Blogi 28.5.2018

Goforen kolmas käsityöolut Praise

Gofore Crew

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 6 vuotta sitten.

Goforen ikiomat Arvojohtaja– ja Kehtaaja-oluet ovat saaneet alkunsa olutinnostuksen riivaamien goforelaisten ideasta ja hyvistä kontakteista pienpanimoihin. Praise ei ole poikkeus – se pantiin omalla reseptillä Hiisin käsityöläispanimolla valtavan olutharrastuksesta kumpuavan innostuksen saattelemana.

Tähtäimessä kesäinen janonsammuttaja

Gofore laajensi toimintaansa Jyväskylään reilu vuosi sitten, ja haaveet omasta, jyväskyläläislähtöisestä käsityöoluesta alkoivat vähitellen hautua. Tätä herkkua olisi mukava maistella perjantaisin afterworkin hengessä tai jakaa janoisille toimistovierailijoille ja yhteistyökumppaneille.

Idea omasta oluesta eli pöytälaatikossa jonkin aikaa, mutta Goforen olutkerhoon kuuluva Tatu Niittykangas kaivoi sen esiin. Pieni, mutta pippurinen joukko innostuneita otti asian edistääkseen Jyväskylässä.

Oluen suunnittelu aloitettiin viime vuoden syksynä. Pikaisten sähköpostiviestien jälkeen sovittiin vierailu panimo Hiisille – Hiisin toiminta-ajatus iski meihin syvään, ”haluamme tehdä sellaisia oluita, joita itse haluaisimme juoda”.

Ensivierailun aikana selvisi, että mm. jouluisen stout -oluen tekeminen olisi mahdotonta, koska Hiisin suosion myötä oluiden tilausjonot olivat puoli vuotta. Tänä ei kuitenkaan lannistanut, sillä raikkaamman kesäisen janonsammuttajan suunnitteleminen inspiroi yhtä paljon.

Praise the crew! Oluen nimen juuret yrityskulttuurissa

Tyylilajikikkailu olutmaailmassa on suurimmillaan tällä hetkellä: uusia tyylilajeja keksitään, väännellään ja muunnellaan jatkuvasti. Niinikään olutkerhoon kuuluva goforelainen Matti Ahinko heitti ilmoille tyylilajin India Red Lager, josta tulee myös hauska sananmuunnos / lyhenne In Real Life (IRL). Lukuisten nimiehdotusten joukosta Goforen kolmannen oman oluen nimeksi muodostui Praise, johon vielä liitettiin India Red Lager.
Koko nimi on siis Praise – India Red Lager.

Praise on Goforen kulttuuriin tiukasti nivoutuva termi, jolla kannustetaan hyvistä suorituksista palkitsemiseen. Praise on mm. yksi Goforella käytössä olevista Slackin kanavista, jossa työkavereita voi kehua kaikkien nähden.

Etikettitekstikin kuvaa praisetusta eli sitä, miten se Goforella näyttäytyy, meidän Tiia Hietalalle kiitos tekstintuotannosta.

Reseptissä mukana kokeellinen humala

Ensipalaverissa Hiisillä annettiin muutamia suuntaviivoja oluelle: väri, alkoholiprosentti, humalat, maltaat ja tyylilaji, mutta muilta osin olutmestarit saivat vapaat kädet. Piakkoin Hiisi ehdottikin reseptiä, jossa mukana kokeellinen humala HBC 431. Muita humalia reseptissä olivat Cascade ja Simcoe.

Itse mallasrungosta löytyy muun muassa Munichia ja erilaisia karamellimaltaita.

Hiivana on German Lager (White Labs #WLP830).

Panopäivänä panimon arki tutuksi

Panopäivänä pieni, puuhakas olutkerhoryhmä goforelaisia kävi Hiisillä ihmettelemässä pienpanimon arkea. Hiisin pullotuskone sylkäisi linjastolle yhtä monta jääkylmää Hiisi Kyyttö-olutta kuin ihmettelijöitä oli. Jokainen sai oman jääkylmän milk stoutinsa sammuttaakseen pahimman janonsa ja oman oluen odotuksesta syntyneet hikikarpalot.

