopalveluyhtiö ja suurin energia-alan asiakaspalveluiden tuottaja. Elenian palveluliiketoiminta tarjoaa energiayhtiöille sähkömarkkinoihin liittyviä monipuolisia palveluita. Yksi näistä on extranet-palvelu, jonka kautta energiayhtiöiden loppuasiakkaat voivat seurata muun muassa sähkönkulutustaan.

Onnistunut pilvimigraatio, joka parantaa extranet-palvelun tietoturvaa

Extranet-sovellusten ylläpito oli aikojen saatossa hajautunut on-premises- ja pilviympäristöjen välille. Ylläpito haluttiin yhtenäistää tuomalla kaksi edelleen konesalista käsin pyörinyttä extranet-sovellusta muiden sovellusten tapaan Amazon Web Services (AWS) -pilveen.

”Päällimmäinen tavoitteemme oli parantaa tietoturvaa, sillä on-premises-ratkaisussa ei ollut mahdollista käyttää vahvaa tunnistautumista palvelun käyttäjille. Tämä oli tiedostettu tietoturvariski, joka haluttiin ratkaista mahdollisimman nopeasti”, Elenian palvelupäällikkö Jaakko Lehtomäki kertoo.

Oman haasteensa toteutukselle toi joustamaton takaraja: on-premises-ratkaisun lisenssi ja ylläpitosopimus olivat umpeutumassa vuoden sisällä, eikä niitä haluttu uusia. Lehtomäen mukaan vanhalla mallilla jatkaminen olisi vaatinut mittavia elinkaaripäivityksiä ja hyötyynsä nähden kohtuuttomia investointeja palvelualustaan.

Tällä projektilla saavutettiin ylläpitokustannuksiin merkittävää kustannustehokkuuden parannusta. Nyt palvelun ylläpito ja jatkokehittäminen on myös huomattavasti helpompaa, kun voimme helposti hyödyntää AWS:n valmiita tuotteita. Lisäksi uudistus tekee Elenian palvelukokonaisuudesta houkuttelevamman ja tukee siten koko palveluliiketoimintaamme.

Jaakko Lehtomäki, Palvelupäällikkö, Elenia

Suunnitelmallinen ja suoraviivainen siirtyminen AWS-pilviympäristöön

Projektin vei läpi Goforen kolmihenkinen tiimi, joka teki yhteistyötä Elenian ohjelmistokehityksen kumppanin kanssa. Gofore rakensi kahden extranet-asiakkuuden uudet tilit ja migroi käyttäjät AWS-ympäristöön, minkä jälkeen vanha ympäristö ajettiin hallitusti alas. Loppukäyttäjän näkökulmasta ainut näkyvä muutos oli vahva tunnistautuminen kirjautumisessa.

”AWS on usein ylivertainen vaihtoehto perinteiselle konesalille. Sen avulla skaalautuvuus paranee, kun resursseja kuten muistia ja levytilaa lisätään automaattisesti tarpeen mukaan. Tämä vaikuttaa myös kustannuksiin, kun ei tarvitse maksaa tyhjästä. Lisäksi muun muassa versionhallinta ja testaaminen on helpompaa”, projektissa toiminut Goforen pilviarkkitehti Antti Vitikainen sanoo.

”Ajattelimme, että kyse olisi vain palvelun teknisestä siirtämisestä ympäristöstä toiseen. Projektin aikana huomasimme kuitenkin uusien ominaisuuksien kehittämiseen liittyviä lisätarpeita. Onneksi Gofore pystyi lennosta reagoimaan näihin ja tuomaan mukaan joustavasti tarvittavaa osaamista”, Lehtomäki kertoo.

Tietoturva ja kustannustehokkuus paranivat ensiluokkaisella työllä

Extranet-sovellusten migraatio toteutettiin onnistuneesti toivotussa aikataulussa. Lehtomäki iloitsee, miten hyvin kaikki on toiminut.

”Siirto meni kertalaakista läpi. Yleensähän on sääntö eikä poikkeus, että jotain ongelmia ilmenee, mutta nyt yliheiton jälkeen tuotannossa ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia. Työn laatu on ensiluokkaista, ja Goforen kanssa työskentely oli alusta asti mutkatonta”, Lehtomäki kiittelee.

Kaikki projektille asetetut tavoitteet saavutettiin. Vahvan tunnistautumisen myötä extranet-sovellusten tietoturva on huomattavasti aiempaa paremmalla tasolla, minkä lisäksi AWS-ympäristöön siirtyminen tuottaa merkittäviä kustannussäästöjä ja helpottaa jatkokehittämistä.

”Tällä projektilla saavutettiin ylläpitokustannuksiin merkittävää kustannustehokkuuden parannusta. Nyt palvelun ylläpito ja jatkokehittäminen on myös huomattavasti helpompaa, kun voimme helposti hyödyntää AWS:n valmiita tuotteita. Lisäksi uudistus tekee Elenian palvelukokonaisuudesta houkuttelevamman ja tukee siten koko palveluliiketoimintaamme”, Lehtomäki toteaa.

Projektin kohokohdat

Tavoite

Elenia halusi parantaa palvelunsa tietoturvaa ja leikata kustannuksia siirtämällä extranet-sovellukset kokonaan pilviympäristöön.

Toteutus

Gofore toteutti Elenian extranet-sovellusten migraation on-premises-ympäristöstä AWS-ympäristöön ja hoiti myös yllätyksenä tulleet lisätyöt.

Lopputulema

Sovellusten ylläpitokustannusten kustannustehokkuus parani merkittävästi ja tietoturva parantui AWS:n mahdollistaman vahvan tunnistautumisen myötä.

Inspiroidu pilven mahdollisuuksista

Pilviteknologiat eivät ole vain teknologioiden hyödyntämistä vaan askel kohti kokonaisvaltaista digitaalista palveluympäristöä.

KLIKKAA TÄSTÄ KOHTI KUSTANNUSTEHOKKUUTTA

Kyvykkyydet

Näillä taidoilla ja osaamisella työ toteutettiin

  • Cloud

Ota yhteyttä!

Ari Hirvonen

Älykäs teollisuus

ari.hirvonen@gofore.com

040 5662133

Takaisin ylös