Blogi 28.4.2020

Business Finlandin tuki: 5 asiaa, joilla kehitämme ja digitalisoimme työelämää

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 4 vuotta sitten.

Koronakriisi alleviivasi konkreettisesti ja kipeästi työelämän ja työn tekemisen tapojen kehittämistarpeita. Nyt jos koskaan erilaiset yritykset ja organisaatiot tarvitsevat myös apua ja tukea kehittämiseen.

Sisäinen viestintäkanavamme, Slack, täyttyi erilaisista ideoista mitä voisimme tehdä asiakkaidemme tai yhteiskunnan auttamiseksi, tai oman toimintamme kehittämiseksi.

Kun koronakriisin myötä kaikkien elämä yhtäkkiä muuttui perustavanlaatuisella tavalla, suomalaisia tuntui yhdistävän auttamisen tarve ja yhteisöllisyys. Se näkyi myös Goforella. Monille goforelaisille oli tullut asiakkailta avunpyyntöjä ja kysymyksiä, jotka koskivat etätöiden käytännön järjestämista ja tietoturva-asioita sekä erilaisia ratkaisuja, joilla voitaisiin tukea suomalaisten yhtäkkiä rajusti muuttunutta arkea.

Sisäinen viestintäkanavamme, Slack, täyttyi erilaisista ideoista mitä voisimme tehdä asiakkaidemme tai yhteiskunnan auttamiseksi, tai oman toimintamme kehittämiseksi. Ehdotettiin työryhmää kartoittamaan ja testaamaan paitsi parhaita etätyön keinoja, blogisarjaa etäpalavereiden fasilitointiin, erilaisia podcasteja myös webinaareja ja etätyökoulutusta.

Oli hienoa huomata, miten kriisitilanteessa Goforen yhteisö yhtäkkiä näytti voimansa. Toisaalta ideoita oli rajattava. Projektitilanteemme vaikutti vielä yllättävänkin hyvältä, mutta siitä huolimatta, tai itse asiassa ehkä juuri tästä syystä, ajatuksia oli pakko suitsia. Emme tienneet mihin suuntaan tilanteemme tulevaisuudessa etenisi. Siksi kriisin keskellä, enemmän kuin koskaan muulloin, tuntui ainoalta oikealta vaihtoehdolta koettaa pitää fokus tiiviisti laskutettavassa asiakastyössä.

Kun huomasimme, että Business Finland tarjosi haettavaksi kehitystukea liiketoiminnan häiriötilanteessa, tämä tuntui sopivalta mahdollisuudelta. Business Finland on vuosien varrella mahdollistanut meille, kuten monille muillekin kaltaisillemme yrityksille, monenlaista kehittämistyötä, joka ilman tukea olisi usein jäänyt tekemättä.

Meillä Goforella on kyky ja mahdollisuudet sitoutua juuri sellaiseen kehittämiseen, jota tuella halutaan aikaansaada ja jota kriisin keskellä kipeästi tarvitaan. Kehittämiseen, joka hyödyttää meidän itsemme lisäksi sidosryhmiämme ja koko yhteiskuntaa.

Katsoin läpi Business Finlandin tukiehdot ja niiden mukaan olimme sopiva kandidaatti tuen saajaksi. Meillä Goforella on kyky ja mahdollisuudet sitoutua juuri sellaiseen kehittämiseen, jota tuella halutaan aikaansaada ja jota kriisin keskellä kipeästi tarvitaan. Kehittämiseen, joka hyödyttää meidän itsemme lisäksi sidosryhmiämme ja koko yhteiskuntaa. Kokosin etäpalaveriin henkilöt, joiden tiesin esittäneen hyviä ideoita aiemmissa keskusteluissa. Yhdessä keräsimme listan tärkeistä toimenpiteistä, jotka kehittämistuki tekisi mahdolliseksi. Keskustelumme oli innostunutta ja positiivista. Meillä kaikilla oli vahva usko siihen, että tämä kriisi tulee muuttamaan paitsi yritystoimintaa – niin omaamme kuin asiakkaidemme – myös koko maailmaa merkittävästi. Muutoksessa on aina myös isoja mahdollisuuksia. Tässäkin kriisissä, kuten monessa muussakin globaalissa haasteessa, teknologisilla ja digitaalisilla keinoilla on merkittävä ratkaisijan rooli.

