Blogi 7.9.2023

Rauhallinen teknologia arjen tukena, ei tukkeena!

Digitaalinen yhteiskunta

Miten usein teknologia ärsyttää sinua? Jokin ohjelma ei toimi, yhteydet pätkivät, päivitys kestää ikuisuuden, applikaatio tuuttaa ilmoitusta toisen perään. Mitä mielessäsi liikkuu näinä hetkinä? Tunnistatko samaa kuin minä – verenpaine nousee, syke kiihtyy, ajatukset täyttyvät kirosanoista ja tekisi mieli heittää teknologialla vesilintua. Miksi minun pitää kärsiä siitä, että käytän teknologiaa? Eikö kehittäjiä kiinnosta miltä käyttäjästä tuntuu? Eivätkö he ole kuulleet rauhallisesta teknologiasta, englanniksi calm technology?

Mitä on rauhallinen teknologia? 

Rauhallinen teknologia on lähestymistapa, jossa teknologia pyrkii olemaan läsnä arjessamme huomaamattomalla ja rauhallisella tavalla. Tavoitteena on luoda käyttäjälle miellyttävä kokemus, jossa teknologia tukee toimintaamme ilman ylimääräistä häiriötä tai hälinää.

Mark Weiser, joka oli tietokonetaiteen pioneeri ja Xerox PARC (Palo Alto Research Center) -tutkimuslaboratorion tutkija, on sanonut rauhallisesta teknologiasta kuvaavasti: ”Hyvä työkalu on näkymätön työkalu. Näkymättömyydellä tarkoitamme sitä, että työkalu ei tunkeudu tietoisuuteesi; keskityt tehtävään, et työkaluun”. Goforen kesäseminaarissa puhunut yhdysvaltalainen tietokirjailija ja antropologi Amber Case antoi hyvän esimerkin ja kuvasi ikkunan roolia arjessamme. Me kaikki katsomme päivittäin ulos ikkunasta, mutta emme kiinnitä huomiota itse ikkunaan, vaan näkymään sen takana. Viime kädessä ikkuna on huomaamaton teknologia, joka mahdollistaa katsomisen rakennuksesta ulos ilman varsinaista reikää seinässä.

Rauhallisen teknologian perusajatuksena on, että teknologian ei tarvitse olla jatkuvasti huomion keskipisteenä. Sen sijaan se voi toimia taustalla ja välittää tarpeellisia tietoja tai tarjota apua tarvittaessa ilman, että se vie liikaa huomiota tai aiheuttaa stressiä – verenpaineen ja sykkeen kiihtyviä nousuja!

Esimerkiksi älypuhelimen hiljainen ilmoitusääni tai värinä voisi olla esimerkki rauhallisesta teknologiasta. Sen avulla käyttäjä voi tietää, että hänelle on saapunut uusi viesti tai ilmoitus, mutta se ei keskeytä hänen keskittymistään tai aiheuta tarpeetonta häiriötä. Toinen esimerkki on älykello, joka tarjoaa hienovaraisesti tiedon esimerkiksi saapuvasta puhelusta ilman, että käyttäjän täytyy jatkuvasti tarkistaa puhelintaan.

Rauhallisen teknologian tavoitteena on siis parantaa käyttäjäkokemusta ja vähentää teknologian aiheuttamaa stressiä. Se pyrkii integroimaan teknologian saumattomasti osaksi elämäämme ilman, että se dominoi sitä.

Rauhallinen teknologia auttoi luomaan terveemmän suhteen teknologiaan

Keväällä törmäsin ensimmäisen kerran termiin rauhallinen teknologia. Sain aiheesta luettuani heti ymmärrystä aiemmin kuvaamilleni tunteille. Kyse on usein siitä, että teknologiaa ei ole kehitetty ihminen edellä. Tällöin se on helposti arjen tekemisen tukkeena sen sijaan, että se toimisi tukena. 

Toiseksi usein on syynä se, että en ole ottanut selvää esimerkiksi käyttämäni teknologian asetuksista, joista voisin säätää erilaisia häiriötekijöitä pois. Olen myös huomannut, että asetuksiin kannattaa tutustua, sillä esimerkiksi erilaisten sovellusten päivittyessä muuttuvat myös niiden asetukset jälleen häiritseviksi, ja yllättäen luurini piippaa erilaisista ilmoituksista, vaikka olen aiemmin itse säätänyt ilmoitukset pois päältä. Ja me kaikki tiedämme, että aivomme odottavat innolla näitä ilmoituksia, sillä nopeat palkinnot tuottavat hetkellistä mielihyvää, kun tartumme luuriimme ja katsomme, mitä ”tärkeää” se meille haluaa ilmoittaa. Samalla mielemme harhautuu pois muusta tekemisestä. Ja jälleen olemme arjen tukkeena olevan teknologian äärellä. 

Mitä eettisiä ajatuksia rauhallisen teknologian taustalla on?

Mietin yllä olevaa otsikkoa pitkään ja päätin kysyä sitä tekoälyltä ChatGPT:ltä. Sain mielestäni vastaukseksi hyvän listan erilaisia näkökulmia. 

