Blogi 28.1.2020

Sopivaa työtä kaikille 

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 4 vuotta sitten.

Tulevaisuuden maailma on digitaalinen, eikä ole yhdentekevää, kuka suunnittelee tulevaisuuden digitaaliset palvelut ja kenen ehdoilla. Goforella uskomme, ettei vakavakaan fyysinen rajoite usein millään tavalla estä työntekoa, jos vain ala ja työnkuva on tekijälleen sopiva. Usein tarvitaan lähinnä työnantajan puolelta ymmärrystä ja työpaikalla joustoa ihmisten erilaisille elämäntilanteille ja haasteille. Gofore on mukana Invalidiliiton kampanjassa Sopivaa työtä kaikille.

Usein oletamme, että jokainen työntekijä liikkuu itsenäisesti ja jalkaisin ja viestii muiden kanssa puhumalla suomen kieltä. Hän kykenee saapumaan toimistolle klo 8 ja viipymään 8 tuntia joka työpäivä. Hänellä toimivat näkö-, tunto- ja kuuloaisti normaalisti. Tämä ihannetyöntekijä ei uuvu, tai jos uupuu, hoitaa tarvittavan levon sitten työpäivän jälkeen. Tällainen standardi-ihminen solahtaa helposti yhdeksi rattaaksi työpaikan mekanistiseen koneistoon. 

Entä, jos ihmisellä ei ole näitä kaikkia ihannetyöntekijän ominaisuuksia? Kuinka moni niistä oikeasti on monessakaan työssä välttämätön? Erilaiset apuvälineet kehittyvät jatkuvasti, eikä vakavakaan fyysinen rajoite usein millään tavalla estä työn tekoa, jos vain ala ja työnkuva on tekijälleen sopiva. Usein tarvitaan lähinnä työnantajan puolelta ymmärrystä ja työpaikalla joustoa ihmisten erilaisille elämäntilanteille ja haasteille 

IT-ala tarvitsee kipeästi lisää osaajia

Itse työskentelen IT-alalla, jossa on jatkuva huutava pula osaavista työntekijöistä. Joidenkin arvioiden mukaan alalla olisi tilaa jopa 100 000 uudelle koodarille. Ja tässä oli vasta koodarit – ala työllistää myös esimerkiksi käyttöliittymäsuunnittelijoita, projektipäälliköitä ja liikkeenjohdon konsultteja.  

Meidän alallamme ei näin ollen yhdelläkään työnantajalla pitäisi olla varaa olla nirso esimerkiksi sen suhteen, liikkuuko työntekijä jalan vai pyörätuolilla. Tietokoneen ääressä tehtävä aivotyö ei vaadi täydellistä fyysistä toimintakykyä usein oikeasti merkittävät asiat tapahtuvat piilossa korvien välissä ja päätyvät tietokoneen muistiin, mahdollisesti tarvittavien apuvälineiden siivittämänä.  

Työkulttuuri alamme yrityksissä on useimmiten moderni, monimuotoisuuteen kannustava ja joustava. Etätyömahdollisuudet alkavat olla enemmänkin sääntö kuin poikkeus ja osa-aikatyön tekeminen on monien muidenkin valinta kuin pelkästään pienten lasten vanhempien. Kaikki nämä asiat helpottavat niiden työntekijöiden elämää, jotka eivät mahdu standardityöntekijän muottiin. 

Lisäksi teemaan liittyy myös tärkeä yhteiskunnallinen näkökulma. Tulevaisuuden maailma on digitaalinen, eikä ole yhdentekevää kuka suunnittelee tulevaisuuden digitaaliset palvelut ja kenen ehdolla. Meillä ei ole varaa jättää tässä suunnittelussa yhdenkään ihmisryhmän näkökulmaa huomioimatta. 

Meillä Goforella työskentelee tällä hetkellä kaksi pyörätuolilla liikkuvaa henkilöä, mutta oikeastaan se ei näy yhtään missään. Meidän kannaltamme työnantajana se, kulkeeko joku jaloilla vai renkailla, on aika yhdentekevää. Tarvittava esteettömyys on ollut toimistolle helppo toteuttaa ja lopulta nämä muutokset ovat sellaisia, jotka parantavat työpaikan toiminnallisuutta ja viihtyvyyttä ihan jokaiselle. 

Gofore on mukana Sopivaa työtä kaikille -kiertueella

IT-ala on hyvä uravalinta henkilölle, jolla on fyysisiä rajoitteita. Tätä asiaa haluaisin kirkastaa etenkin jokaiselle näiden rajoitteiden kanssa elävälle nuorelle, joka miettii tulevaisuuttaan. Haluan innostaa kaikkia unelmoimaan isosti. Teidän näkemyksiänne ja osaamistanne tämän yhteiskunnan kehittämisessä tarvitaan. Tulevaisuudessa, väestön ikääntyessä, sitä tarvitaan päivä päivältä yhä kipeämmin.  

Goforelaiset ovat mukana Invalidiliiton kampanjassa Sopivaa työtä kaikille. Meidät voi tavata Sopivaa työtä kaikille -kiertueella Turussa, Tampereella ja Helsingissä. 

Kristiina Härkönen
Kestävän kehityksen johtaja

Gofore Crew

Kristiina Härkönen

Chief Sustainability Officer

Kristiina työskentelee Goforella kestävän kehityksen johtajana – unelmatyössään. Hän uskoo, että teknologia ja digitalisaatio voivat olla merkittäviä tekijöitä aikamme isoimpien haasteiden ratkaisuissa. Samaan aikaan ne ovat usein myös haasteiden aiheuttajia. Ihmiset päättävät millä tavoilla ja keiden eduksi teknologiaa käytetään. Yritysten tulee ymmärtää vastuunsa kestävän tulevaisuuden rakentajina.

Kristiina on ollut Goforella vuodesta 2003 ja sinä aikana nähnyt yrityksen kasvun viidestä työntekijästä kansainvälisesti toimivaksi, yli tuhannen hengen organisaatioksi. Hän on työskennellyt ohjelmistokehittäjänä, arkkitehtuurin ja projektijohtamisen konsulttina sekä myynnissä ja liiketoimintajohtajana.

Takaisin ylös