Blogi 22.10.2020

Läpimenoajoista asiakkaan tuloksen ja hyvinvoinnin johtamiseen

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 4 vuotta sitten.

Matka kokonaisvaltaiseen ilmiöiden, ekosysteemien ja hyvinvoinnin johtamiseen on jo alkanut. Työkalut ovat olemassa, nyt tarvitaan uskallusta.

Jo opiskellessani ohjelmistotuotantoa 1990-luvun lopussa tiesin, että tekoäly tulee muuttamaan maailmaa. Nyt, neuroverkoista väitelleenä tohtorina, 10 vuoden johtamiskokemuksen koulimana ja viime vuosien kehitystyön tuloksena olen päässyt viitoittamaan yhteiskunnan hyvää kasvua sen avulla.

Kehittäessäni Goforen data- ja tekoälyliiketoimintaa missionani on selvittää, miten tekoälyn avulla voidaan muuttaa maailmaa paremmaksi.

Ja minusta tuo muutos lähtee johtamisesta. Eilispäivän strategioilla, mittareilla ja työkaluilla saa sitä mitä nytkin. Johtamisen ongelmat ovat organisaation ja palvelutuotannon rakenteissa sekä johtamisajattelussa. Perinteiset tiedolla johtamisen työkalut, kuten BI tai tietovarannot, eivät välttämättä tue ajattelutavan uudistumista. Niiden avulla kerättävä data tyypillisesti vahvistaa vanhoja rakenteita.

Jos ne eivät tekisi niin, eläisimme nyt melko erilaisessa yhteiskunnassa.

Tekoäly ravisuttaa johtamista

Olemme tulleet kauas ajoista, jolloin neuroverkot olivat vain meidän tutkijoiden temmellyskenttiä. Vaikka olemme edelleen vasta alussa, tekoäly on jo muuttanut johtamista. Varsinainen murros alkoi 2015, jolloin myös itse siirryin Goforelle.

Siitä alkoi ainutlaatuinen matka, jossa johtaminen, data ja tekoäly yhdistetään. Olemme huomanneet, että johtaminen muuttuu, kun sen tueksi saadaan riittävästi faktoja. Niitä pystymme tarjoamaan luomalla olemassa olevasta datasta tekoälyn ja koneoppimisen avulla näkymiä, jotka osoittavat olemassa olevan toiminnan vinoumat.

Minusta on melko absurdia, että edelleen esimerkiksi lääkäreiden työtä mitataan sen mukaan, paljonko potilaita menee putkesta läpi. Silloin lääkärin todellinen arvontuotto, eli potilaan hyvinvoinnin ja terveyden koheneminen jäävät pimentoon.

Meillä on silmät ja suut täynnä dataa, mutta emme osaa johtaa hyvinvoinnin kasvua ja vaikuttavuutta!

Kohti hyvinvoinnin ja vaikuttavuuden johtamista

Onneksi siihen on olemassa välineet. Kysymys on uskalluksesta ja halusta ottaa ne käyttöön ja samalla uudelleenkalibroida johtaminen asiakkaan hyvinvoinnin johtamiseksi.

Apuna on datan ja keinoälyn avulla piirretty kokonaiskuva asiakkaan tilanteesta.

Esimerkiksi käy Espoossa tehty työ lastensuojelun hyväksi. Data-analyysin avulla tunnistettiin 280 muuttujaa, joiden avulla voidaan ennustaa, keistä nuorista tulee lastensuojelun asiakkaita. Jotta yksittäisen henkilön kohdalla riski realisoituisi, tarvitaan todennäköisesti useita kymmeniä toisistaan riippumattomia tekijöitä. Yksikään perheiden kanssa töitä tekevä ihminen ei yksinkertaisesti pysty hahmottamaan näin ison tekijämäärän yhteisvaikutusta ja tarjoamaan oikeita palveluita oikeaan aikaan. Algoritmeille sadat ovat suupaloja.

Tämä on paitsi todella merkityksellistä, myös uusinta uutta! Eri alojen dataa anonyymisti yhdistelemällä myös palveluiden johtaminen yhdistyy. Sama pätee teollisuuteen. Omat datavarannot riittävät vain harvoin asiakkaan kokonaiskuvan hahmottamiseen, mutta avointa dataa on jo hyödynnettäväksi.

Mitä näiden jälkeen?

Kun katsotaan vielä pidemmälle, mitä tutkijaminäni erityisesti rakastaa, astutaan dataan perustuvien alustaekosysteemien ajalle. Silloin johtaminen muuttuu ekosysteemin ja hyvinvoinnin johtamiseksi. Kuluttajan ei tarvitse enää olla systeemi-integraattori seikkaillessaan kymmenien palveluntarjoajien omissa palveluissa.

Tätäkin kehitetään jo esimerkiksi työvoiman kohtaanto-ongelmaa ratkaisevassa palvelussa. Siinä CV ladataan yhteen järjestelmään, josta se liitetään alustaekosysteemiin ja koneoppiminen yhdistää sen tiedot kaikkiin avoimiin tehtäviin. Matka on mitattavissa työllistymiseen saakka. Todellista työelämän match-makingia: Tekoälyn hyödyntäminen ESCO-osaamisten haussa, Hyvä tekoäly – algoritmi, joka on suunniteltu auttamaan !

Myös Aurora AI-hankkeessa ollaan saman asian äärellä. Siinä visioidaan palvelua, jossa ihmisille tarjotaan elämäntilanteeseensa sopivia palveluita riippumatta niiden tuottajasta. Esimerkiksi uudelle paikkakunnalle muuttavalle tarjotaan palvelut oikea-aikaisesti bussilipuista sähkösopimuksiin.

Minua innostaa aivan valtavasti ajatus siitä, että Suomi voisi olla tässä edelläkävijä. Meillä on teknistä osaamista ja viranomaisilla laadukkaat datat. Lisäksi kansalaisten ja viranomaisten välillä vallitsee luottamus. Kaikki eväät ovat repussa – nyt tarvitaan uskallusta syödä ne.

Minusta Gofore on niitä harvoja, jotka tarjoavat ajatukselleni vastinetta. Meillä on täällä töissä paljon kaltaisiani ihmisiä, jotka etsivät mahdollisuutta tuottaa korkeamman tason merkitystä ja vaikuttavuutta. Hyvinvointia.

Haluatko oppia aiheesta lisää? GTalks: Tekoälyn etiikka -webinaari 29.10.2020 tarjoaa ajattelun välineitä eettisesti kestäviin ratkaisuihin. Lue lisätiedot ja ilmoittaudu.

Data ja AI

etiikka

leadkampanja

Pasi Lehtimäki

Pasi has over 25 years of experience in analytics and various roles in software development, including leadership positions. Pasi focuses on helping client organisations understand the nature of artificial intelligence and machine learning, what can be achieved with them, and how they transform organisational operating models. Pasi is passionate about creating customer-centric data and analytics solutions. Pasi is a sought-after speaker and trainer, having conducted over 100 AI training sessions throughout their career, with participation from over 3,000 executives and experts.
Takaisin ylös