Praisen etiketti ja muu oheismateriaali suunniteltiin kierolla twistillä

Oluen brändi ja sen etiketti suunniteltiin omin voimin tuotesuunnittelutoimisto MEOMin aiemmin Hiisille luomaa kuvakieltä ja Goforen yritysilmettä noudattaen. Lisämausteena kuitenkin oma kiero twist. Suunnittelusta vastasi Jyväskylän ainoa enemmän design-henkinen goforelainen Esa Juhana Lahikainen.

Suunnittelupuolella haasteita tarjosi kaulaetiketin ja kylkietiketin värien yhdenmukaisuuden varmistaminen, kuten myös tarkat elintarvikesäädösten mukaiset kaksikieliset merkinnät ja Hiisin brändin kunnioittaminen.

Goforen yritysilmeen värimaailmaa ei hyödynnetty suoraan, mutta brändille läheiset tulen värit ja violetin muunnokset vastaväreinä ovat etiketissä pääosassa. Mielenkiintoinen tausta saatiin aikaan roiskimalla paperille Jackson Pollockin tyyliin akryyliväreillä ja skannaamalla tuotokset tarkalla resoluutiolla. Jälkikäsittelyssä kontrasteja lisättiin ja värien määrää vähennettiin. Lopputuloksena on uniikki abstrakti jälki, jollaista on hyvin vaikea luoda digitaalisessa maailmassa. Analogisuus oli suunnittelutyössä siis tärkeä seikka.

Läpimurto designissa tapahtui silloin, kun keksittiin, että käden sormet saa asemoitua G-kirjaimen näköiseksi. Kuva, josta tuo idea löytyi, sisälsi eräänlaisen jokerihahmon. Jostain syystä tuo jokerimaisuus tuli inspiraation lähteeksi ja taustakuvan orgaaniseen tyyliin piirretty jokeri syntyi. Hänen käsissään voi nähdä kaksi G-kirjainta.

Etiketti nojaa siis vahvoihin peruselementteihin: vastaväreihin, orgaanisuuteen, kontrasteihin, yksinkertaiseen ja laadukkaaseen typografiaan ja omintakeiseen Praise-hahmoon.

Kegiketti

Lasinalunen


Oheistuotteina tehtiin myös Praise-lasinalunen ja Praise-tarroja sloganilla ”Praise the Crew”.

Vastaanotto: simply the best?

Olutta on toimitettu ensimmäinen erä myös muihin Goforen toimistoihin Suomessa. Vastaanotto on ollut todella myönteinen, ja Praise on jopa nostettu Goforen tähänastisista oluista parhaaksi.

Reseptiikka on ilmeisen onnistunut, kuten yhdestäkin kommentista kuului “ipamaista tatsia lagerissa” – tämä on juurikin sitä mitä lähdettiin hakemaan. Raikas, reilusti humaloitu janonsammuttaja helteisiin kesäpäiviin.

Oluita tullaan toimittamaan muutamille olutbloggareille, ja näitä blogauksia voi etsiä esimerkiksi Googlesta hakusanalla ”Praise India Red Lager”.

Nyt nautimme kesän ajan uudesta oluesta, mutta mitä tulee seuraavaksi? Goforella tuetaan goforelaisten keskinäistä ja rajoja rikkovaa yhdessäoloa ja erityistaitojen kehittämistä. Praisessa yhdistyy brändäys, sisällöntuotanto, typografia, etikettisuunnittelu, markkinointi, tuotteistaminen, visuaalinen suunnittelu, tuotesuunnittelu, konseptisuunnittelu, valokuvaus, taide, design, mitä näitä taitoja nyt on. Eli siis seuraavaa haastetta kohden, varmaan syksyksi uutta olutta…! 

Saatavuus

  • Jyväskylä: Harry’s
  • Helsinki: One Pint, Oljenkorsi, Il Birrificio, Sori Taproom ja Black Door
  • Tampere: Kultainen Apina

Saatavuutta voi tiedustella lisäksi https://untappd.com/b/hiisi-praise/2574130

brändi

olut

olutkerho

praise

Gofore Crew Jyvaskyla

Takaisin ylös