Tavoitteena oli kehittää kykyämme tarttua mahdollisuuksiin ja kaikin keinoin auttaa tässä myös asiakkaitamme.

Listasimme ehdotuksiamme kriisitilanteen kehitystoimenpiteiksi otsikkotasolla ja sitouduimme näiden viiden asian kehittämiseen:

  1. Hajautettujen tiimien virtuaalinen viestintä, projektinhallinta ja yrityskulttuurin kehittäminen
  2. Konkreettiset digitaaliset työkalut ja käytännöt etätyöhön ja hajautettuun työskentelyyn, sekä kansalaisten selviytymisen tukemiseen
  3. Kriisitilanteen kyberturvallisuus ja kriittisen infrastruktuurin kestävyys poikkeusoloissa
  4. Kriisijohtaminen ja muutosjohtaminen yhteiskunnallisessa murroksessa
  5. Asiakkaiden kohtaaminen, myynti ja asiakasymmärryksen saavuttaminen poikkeusoloissa

Ajatuksenamme on, että kaikkia näitä viedään eteenpäin yhdessä asiakkaidemme kanssa. Mitä paremmin yrityskenttä kollektiivisesti tästä kriisistä selviää, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on myös eniten tukea tarvitsevien yritysten auttamiseen.

Erityisen tärkeänä tavoitteena pidän sitä, että tekemämme työn tulee auttaa asiakkaitamme selviytymään ja jatkamaan omaa toimintaansa myös poikkeusolojen yli.

Myönteisen tukipäätöksen jälkeen käyty keskustelu vahvisti päätöstäni siitä, että meidän on näytettävä olevamme meitä kohtaan osoitetun luottamuksen arvoisia. Haluamme löytää tuelle käyttökohteita ja toteuttaa projekteja, jotka tuottavat mahdollisimman laajasti hyötyä eri sidosryhmille. Erityisen tärkeänä tavoitteena pidän sitä, että tekemämme työn tulee auttaa asiakkaitamme selviytymään ja jatkamaan omaa toimintaansa myös poikkeusolojen yli. Gofore elää asiakkaiden onnistumisesta. Lisäksi uskon, että työllämme pystytään parhaassa tapauksessa tukemaan myös Suomen yhteiskuntaa laajemmin.

Tavoitteemme on olla tuen käytön osalta myös täysin läpinäkyviä. Kirjoitan säännöllisesti hankkeemme edetessä blogikirjoituksia, joissa kuvaan mitä hankkeen eri projekteissa olemme tehneet ja millaista vaikuttavuutta olemme
saaneet aikaiseksi.

Kristiina Härkönen
Kestävän kehityksen johtaja

vastuullisuus

Kristiina Härkönen

Chief Sustainability Officer

Kristiina työskentelee Goforella kestävän kehityksen johtajana – unelmatyössään. Hän uskoo, että teknologia ja digitalisaatio voivat olla merkittäviä tekijöitä aikamme isoimpien haasteiden ratkaisuissa. Samaan aikaan ne ovat usein myös haasteiden aiheuttajia. Ihmiset päättävät millä tavoilla ja keiden eduksi teknologiaa käytetään. Yritysten tulee ymmärtää vastuunsa kestävän tulevaisuuden rakentajina.

Kristiina on ollut Goforella vuodesta 2003 ja sinä aikana nähnyt yrityksen kasvun viidestä työntekijästä kansainvälisesti toimivaksi, yli tuhannen hengen organisaatioksi. Hän on työskennellyt ohjelmistokehittäjänä, arkkitehtuurin ja projektijohtamisen konsulttina sekä myynnissä ja liiketoimintajohtajana.

Takaisin ylös