Ohjelmistoarkkitehti Mika Laurila on toiminut tietojärjestelmien parissa 1990-luvun puolivälistä. Pitkän linjan asiantuntija tunnustautuu teknologiafriikiksi, joka seuraa alan kehitystä herkeämättä myös vapaa-ajallaan.
”Minua motivoi se, kun pääsen ottamaan uutta teknologiaa käyttöön ja soveltamaan sitä asiakasprojekteissa ensimmäisten joukossa. Eräänlainen pioneerityö pitää mielen virkeänä”, Laurila kertoo.
Työssään Laurila vastaa järjestelmien arkkitehtuurimäärittelyistä ja käytännön toteutuksista. Erilaisten pilviratkaisujen lisäksi Laurilan työ pitää sisällään myös myyntiä ja rekrytointia.
”Työssäni olennainen taito on asiakkaan haasteen ymmärtäminen. Pitkä kokemus auttaa saamaan nopeasti kiinni siitä, miksi asiakas haluaa hankkia tai kehittää jotakin järjestelmää. Aktiivisella kysymisellä pääsee yleensä pitkälle. Yhtä tärkeää on tuntea perusteellisesti erilaiset pilvialustat ja -arkkitehtuurit, jotta pystyy hahmottamaan eri järjestelmien rajoitteet ja mahdollisuudet.”
Asiantuntijoiden kohtaaminen synnyttää uutta
Jokainen kehitysprojekti on erilainen, ja matkalla maaliin voi eteen tulla monenlaisia haasteita. Ongelmatilanteissa hyvän tiimin merkitys korostuu.
”En ikinä haluaisi kehitellä järjestelmäratkaisuja ilman, että pääsen validoimaan omia ratkaisujani muiden huippuasiantuntijoiden kanssa. Tykkään ottaa asioista selvää ja haastaa niin omia kuin muidenkin näkemyksiä”, Laurila pohtii.
Yksi Laurilan merkittävistä pitkistä asiakkuuksista on sähkömittarivalmistaja Aidon, jonka luentajärjestelmää Gofore Groupiin kuuluva Devecto oli hiljattain mukana uudistamassa.
”Monivaiheinen uudistus vaati syvän tason osaamista, ja oli sikäli erilainen hanke, että projektiryhmä koostui lähes täysin Aidonin ulkopuolista asiantuntijoista. Tällainen eri tahojen kokoontuminen synnyttää aina uudenlaisia ratkaisuja ja oppimismahdollisuuksia. Onnistuneimpia ovat projektit, joissa pystymme tuottamaan asiakkaalle merkittävää lisäarvoa ja saamme luotua jotain tavanomaista parempaa.”
95 prosenttia on asennetta
Laurilalle huippuasiantuntijuus merkitsee usein projekteissa teknistä tai tiimitason vetovastuuta.
”Projektissa tulee olla henkilö tai henkilöitä, joilla on valmius vastata kiperiinkiin kysymyksiin ja taata, että pystymme ratkaisemaan asiakkaan haasteet. Olen sitä mieltä, että etenkin konsultoivassa roolissa 95 prosenttia on asennetta ja ratkaisukeskeisyyttä, viisi prosenttia kovaa työtä. En halua lead-roolissa jyrätä, vaan annan mielelläni tilaa muiden asiantuntijoiden äänille. Lisäksi on tärkeää pystyä toimimaan tulkkina teknisten asiantuntijoiden ja asiakkaan välillä.”
Devectosta tuli osa Goforea vuoden 2022 alussa. Uusi emoyhtiö on tuonut Laurilan työhön uudenlaisia verkostoja ja mahdollisuuksia.
”Goforella on paljon korkean tason IoT- ja pilvijärjestelmäosaamista ja ammattilaisia, joilta voin varmasti oppia paljon. Minua kiinnostavat etenkin data-analytiikka ja big datan mahdollisuudet. Datatyökalut ovat viime vuosina kehittyneet huimasti, datan mittakaava on mullistunut ja pilvityökalujen hinnat ovat laskeneet hyvinkin siedettävälle tasolle. Näen tällä saralla paljon mahdollisuuksia palveluiden kaupallistamiseen ja koen, että minulla on Goforella merkittävät resurssit itseni kehittämiseen ja oman työnkuvani muovaamiseen”, Laurila summaa.
Meillä Goforella kulttuurimme kuudesta voimatekijästä mastery kuvaa sitä osaamista, rohkeutta ja kunnianhimoa, jolla goforelaiset ryhtyvät projekteihin. Se kertoo myös siitä ettemme pelkää rooleja, jotka haastavat osaamistamme. Goforella tarjoamme erinomaiset edellytykset henkilökohtaiseen ja ammatilliseen oppimiseen, ja haluamme jakaa osaamistamme myös kollegoillemme, asiakkaillemme sekä muille sidosryhmillemme.
Lisää huippuosaajiemme uratarinoita löydät täältä.