Blogi 17.2.2020

Hyvä tekoäly – algoritmi, joka on suunniteltu auttamaan

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 4 vuotta sitten.

Rakennamme Goforella parhaillaan seuraavan sukupolven palveluita Suomen työmarkkinoille. Yhdessä Työmarkkinatorin kanssa tavoitteenamme on parantaa työn ja työntekijöiden kohtaamista. 

Kävellessäni kotiin hymyilin, vaikka oli sateinen ja pimeä joulukuun ilta ja päivä oli ollut pitkä. Mietin päivän tapahtumia. Olimme juuri testanneet uusinta käyttöliittymädemoa kuuden asiakkaan kanssa. Reaktiot ja palaute oli ollut yleisesti positiivista, yksi osallistujista kuvaili ratkaisua sanalla “vaikuttava”. Kuitenkin yksi palautteista jäi erityisesti mieleen. Yksi osallistujista sanoi, että ratkaisu ”oli jotakin, joka voisi olla jopa terapeuttinen henkilölle, joka on ollut pitkään työttömänä”. Ratkaisu, josta hän puhui, on algoritmi, hyvä sellainen.

Aina ei ole helppoa kuvailla omaa osaamista

Kun etsit uutta työpaikkaa, ei aina ole helppoa kuvailla, mitä tiedät, mitä osaat ja mitä taitoja sinulle on kertynyt – asioita, jotka tekevät sinusta arvokkaan ja hyvän työntekijän.

  • Osaamisen kuvaaminen voi olla hankalaa, jos olet juuri valmistunut koulusta ja sinulla ei vielä ole käytännön kokemusta alalta, jonne olet hakemassa.
  • Osaamisen kuvaaminen voi olla vaikeaa, jos olet ollut pitkään poissa työmarkkinoilta, esimerkiksi saman yrityksen palveluksessa yli 20 vuotta. Et ehkä ole pitänyt CV:täsi ajan tasalla. Saatat epäillä, että taitosi ovat vanhentuneet ja kuitenkin haluaisit muutosta ja uuden uran.
  • Osaamisen kuvaaminen voi olla erityisen hankalaa ja jopa raskasta, jos olet ollut pitkään työtön, olet hakenut satoihin työpaikkoihin, et ole onnistunut ja tämä on tapahtunut uudestaan ja uudestaan. Miten tuossa tilanteessa kuvata omaa osaamista, taitoja ja mikä tekee sinusta arvokkaan työnantajille?

Tekoälyratkaisu suunniteltu auttamaan

Rakennamme Goforella parhaillaan seuraavan sukupolven palveluita Suomen työmarkkinoille. Tilanteet, joita kuvasin yllä ovat vain osa niistä, joita asiakkaat saattavat kokea saapuessaan Työmarkkinatori-palveluun. Työmarkkinatorin tavoitteena on parantaa työn ja työntekijöiden kohtaamista. Työmarkkinatori on koko kansan palvelu, olet sitten koulussa, työelämässä, työtön tai vapaalla, Työmarkkinatori palvelee kaikkia. Lähtökohtana on aina henkilön tilanne, puhummekin tilannelähtöisistä palveluista.

Tekoälytiimimme on tehnyt kovasti työtä yhdessä kehitystiimin sekä UX- ja palvelumuotoilijoiden kanssa, jotta Työmarkkinatorin asiakkaiden olisi helpompi kuvata taitojaan ja osaamistaan. Jos haluaa löytää uuden työn, henkilön tulee ensin antaa jotakin työnhaulle olennaista tietoa itsestään ja aloittaa työnhakuprofiilin rakentaminen. Jo pienikin määrä tietoa riittää ja tämän tiedon avulla voimme auttaa asiakasta lisäämään osaamista kuvaavia avainsanoja omaan profiiliinsa. Avainsanat tekevät profiilista vahvemman, auttavat kuvaamaan omaa osaamista paremmin, syvemmin ja tarkemmin. Mitä paremmin henkilö on kuvannut osaamistaan, työelämähistoriaansa ja toiveitaan, sitä parempia ja osuvampia ovat palvelun tämän tiedon pohjalta ehdottamat työpaikat. Jos haluat tietää tarkemmin, miten ratkaisu rakennettiin, lue Heikin blogi.

Kaikkien algoritmien tarkoitus ei ole huijata tai ohjata harhaan. Tämä algoritmi on hyvä, terapeuttinen ja suunniteltu auttamaan ja saatavilla Työmarkkinatorilla nyt!

Minna Vänskä
Senior Service Designer

Data ja AI

Minna Vänskä

Minna has several years of experience working with international teams, across organizational boundaries, running UX studies, concepting, development and quality improvement projects. She is an experienced user researcher and communication specialist. At Gofore she is responsible for user research, user experience design, and service design projects. Minna loves to apply service design methods in user research and to involve organisations and people to discover the insights.

Takaisin ylös