Jaksamisongelmia voidaan pitää tietotyöläisen tavallisimpina työtapaturmina. Miten johtaa hyvinvointia itseohjaututuvassa organisaatiossa ja suojata tietotyötä tekevien työtapaturmat?
Recoding-podcastissa Antin vieraaksi saapuu Heltin perustaja Timo Lappi. He pohtivat, mitä itseohjautuva organisaatio oikeastaan tarkoittaa, mitä tekijöitä itseohjautuvan organisaation on huomioitava toiminnassaan, mitä sudenkuoppia Timo on Heltin toimintaa kehittäessään täyttänyt ja mitkä ovat hyvinvoivan itseohjautuvan organisaation menestyksen mahdollistavat tekijät. Jakson löydät myös SoundCloudista ja Spotifysta.
Rakennustyöläisen ensisijainen työtapaturma on putoamiseen, kaatumiseen ja liukastumiseen liittyvät vammat. Tätä estämään rakennustyötä tekevillä on useita erilaisia suojavarusteita kuten kypärä, valjaat ja turvalliset kengät. Jaksamisongelmia voidaan pitää tietotyöläisen tavallisimpina työtapaturmina. Miten johtaa hyvinvointia itseohjaututuvassa organisaatiossa ja suojata tietotyötä tekevien työtapaturmat?
Itseohjautuvuuus ei ole helppo tapa toimia
Jo ennen Heltin perustamista Timolle oli selvää, ettei itseohjautuvuus ole helppo tie luoda toimiva ja onnellinen organisaatio. Itseohjautuvassa organisaatiossa onkin pakko oppia sietämään rosoja ja keskeneräisyyttä ja sitä johtaessa on myös ymmärrettävä luopua omista vastuista sekä luottaa työntekijöihin.
”Luottamukseen vastataan luotettavuudella”, kiteyttää Timo itseohjautuvan organisaation ytimen. Tämä tarkoittaa sitä, että työantajan on luotettava työntekijöihinsä. Tämän luottamuksen avulla työntekijä pystyy tekemään itse päätökset, joiden avulla hän voi hoitaa työnsä parhaalla mahdollisella tavalla.
Timo alleviivaa jaksossa myös sitä, miten on oppinut asioita tekemällä. Hän on esimerkiksi coaching-palvelun avulla tuonut Helttiin mukaan esimiehen palvelupuolta, mutta välttänyt rakentamasta esimiehen valtaa. Samaa on ajatusta on hyödynnetty myös Goforella, jossa esimiespalveluita on tarjottu jo vuosien sananmukaisesti palveluna. Goforelainen voi aina ottaa yhteyttä omaan niin kutsuttuun People Personiinsa, jos tarvitsee mitä tahansa työsuhteeseen liittyvää tukea. Coaching löytyy myös Goforen palvelutarjonnasta. Sitä on käytetty tiimien ja työntekijöiden tukena, kun organisaatioita on alettu muovata ketterämmiksi. Lisää coaching-palvelustamme täällä.
Työ ei vain kuluta vaan se myös lisää hyvinvointia
Jaksossa Timo myös painottaa, miten työtä ei pitäisi vain ajatella kokonaisvaltaista hyvinvointia heikentävänä tekijänä. Onnistuessaan työ lisää myös yksilön kokonaisvaltaista hyvinvointia. Parhaimmillaan työstä yksilö voi saada sosiaalisen yhteisön, onnistumisen kokemuksen ja mahdollisesti tunteen, että on muuttamassa maailmaa parempaa.
Siirry näppärästi aiheesta toiseen:
9:00 Mitä tarkoittaa pallomeriorganisaatio?
22:56 Millaisia tukirakenteita itseohjautuvalle organisaatiolle kannattaa luoda?
26:06 Aika jossitella. Mihin Timo olisi panostanut, jos saisi rakentaa Heltin toimintaa uudelleen?
26:26 Voiko biljardipöytä olla yhteydessä työhyvinvointiin; mikä on työviihtyvyyden ja työhyvinvoinnin yhteys?
28:10 Älä ainakaan johda työhyvinvointia näin: mikä on työnhyvinvoinnin irvikuva?
30:00 Mikä luo työhyvinvointia työpaikalla?
36:58 Mikä on tutkimusten mukaan loppuunpalamisten ensisijainen syy?
38:13 Onko hyvinvoinnissa jotain, mitä itseohjautuvassa organisaatiossa ei pitäisi jättää yksilön varaan?
43:00 Mikä on Timo Lapin henkilökohtainen tavoite itsensä ammattillisessa kehittämisessä?
Kuuntele myös podcast-jaksot työntekijän onnellisuuden mittaamisesta sekä työnimusta!