Blogi 16.6.2022

”Patenttiratkaisuja ei ole” – Agile Coach Katja Luumin työssä monipuolinen työkokemus on vahvuus vailla vertaa

Gofore Crew

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 2 vuotta sitten.

Agile Coachin eli ketterän valmentajan tehtävä on auttaa valmennettaviaan kohti ketterämpää toimintaa ja ajattelua. Sitä tekee myös Katja Luumi, jonka ensikosketus ketterään ajatteluun tulee yllättäen täysin teknologia-alan ulkopuolelta.

”Aloitin työnteon ompelumaailmassa, jossa töitä tehtiin lean-menetelmillä työvaihe kerrallaan. Kun sain oman vaiheeni valmiiksi, seuraava jatkoi. Sieltä opin läpivirtauksen tärkeyden.”

Sittemmin Luumi on jättänyt tekstiilialan taakseen, mutta ketteristä menetelmistä hän ei ole luopunut. Uransa aikana hän on ehtinyt työskennellä muun muassa testaajana, Scrum Masterina, CI-putken kehittäjänä ja devaajana. Nykyisessä roolissa Agile Coachina kokemuksesta on hyötyä, sillä onnistuminen edellyttää kykyä astua erilaisiin saappaisiin ja ymmärtää niihin liittyviä kipukohtia.

”Kirjamaailmassa asiat on helppo laittaa samaan sapluunaan. Reaalimaailmassa on hyvä huomata, että tässä työssä patenttiratkaisuja harvemmin on, vaan on kyettävä soveltamaan sitä, mitä on uran aikana oppinut ja nähnyt. Vain siten löytyy paras ratkaisu, joka toimii juuri sen hetkiselle asiakkaalle.”

Kaikki lähtee prosesseista, viestinnästä ja luottamuksesta

Luumi on nähnyt uransa aikana monia työpaikkoja, tiimejä ja projekteja, mutta kaikkia niitä yhdistää yksi asia. Onnistumista edeltää sujuva prosessi ja avoin viestintä.

”Olen työskennellyt kansainvälisessä ympäristössä, jossa töitä tehdään virtuaalisissa tiimeissä. Seinä tulee äkkiä vastaan, jos lähiympäristössä on 200 ihmistä, mutta prosessit eivät ole yhteiset. Kun joku on in progress, se voi tarkoittaa yhdelle toista ja toiselle toista. Kun työskentelytavat on sovittu ja määritelty, ei aikaa tarvitse käyttää prosessin miettimiseen.”

Juuri siksi Luumi ei pelkää avata suutansa ja tuoda esiin huomaamiaan ongelmakohtia. Samaa hän toivoo myös muilta, mutta on myös Agile Coachin tehtävä tunnistaa hiljaisia signaaleja.

”Haluan olla se tyyppi, jolle voi tulla kertomaan, jos ei ymmärrä jotain. Usein henkilö, joka ei tunnu ottavan coachausta vastaan, voikin tarvita apua. Toisaalta joskus on kyse myös siitä, että tilanne on huono. Ei kukaan pysty omaksumaan uutta, jos on vahva tunne päällä tai hirveä kiire.”

Tärkeää on myös kyky fasilitoida. Taitava Agile Coach osaa ottaa huomioon aikataulun ja päämäärän sekä tunnistaa, mitä milloinkin on realistista saavuttaa.

”En tiennyt fasilitoivani, ennen kuin kollegani kertoi, että se on vahvuuteni. Ja tottahan se on, Agile Coachin roolissa on osattava järkeistää asioiden tekemistä sekä päätöksentekoa”, Luumi pohtii.

Yhteiset onnistumiset syntyvät, kun innovaatioiden annetaan kuplia

Luumi uskoo, että huippuasiantuntijuus eli mastery kasvaa tiimityöskentelyssä ja yhdessä onnistuen. Me-henki on tärkeää, sillä silloin omasta työstä otetaan omistajuus ja tavoite on yhteinen – olipa kyse asiakkaasta tai goforelaisista.

”Vaikka töitä tehdään tiiviisti asiakkaan kanssa, yhteys kotipesään eli Goforeen on vahva. Siellä on tukiverkko, josta saa apua tarvittaessa. Jos minun kikkapussini kikkakolmoset loppuvat, voin pyytää apua ja yhdessä kollegan kanssa pohtia, miten haastetta voitaisiin lähestyä. Siitä on apua myös asiakkaalle, jolla on käytössään yhden pään sijaan monta päätä.”

Hyvä esimerkki osaamisen vahvistumisesta on innovointihetki, jonka Luumi vietti taannoin kollegoidensa kanssa.

”Meillä oli ongelma, ja viisi henkilöä ratkomassa sitä. Jokainen esitti oman ratkaisuehdotuksensa, jonka jälkeen jokaista ehdotusta kommentoitiin ja kasvatettiin. Lopputuloksena syntyi viisi erilaista ratkaisua, jotka syntyivät kasvattamalla, eivät dissaamalla. Näistä valittiin yksi, jota päätettiin lähteä testaamaan. Se oli yhteinen onnistuminen, joka syntyi, kun innovaatio sai kuplia. Se oli kivaa ja siinä oli helppo hypähtää flow’hun.”

Kotipesä ei kuitenkaan tarkoita vain tiedon ja osaamisen vaihtoa. Luumin mukaan kyse on ennen kaikkea työssä viihtymisestä ja työntekijöiden hyvinvoinnista.

”Minua viehätti Goforessa se, miten täällä huolehditaan henkilöstöstä. Vaikka olemme asiakkaalla, meille järjestetään ohjelmaa ja tapahtumia myös omalla porukalla. Kun etsin suklaamunia tai lähden retkiluistelemaan työkavereiden kanssa, se lisää luottamusta tiimissä ja auttaa tasapainottamaan työtä ja vapaa-aikaa”, Luumi pohtii ja jatkaa hymyillen:

”Tai ihan jo se, että kun olin aikani kyhjöttänyt läppärin web-kameran ääressä, pystyin tilaamaan itselleni oma-aloitteisesti web-kameran. Se on pieni asia, ja samalla se vahvistaa ajatusta, että myös hyvinvointini on yritykselle tärkeä.”

Meillä Goforella kulttuurimme kuudesta voimatekijästä mastery kuvaa sitä osaamista, rohkeutta ja kunnianhimoa, jolla goforelaiset ryhtyvät projekteihin. Se kertoo myös siitä ettemme pelkää rooleja, jotka haastavat osaamistamme. Goforella tarjoamme erinomaiset edellytykset henkilökohtaiseen ja ammatilliseen oppimiseen, ja haluamme jakaa osaamistamme myös kollegoillemme, asiakkaillemme sekä muille sidosryhmillemme.

Lisää huippuosaajiemme uratarinoita löydät täältä.


Etsimme joukkoomme aktiivisia muutosagentteja!
Lue lisää ja hae

Vahvuutenamme on monimuotoinen joukko eri alojen asiantuntijoita, joille haluamme tarjota parhaat mahdollisuudet kehittyä ja kukoistaa sekä työssä että sen ulkopuolella.

Katso avoimet työpaikkamme ja liity joukkoon!

mastery

rekrytointi

Gofore Oyj

Takaisin ylös