Blogi 9.3.2022

Mitä sote-sektorin kannattaisi varastaa start-up yrityksiltä?

Digitaalinen yhteiskunta

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 2 vuotta sitten.

Miten sote-alalla optimoidaan niukkojen resurssien käyttö tai varmistetaan innovaatioiden synty ja etenkin niiden hyödyntäminen? Kasvu-yrityksiltä ja niihin sijoittavilta voi oppia toimintatapoja, jotka muuttavat kulttuuria ja tuloksia ilmoisempaan suuntaan. Kuuntele Recoding-podcastin jakso, jossa aiheesta keskustelemassa enkelisijoittajat, lääkäri Ali Omar sekä partner Reima Linnavirta. Löydät tämän ja muut jaksot SoundCloudista, Spotifysta sekä YouTubesta!

Rohkeutta ja parhautta pitää ruokkia

Sote-uudistuksen myötä kokeilukulttuurin ja ketteryyden kasvattaminen vaatii valtarakenteiden muokkaamista matalammiksi muodoiksi ja rakenteiden uudistamista. Hallittua riskinottoa ja rohkeutta täytyy vaalia ja siihen täytyy kannustaa. Uudistuminen ja uuden kokeilu ei onnistu, jos ei ole lupaa kokeilla, erehtyä, korjata ja tehdä uudella tavalla. Usein se lupa täytyy antaa ensin itselle.

Kulttuuri ja identiteetti rakentuvat narratiivin ympärille. Se, millaista tarinaa kerromme itsellemme ja toisillemme vaikuttaa vetoon ja pitoon, niin henkilökunnan kuin asiakkaidenkin osalta. Sairaanhoitopiirit voisivat vahvemmin rakentaa omaa identiteettiä ja ottaa rohkeasti riskiä myös oman vision kommunikoinnissa. Hyvä esimerkki on Verohallinto, jonka somepreesenssi on eeppinen esimerkki rohkeasta tarinan kerronnasta ja identiteetin rakentamisesta.

Asioita voi edistää isojen kokonaisuuksien sijaan tai ohella myös pieninä palasina. Kokenut enkeli ja sijoittaja Reima Linnanvirta kannustaa olemaan maailman paras jossain; silloin oma osaaminen houkuttelee paikalle lisää parhaita tekijöitä. Parhaus mahdollistaa osaamisen yhdistämisen myös tuottavaksi osaksi ekosysteemiä tai yhteistyössä rakennettua tarjoomaa. Maailman parhaus ei pysy yllä ilman jatkuvaa kehittämistä ja rakenteiden luomista niin, että palautesyklit ovat nopeita ja toiminnan kehittäminen oikeaan suuntaan yhteinen etu. Sote-uudistus voidaan nähdä myös isona investointina, jonka seurauksena syntyy uusi parempi.

Idealsimi synnyttää innostusta ja innovaatioita

Linda Liukas kirjoittaa Helsingin Sanomille tekemässä jutussaan Suomen nuoresta ja nousevasta ohjelmistoalasta: ”1960-luvun Suomessa idealismi ei asunut mainostoimistoissa tai skaalaavissa startupeissa. Tulevaisuus tehtiin Kelassa, Väestörekisterikeskuksessa ja muualla valtionhallinnossa”. Tämä on täysin mahdollista tänäkin päivänä. Digitalisaation etulinjan ei ole mikään pakko sijaita vain start-upeissa. Paras pöhinä ja uudet innovaatiot voivat aivan hyvin syntyä siellä, missä tehdään merkityksellistä työtä suurella intohimolla. Siellä, missä muutos on välttämätön. Se paikka voi olla aivan hyvin julkisella puolella tai sote-sektorilla.

Muutoksen läpivienti edellyttää innostusta, omistajuutta ja ymmärrystä muutoksen välttämättömyydestä. Sote-sektorilla muutoksen välttämättömyyttä on käsitelty mediassa ja sen ulkopuolella; alaa täytyy uudistaa, jotta innostuminen, innovaatiot ja ihminen saavat tilaa kukoistaa. Positiivinen kilpailu, tavoitteellinen tekeminen ja parhaiden käytäntöjen löytäminen oman toiminnan kautta ovat mahdollisia toimintamalleja niin start-upeissa kuin sote-sektorillakin.

Ilon kautta!

Hyrynsalmenlainen renesanssimies, lääkäri ja enkelisijoittaja Ali Omar kuvaa palkitsevaa iloa kolmen tekijän kautta. On oltava tekemisen iloa. Sitä, että tekeminen yhdessä toisten kanssa on paitsi palkitsevaa myös kivaa. Tulosten ilo syntyy siitä, että saadaan aikaan sitä mitä pitää. Siitä, että omalla työllä on vaikutusta ja lopputuloksena on inhimillisesti kohdattu ihminen. Taloudellinen ilo on sitä, että kun tarpeeksi tehdään oikein ja oikeita asioita, syntyy taloudellista pelivaraa, jonka avulla voidaan turvata resurssit ja kompensoida työpanos oikeudenmukaisella tavalla. Työnilo kuuluu kaikille yhteisen tavoitteen eteen ponnisteleville. Se on myös olennainen osa työhyvinvointia. Työnilon tulisi olla työsuhde-etu, eikä epäonnistuneiden elvytysyritysten jälkeen toimintakyvyttömäksi tekohengitetty muisto siitä, miten voisi tai pitäisi olla.

 

Sote-uudistus edessä?

Kokonaisvaltainen kokemuksemme sote-uudistuksen valmisteluvaiheen tuesta on käytettävissäsi. Konseptiemme avulla viet sote-uudistuksen maaliin niin hyvinvointialueilla kuin kunnissa.

Tutustu sote-tukipakettiimme

podcast

Anni Saarinen

Head of Business, Partner Ecosystem

Anni Saarisella on vahvaa kokemusta digitaalisen liiketoiminnan kehittämisestä, digitaalisesta transformaatiosta, myynnistä ja konsultoinnista.

Takaisin ylös