Blogi 19.3.2020

Miten keskittyä etätöihin lasten kanssa?

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 4 vuotta sitten.

Kuinka teidän perheessä etätöihin siirtyminen on sujunut nyt, kun kotona pyörii mukana taaperot tai koululaiset? Itselleni työt itsessään oli helppoa siirtää kotiin, mutta lisähaasteen työn tekemiseen on tuonut toisinaan rauhaton työympäristö. Omalla vasta neljän vuorokauden kokemuksella voin todeta, että samanaikaisesti lasten viikkoarjen ja töiden pyörittäminen kotona on vaatinut sopeutumista ja kekseliäisyyttä.

Onneksi Goforen Slack toimii tehokkaammin kuin Google. Goforelaiset vanhemmat ovat jakaneet nerokkaita vinkkejä aina kotiarjen Kanban-tauluista erilaisiin digitaalisiin mahdollisuuksiin oppia uutta ja viihtyä. Alla muutama goforelainen vinkki uudenlaiseen arkeen.

Perhe-elämän ja töiden yhdistämisessä saattaa joutua tekemään kompromisseja

Lukujärjestys auttaa aikatauluttamaan päivät

Koululaisille lukujärjestys on tuttu, mutta siitä on hyötyä  myös sekä nuoremmille että vanhemmille. Välitunnit, lounaat ja kerralla yhteen asiaan pyhitetyt tunnit auttavat sekä lasta että etätyöntekijää keskittymään yhteen asiaan kerralla. Voisikohan nyt vihdoin päästä eroon turhasta multitaskaamisesta? Muutamat goforelaiset kertoivat jakaneensa puolisonsa kanssa päivän aamu- ja iltavuoroon, minkä johdosta toinen pääsee aina vuorotellen keskittymään joko täysin lapsiin tai kokonaan töihin. Tämä on otettu käyttöön jo meilläkin!

Pyydä isovanhemmat apuun

Omista vanhemmista voi olla apua, vaikka he kuuluisivat riskiryhmään. Entä, jos oman vanhemman pyytäisi virtuaaliyhteyden päähän auttamaan läksyissä tai lukemaan satuja? Asiaa voi ajatella myös eristetyn sukulaisen hyvinvoinnin kannalta ja vaikkapa pyytää hänet mukaan illalliselle. Lapset voivat kattaa pöydän tietokoneen ympärille ja miettiä jo etukäteen, mitä haluavat illallisvieraalta kysyä.

Yhteiset säännöt luovat rakenteita

Kannattaa sopia etukäteen, moneltako aamuisin on herätys, milloin mennään nukkumaan ja saavatko lapset tavata parasta ystäväänsä. Myös ruutuajan mahdollisesta seuraamisesta kannattaa sopia rajat etukäteen. Eräs goforelainen kertoi esimerkiksi, että heillä suljettu ovi tarkoittaa, ettei vanhempaa saa häiritä. Oven ollessa auki sen sijaan saa tulla vaikka yllätyshalailemaan.

Varaudu hermostumiseen

Koko perheen kokoontuminen päiviksi samaan tilaan voi käydä raskaaksi. Tilanteen voi käyttää hyödyksi ja opetella yhdessä neuvottelu- sekä sovittelutaitoja. Valmistaudu pyytämään anteeksi ja ota käyttöön vaikka koko perheen yhteinen oikeudenkäynti, jossa jokainen on vuorollaan toimii tuomarina ja jokainen saa sanoa oman puheenvuoronsa vuorollaan.

Hetkellistä rauhaa yksittäisistä täsmävinkeistä

  • Puuhavihot, ristikot, legot, lelut, piirrustukset ja vanhempien vaatteiden lainaaminen toimivat vuodesta toiseen. Mitäpä jos pyytäisi lapset lainaamaan vanhemman vaatteita ja kuvaamaan oman muotishown yhden palaverin aikana?
  • Vastamelukuulokkeet auttavat keskittymään, vaikka ympärillä olisi levyraati tai uuden soittimen haltuunotto.
  • Youtubesta löytyy myös lapsia varten tehtyjä jooga- ja jumppavideoita.
  • Tärkeän palaverin tullessa kannattaa muistaa, että sauna ja kylpyhuone ovat täysin äänieristettyjä.
  • Erilaisia suoratoistopalveluita ei kai tänä aikana voi kiittää liiaksi.
  • Jos arki käy mahdottomaksi, kannattaa kysyä työnantajalta joustoa. Muutama goforelainen kertoi esimerkiksi hetkellisesti lyhentäneensä työaikaansa.

 Tsemppiä uudenlaiseen arkeen!

Gofore Crew

työelämä

work-life

Meri Mattila

A passionate communication specialist, Meri thrives on the power of storytelling. Her collaborative efforts extend to shaping Gofore's employer brand alongside all Goforeans. Meri's keen interest lies in enhancing employee experience and the employer brand, fostering a culture of positive feedback, and nurturing empathy as essential component of work life skills. 

Takaisin ylös