Blogi 12.8.2021

Automaagisen ja palvelevan talous­hallinto­ratkaisun hankinta – daydream or nightmare?

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 3 vuotta sitten.

Taloushallinnon järjestelmäratkaisut ovat ottaneet tällä vuosikymmenellä jättiharppauksen. Entisajan niin mukava kirjanpito tositenaputteluineen kuitti kerrallaan jäi historiaan jo joku vuosi takaperin – nyt lähes kaikki taloushallinnon toiminnot sujuvat automaagisesti. Mitä hyvää tässä on? Taloushallinnon ammattilaisten aika vapautuu enemmän lisäarvoa tuottavaan työhön, esimerkiksi verotuksen strategiseen suunnitteluun ja talousohjaukseen. Asiakas arvostaa enemmän asiantuntevaa talousohjausta, kuin kuittien naputteluun tai matkalaskujen lähettelyyn menevää aikaa.

Aika uudistaa järjestelmäarkkitehtuuria

Tuleva sote-uudistus asettaa myös osaltaan haasteita nykyisille rakenteille. Digitalisaatio nostaa päätään entistä voimakkaammin. Sote-alueiden osalta tulee ajankohtaiseksi miettiä koko järjestelmäarkkitehtuuria uusiksi. Talous on yksi iso osa-alue tässäkin paketissa, joten alla ajatuksia taloushallinnon järjestelmäratkaisuista, niiden tuomista mahdollisuuksista sekä hankinnasta.

Laadukas taloushallinnon järjestelmäratkaisun hankinta vaatii syvää substanssiosaamista taloushallinnon prosessivaiheista. On hankalaa pohtia järjestelmälle vaadittavia ominaisuuksia, jos debet, kredit, viranomaisilmoitukset ja muu taloushallinnon sanasto kuulostaa lähinnä heprealta. Selkeät prosessikuvaukset vaatimusmäärittelyineen antavat hankinnalle siivet, ja saavat järjestelmätoimittajat vähintäänkin hymisemään onnesta. Järjestelmäarkkitehtuurin kokonaiskuvausta kannattaa ehdottomasti rakentaa rinnalla, jotta kokonaiskäsitys järjestelmien välisistä rajapinnoista sekä ”koko paketista” hahmottuu selkeästi.

Vapauta aikaa enemmän arvoa tuottavaan työhön

Sähköistyvän taloushallinnon osalta järjestelmäkentällä on paljon käyttämätöntä potentiaalia mm. kirjanpidon manuaalityön automatisoinnissa. Ymmärrys prosesseista tukee sekä asiakkaan että loppukäyttäjän käyttömukavuutta sekä vapauttaa aikaa enemmän arvoa tuottavaan työhön. Keskustelu asiantuntijoiden kanssa on helpompaa, kun yhteinen taloussävel soi taustalla.

Gofore toimii tälläkin hetkellä usean taloushallinnon järjestelmähankinnan tukena ammattitaitoisille asiakkailleen. Omaa korttani kannan kekoon vetämällä hankintaprojekteja maaliin vuosien kokemuksella taloushallinnon osa-alueista. Kirjanpidon hoitaminen yhdistettynä sisäisen laskennan kokemukseeni ei ole ainakaan vaikeuttanut tämän tyyppisten projektien eteenpäinviemistä. Jopa 15 vuoden takaiset kesätyöt teollisuuden ostolaskujen käsittelijänä nousevat salaa arvoonsa, ja lämmöllä niitäkin aikoja muistelen.

Työssäni Goforella olen onnekas, että olen saanut valita omaa tekijäprofiiliani vahvistavia projekteja. Koen mielekkäänä, kun saan käyttää vuosien varrella kerryttämääni talous- sekä hankintaosaamista samassa paketissa mahtavien asiakkaiden kanssa. Ammattitaitoiset ja huumorintajuiset kollegat antavat työpäiviin oman bonuksensa – meillä viihtyy ja se näkyy mielekkyytenä työn tekemisessä!

Taru Hynninen

Taru toimii Goforella hankintojen ja johdon konsultoinnin parissa. Hän huolehtii siitä, että asiakkaat saavat parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen, ja keskittyy tehostamaan sujuvampaa arkea järjestelmäratkaisuiden parissa. Tarulla on vahva julkishallinnon tausta, ja iiteetä hän on ollut kehittämässä vuosien ajan. Tarun erityisosaamista ovat talousprosessit, julkiset hankinnat ja asiantuntijaorganisaation johtaminen. Vapaa-ajallaan Tarun löytää hikoilemasta salilta tai jonkinsortin kaksipyöräisen moottorivempeleen päältä.

Takaisin ylös