Blogi 14.10.2022

Astetta alemmas – Gofore mukana energiansäästötalkoissa

Gofore Crew

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 2 vuotta sitten.

Energian hinta ja saatavuus ovat nyt tapetilla niin Suomessa kuin koko Euroopassa. Energiaa on yksinkertaisesti säästettävä kustannusten, riittävyyden ja ympäristötekijöiden takia. Energiapula voi johtaa talvella jopa sähkökatkoksiin. Valtakunnallinen Astetta alemmas -energiansäästökampanja on käynnistynyt lokakuussa, ja Gofore on lähtenyt mukaan energiansäästötalkoisiin kampanjan kumppanina.

Goforella on oma vakiintunut ympäristöohjeistus, jota noudattamalla jokainen työntekijä voi omilla toimillaan vaikuttaa kestävään kehitykseen. Ohjeistus toimii erinomaisena pohjana ja auttaa goforelaisia osallistumaan kampanjaan.

Ympäristöohjeistuksemme päälinjat ovat:

  • Energian- ja vedenkulutus: Lämpötilan, ilmastoinnin ja valojen automaattinen säätö. Sähkölaitteiden ja manuaalisten valojen sammutus käytön jälkeen. Tiskikoneen eko-ohjelman käyttö ja viileämmän veden käyttäminen.
  • Hankinnat: Pitkäkestoiset tarvikkeet vastuullisilta kumppaneilta ja kierrätysmateriaalien käyttö.
  • Matkustaminen ja työmatkaliikenne: Etätyön tukeminen, työmatkaliikunta- ja polkupyöräetu, joukkoliikenteen suosiminen, keskitetyt työmatkat vain tarvittaessa.
  • Kierrätys: Kierrätyspisteet toimistoilla.
  • Ruoka: Lähiruuan ja eettisesti tuotetun ruuan suosiminen tapahtumissa ja toimistoilla. Hävikkiruuan vähentäminen.

Astetta alemmas -kampanjaan liittyvät konkreettiset teot Goforella:

  • Ilmanvaihto kytketään viikonloppuisin pois päältä niissä toimistoissa, joissa tämä on mahdollista.
  • Työntekijöitämme ohjeistetaan ja kannustetaan välttämään sähkölaitteiden latausta kulutuspiikkien aikaan (klo 8-10 ja klo 16-18).
  • Neuvomme myös sulkemaan kaikki sähkölaitteet kokonaan valmiustilan sijaan ja toimimaan muutenkin ympäristöohjeistuksemme mukaisesti.
  • Jaamme tietoa ja vinkkejä energian säästämiseksi.

Pienetkin teot merkitsevät

Jokainen voi yksilönä osallistua näihin talkoisiin, eikä se vaadi kovin suuria ponnisteluja. Nyt viimeistään on hyvä kiinnittää huomiota omaan sähkönkulutukseen ja toimintamalleihin. Meillä on Suomessa ollut vuosittain energiansäästöviikkoja, ja yritykset ja organisaatiot ovat osallistuneet laajasti esimerkiksi maailmanlaajuiseen WWF:n Earth Hour -kampanjaan. Nyt olemme historiallisessa murroksessa ja meiltä jokaiselta vaaditaan enemmän. Entiseen ei ole paluuta.

Mitä muuta me goforelaiset ja kaikki muut voimme tehdä? Valaistuksessa led-lamput ovat energiaystävällisimpiä. Virtakytkimellä varustetun jatkojohdon avulla saa helposti napsautettua virran kerralla pois useista laitteista. Uusia hankintoja tehdessä kannattaa huomioida laitteiden energiatehokkuus. Saunakertoja voi vähentää. Viihde-elektroniikan käyttöä voi myös rajata.

Pesukoneita kannattaa pyörittää energiapiikkien ulkopuolella lyhyemmällä ohjelmalla. Kuuma vesi kuluttaa paljon energiaa, joten viileämmän veden käyttö on nyt parempi vaihtoehto. Tiloja ei kannata tuulettaa turhaan. Etäpalavereissa paljon virtaa kuluttavan kameran voi pitää kiinni, jos ei osallistu aktiivisesti keskusteluun. Yleisesti ottaen oma sähkösopimus kannattaa nyt tarkistaa huolella ja jos mahdollista, valita uusiutuva energiamuoto.

Teot voivat kuulostaa pisaralta meressä, mutta jos esimerkiksi kaikki yli 1 000 goforelaista tekevät energiaa säästävämpiä tekoja, yhdessä teot kumuloituvat. Ja otetaan perheenjäsenet, ystävät ja tutut mukaan. Kaikilla teoilla on merkitystä.

Elektroniikan käytön vähentämistä voi miettiä muistakin näkökulmista: ottaisinko pitkästä aikaa kirjan käteen puhelimen selailun sijaan? Pelaisinko perheen kesken lautapelejä ja herättelisin vaikka vanhan maalausharrastuksen henkiin? En sano, että ennen oli kaikki paremmin, mutta tietyiltä osin voisimme palata myös perusasioiden äärelle teknologiaan nojautumisen sijaan. Tarvitsemme teknologiaa nykyisin niin paljon, että aivoillekin tauko tekee välillä hyvää. Samalla kun teknologia ja digitalisaatio kehittyvät, voimme hetkittäin virittää oman teknologisen taajuutemme astetta alemmas.

Katso millaisia mahdollisuuksia edistyksellinen teknologia luo energiasektorille

TÄSTÄ KOHTI INNOVATIIVISIA ENERGIARATKAISUJA

Energia

Tuuli Ashurst-Pitkänen

Tuuli työskentelee Goforella Test Managerina. Työssään hän innostuu erityisesti mielikuvituksen käytöstä ja luovien ratkaisujen löytämisestä vaikeidenkin ongelmien ratkaisemiseksi. Tuuli on kiinnostunut lisäksi arjen robotiikasta, ympäristöteknologiasta sekä älytekstiileistä. Ammatillinen tausta hänellä on bioanalytiikassa ja plakkarissa lisäksi maisterin paperit kirjallisuustieteestä. Vapaa-ajan puolivakavana harrastuksena hän valmistaa luonnonkosmetiikkaa omassa kotilaboratoriossaan ja upottaa kädet saveen keramiikkakurssilla.

Takaisin ylös