Rauhallisen teknologian taustalla on useita eettisiä ajatuksia, joiden tarkoituksena on suojella käyttäjien yksityisyyttä, edistää hyvinvointia ja kunnioittaa ihmisten arvoja. Keskeisiä eettisiä periaatteita, jotka liittyvät rauhalliseen teknologiaan ovat mm:

  1. Käyttäjän kunnioittaminen: Rauhallisen teknologian tärkein periaate on kunnioittaa käyttäjiä. Tämä tarkoittaa, että teknologian ei tulisi väärinkäyttää tai manipuloida käyttäjien tunteita tai valintoja. Sen sijaan teknologiaa tulisi suunnitella ja toteuttaa siten, että se vastaa käyttäjien tarpeisiin ja arvoihin.
  2. Yksityisyyden suojaaminen: Rauhallinen teknologia pyrkii suojelemaan käyttäjien yksityisyyttä ja henkilökohtaisia tietoja. Tietojen keräämisen tulisi olla läpinäkyvää ja suojattua. Käyttäjille tulisi tarjota mahdollisuuksia hallita ja valvoa omia tietojaan sekä saada tietoa siitä, miten niitä käytetään.
  3. Häiriöttömyyden tavoittelu: Rauhallisen teknologian tavoitteena on vähentää häiriötekijöitä ja hälinää, jotka voivat aiheuttaa stressiä ja keskeytyksiä käyttäjälle. Teknologia pyrkii tukemaan käyttäjän keskittymistä ja luomaan miellyttävän käyttökokemuksen, jossa teknologian läsnäolo ei hallitse tai häiritse arkea.
  4. Sosiaalinen vastuullisuus: Rauhallinen teknologia ottaa huomioon sosiaaliset vaikutukset ja pyrkii välttämään negatiivisia seurauksia yhteiskunnalle. Teknologia suunnitellaan siten, että se edistää ihmisten hyvinvointia, tukee terveitä ihmissuhteita ja parantaa yhteisöjen toimintaa.
  5. Kestävän kehityksen tukeminen: Rauhallinen teknologia pyrkii edistämään kestävää kehitystä ottamalla huomioon ympäristövaikutukset. Teknologian suunnittelussa ja käytössä tulisi ottaa huomioon energiatehokkuus, materiaalien kestävyys ja kierrätettävyys sekä ympäristöystävälliset toimintatavat.

Miten olen muokannut arkeani tutustuttuani rauhalliseen teknologiaan aiheena?

Olen tietoisempi siitä, miten ja kuinka paljon käytän teknologiaa päivittäin. Olen siivonnut turhat sovellukset pois ja miettinyt käyttämieni sovellusten vaikutusta itseeni sekä mitkä aiheuttavat minulle turhaa stressiä ja häiriöitä. Olen koittanut (tämä vaatii todella tietoista päätöstä!) vähentää tarpeettomia tarkistuksia ja keskeytyksiä esimerkiksi sosiaalisen median käytössä.

Olen karsinut häiriötekijöitä asettamalla puhelimeni ja muita teknologisia laitteita äänettömälle tai värinättömälle, jotta ne eivät aiheuta jatkuvaa häiriötä. Olen myös rajoittanut ilmoitusten määrää ja asettanut tärkeät viestit prioriteetiksi. Lisäksi olen säätänyt niiden ilmoitusäänien tasoa hiljaisemmaksi, joita pidän käytössä.

Olen varannut aikaa olla ilman teknologiaa. Kerran puolisoni toi minulle puhelimeni olohuoneeseen todeten, että olin unohtanut sen eteiseen. Siinä hetkessä tajusin, että minun täytyy kertoa uusista toimintatavoistani myös ympärilläni oleville ihmisille, sillä olin jättänyt puhelimeni eteiseen tarkoituksella. Koiran kanssa lenkkeillessä jätän kännykän ja kuulokkeet kotiin. 

Se mitä voisin vielä tehdä, on antaa tarpeen mukaan palautetta sovelluksen tai teknologian kehittäjille. Jos heidän tuotteensa aiheuttaa käyttäjille stressiä tai häiriötä, niin ehkä he palautteen myötä haluavat tehdä muutoksia käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. 

Koitan toimia esimerkkinä myös muille, sillä myös muiden käyttämä teknologia voi häiritä minua, jos kollegan tai puolison laitteet piippaavat jatkuvasti. Toivon, että kun muut näkevät millaisia vaikutuksia rauhallisella teknologialla voi olla ja miten siihen voi itse vaikuttaa, niin myös he saattavat innostua kokeilemaan samaa. 

Mitä teknologian käyttötapoja tunnistat itsessäsi, entä haluaisitko muuttaa niitä rauhallisempaan suuntaan?

Opi lisää inhimillisestä digitalisaatiosta CHANGE23-muutostapahtumassa 26.10.

Petra Alijärvi

Senior Change Consultant

Petra on sote-alan ja vuorovaikutuksen ammattilainen, joka tarkastelee muutosta aina ihmisten kautta. Se mikä on paperilla ei riitä, vaan muutos lähtee ihmisistä. Petra on innostaja ja hänen vahvuutensa on nostaa esiin se potentiaali, joka muutoksen läpivientiin ihmisissä on.

Takaisin ylös