Blogi 30.10.2020

Sijoitan tulevaisuuteeni

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 4 vuotta sitten.

Työpaikan osakkeiden ostaminen tuntui minusta turvalliselta tavalta aloittaa sijoittaminen, sillä tunsin sijoituskohteen valmiiksi. Oman työnantajan omistaminen tuntui aivan erilaiselta kuin tuntemattoman yrityksen osakkeiden ostaminen.

Aiemmin en ollut uskaltanut aloittaa sijoittamista, sillä en mielestäni tiennyt siitä tarpeeksi. Pelkäsin, että saatan laittaa rahaa ihan vääriin kohteisiin ja menettää sijoittamani omaisuuden. Sijoittamisen riskit ja niiden hallinta olivat minulle vieraita enkä tiennyt juuri mitään eri sijoitustuotteista. Ajattelin, että sijoittaminen ei ole minun juttuni, sillä en ole kovin järjestelmällinen tai kiinnostunut seuraamaan talousuutisia yleisesti.

Goforen työntekijöille suunnatussa osakesäästöohjelmassa sijoittamisen aloittaminen oli tehty helpoksi. Sijoittamisesta ei tarvinnut ymmärtää kaikkea hankkiakseen osakkeita. Sen jälkeen, kun ostin Goforen osakkeita, olen alkanut seurata Goforen osakkeen arvon kehittymistä mielenkiinnolla. Samalla olen oppinut lisää sijoittamisesta. Tätä en olisi tehnyt, jos en omistaisi osakkeita itse.

Haluan tehdä Goforesta paremman työpaikan

Osakkeiden omistaminen on vahvistanut sitoutumistani työpaikkaani. Haluan osakkeiden arvon kasvavan ja voin vaikuttaa sijoitusteni kannattavuuteen myös omalla työpanoksellani. Tahdon tehdä työpaikastani entistä paremman, jotta viihdyn itse ja muutkin työntekijät pysyvät talossa mahdollisimman kauan. Hyvänä lisäporkkanana toimii se, että saan lisäosakkeita säästöohjelmasta, kun työsuhteeni on jatkunut tarpeeksi pitkään.

Osakeomistajuus auttaa myös ymmärtämään asioita yhtiön näkökulmasta ja työskentelemään entistä kovemmin yhteisten päämäärien eteen. Sillä on iso merkitys työmotivaatioon, että minulla on vaikutusvaltaa arvon kehittymiseen sekä työntekijänä että omistajana.

Opettelen sijoittajaksi kokeilemalla

Työnantajan omistaminen on rohkaissut minua kokeilemaan sijoittamista laajemminkin. Kiinnostuin ottamaan itse selvää asioista ja olen oppinut esimerkiksi sen, miten välttää suurimmat riskit ja millaisia tuottoja voin odottaa sijoituksiltani. Seuraan kollegoiden keskusteluja sijoittamisesta saadakseni lisää oppia ja kysyn tarvittaessa neuvoa kokeneemmilta kollegoilta.

Aloitin sijoittamisen pienillä summilla, jotta pystyn harjoittelemaan rauhassa, ilman isoja riskejä. Pyrin myös hajauttamaan sijoitukseni erilaisiin omaisuuslajeihin, kuten esimerkiksi rahastoihin ja osakkeisiin. Hajautan sijoitukseni myös maantieteellisesti, jotta alueelliset riskit ovat pienemmät. Osakesijoittaminen vaatii paljon aikaa ja paneutumista. Siitä minulla on vielä valtavasti opittavaa, mutta kehittyessäni aion ostaa myös muita kuin työnantajan osakkeita.

Kynnys sijoittamisen aloittamiseen olisi varmasti ollut korkeampi ilman työpaikan osakkeiden hankkimista. Nyt opettelen kokeilemalla.

Goforelaiset sijoittajina -blogisarjassa työntekijämme pohtivat sijoittamista ja sitä, mitä Goforen osakkeiden omistaminen ja yrityksessä työskentely on heille mahdollistanut ja opettanut. Lisäksi goforelaiset kertovat, miten osakkeiden omistaminen on vahvistanut heidän sitoutumistaan työpaikkaansa.

sijoittaminen

turku

Maiju Kinnunen

Maiju works at Gofore as an expert in business and service design. Her passion is to support the resilience of organizations to change and to establish a culture of experimentation. Maiju has worked as a designer on large software development projects, as well as supporting organizational leadership in strategic decision making and change. She wants to build an empathic and liberal digital world, that supports people’s well-being and makes everyday life smoother.

Takaisin ylös