Blogi 23.2.2021

Jatkuvuutta kaaokseen uudistumiskykyä kehittämällä

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 3 vuotta sitten.

Kiihtyvässä muutoksessa liiketoiminnan jatkuvuuden perustana on kyky uudistua ja hyötyä uusista toimintamalleista ja ratkaisuista. Tämä edellyttää uutta ajattelua sekä uusia johtamistapoja ja -välineitä.

Suunnitelmatalouden periaatteet, tiukat pitkäjänteiset strategiat ja tarkat suunnitelmat, ovat kiihtyvässä muutoksessa liian hitaita ja epävarmoja. Muuttuva liiketoimintaympäristö ei yleensä piittaa suunnitelmistasi.

Kun et voi estää toimintaympäristön muutoksia etkä hallita niitä (pandemia, digitalisaatio, asiakaskäyttäytymisen muutokset, työn tekemisen muutokset, digimurros jne.), on sekä sopeuduttava muutokseen että hyödynnettävä sen mukanaan tuoma potentiaali. Ratkaisevinta on ihmisten suhtautuminen muutokseen. Tulevaisuuden onnistujat rakentavat uudistumiskykyisen, ympäristöä uteliaasti tutkivan organisaation, jossa ihmisillä on paitsi halu ja kyky oppia jatkuvasti, myös mahdollisuus kokeilla ketterästi.

Tiedän kokemuksesta, että uudistumiskyky on eräs keskeisimmistä strategisista kyvykkyyksistä, ja että se on digitalisaation keinoin lähes loputtomasti skaalattavissa. Uudistumiskyky oli avain esimerkiksi Goforen tytäryhtiön Silver Planet Oy:n kasvutarinassa. Seitsenkertaistimme liikevaihtomme erittäin hyvällä kannattavuudella vain puolessatoista vuodessa, kun aloimme itse systemaattisesti noudattaa niitä menetelmiä, joilla autamme asiakkaitammekin.

Luo uudistumiskykyä normalisoimalla muutos

Luonnontieteissä hallitsemattomaksi muuttuvia teoreettisia yhtälöitä voidaan hallita niin sanotulla renormalisoinnilla. Vaikka liiketoimintaa ja yhteiskuntaa ei voidakaan mallintaa kuten luonnontieteitä, renormalisoinnin perimmäistä ideaa voidaan kuitenkin lainata.
Sen ensimmäinen askel on hyväksyä tosiasiat. Entinen ei palaa, eivätkä vanhat lääkkeet tuo uusia ratkaisuja. Albert Einsteinia mukaillen: Hulluutta on tehdä asia uudestaan ja uudestaan samalla tavalla ja odottaa joka kerta eri tuloksia.

Sen jälkeen voit vakiinnuttaa kaoottisesta muutoksesta jatkuvasti organisaatiosi uutta normaalia:

  1. Siirrä johtamisen painopiste yksittäisten hankkeitten tai prosessien johtamisesta kokonaisvaltaiseen visiolla ja tuloksella johtamiseen (linkki Pasin blogiin).
  2. Seuraa onnistumista datan avulla kaikilla organisaation tasoilla. Et voi etukäteen tietää, mitkä ovat parhaat mahdolliset ratkaisut. Selvitä jatkuvasti kokeillen, mikä toimii, edistä toimivia malleja ja hylkää tai muuta tuloksia tuottamattomia toimintamalleja ja ratkaisuja. Investoi vain uudistuksiin, jotka pienessä kokeilussa osoittavat aitoja tuloksia.
  3. Auta muitakin pääsemään irti ”näin meillä on aina tehty” -ajattelusta. Luovuutta ja itsenäistä päätöksentekoa tukevat rakenteet ja työkalut tai uuden normaalin vaatimat työntekijätaidot eivät synny itsestään.

Kiihdytä uudistumiskykyä uusilla liiketoimintamalleilla

Kun uudistumisen perusta on rakennettu, on valittava, jatketaanko horisontaalista, tuotetta jatkuvasti paremmaksi iteroivaa uudistumista vai tarvitaanko todellinen liiketoiminnan vertikaalinen transformaatio, jossa liiketoimintamallia muutetaan kokonaan toiseksi ja osaaminen viedään kokonaan uuteen kontekstiin.

Esimerkiksi musiikin jakelusta alkaneesta jatkuvan tilauksen ja alustaekosysteemiin perustuvasta subscription-liiketoimintamallista on nopeasti tullut median kuluttamisen uusi normaali elokuvista kirjoihin. On varsin epätodennäköistä, että toimintamalli, jossa fyysinen elokuva haetaan videovuokraamosta ja se käydään seuraavana päivänä palauttamassa, enää palaisi. Subscription-mallin innovaatio ei ole sisältöjen määrä tai laatu, teknologia tai edes alustatalous sinänsä, vaan kaiken tämän mahdollistamana se, että ostopäätös tehdään vain kerran.

Kumman tahansa polun valitset, uudistumiskyvyn kiihdyttämisen mahdollisuuksia selvittäessäsi määritä ihmiskeskeinen haluttava visiosi, tunnista sen saavuttamiseen tarvittavat kyvykkyydet kokonaisvaltaisesti ja uudista toimintaa rohkeasti, mutta pienissä palasissa kokeillen. Tutustu myös ekosysteemeihin ja alustatalouteen, automatisoi ja oikaise toimintamallejasi digitransformaatiolla, huolehdi systemaattisesti asiakas- ja työntekijäkokemuksesta, hyödynnä dataa ja varmista palvelusi haluttavuus.

Tärkeintä on, ettet laita päätä pensaaseen tai ajattele, ettei muutos koske sinua. Se ei mene ohi, eikä maailma odota. Muutoksen aika on aina.

leadkampanja

Mika Karjalainen

Mika Karjalainen is developer and ultimate consultant for Gofore's Capability and Ecosystem Framework. He has been involved in building hundreds of success stories with our customers. Mika believes that there is always a good time for renewal.

Takaisin ylös