Tämänkertaisessa HR-johdon AI-verkoston tilaisuudessa kuulemme Verohallinnon ja Microsoftin konkreettisten case-tarinoiden kautta, millaisia hyötyjä ja muutosvaikutuksia tekoälyllä on jo saavutettu HR-toiminnossa.
Tervetuloa online-tilaisuuteen inspiroitumaan ja keskustelemaan tiistaina 17.6. klo 8:30-10!
Vaikka tekoälyn mahdollisuudet organisaatioiden toimintojen ja työtapojen kehittämiseksi tuntuvat olevan lähes rajattomat, hyötyjen konkretisointi ja realisointi tapahtuvat askel kerrallaan kokeillen ja oppien. HR-johdon AI-verkoston jäsenet ovat jatkuvasti toivoneet kuulevansa toistensa tekoälykokeiluista. Meillä on nyt suuri ilo saada verkostomme jäsenet Anna Hellsten Verohallinnosta ja Tiina Rolig Microsoftilta jakamaan meille tuoreet kokemuksensa organisaatioidensa tekoälymatkasta.
Verohallinnon henkilöstöasiantuntija Anna Hellsten toimii hallintoasioiden edustajana Verohallinnon tekoälyhankkeessa. Anna kertoo meille Verohallinnon kokeilusta, jonka tavoitteena on ollut hyödyntää tekoälyä osaamisen kehittämisessä ja erityisesti koulutustuotannossa.
Microsoft Suomen henkilöstöjohtaja Tiina Rolig toimii oman roolinsa ohella EMEA-alueen HR AI Championina. Roolissaan hän vie aktiivisesti eteenpäin HR:n AI-strategiaa ja tukee alueensa HR-yhteisöä tekoälyn käyttöönotossa ja hyödyntämisessä. Tässä tilaisuudessa Tiina kertoo meille sekä henkilökohtaisista käyttötapauksistaan että siitä, miten AI on jo nyt muuttanut Microsoftin työntekijäkokemusta sekä HR-toimintoa globaalisti.
Ohjelma klo 8.30–10 (Teams)
- Tervetuloa ja verkoston ajankohtaiset kuulumiset
- Tekoälyn hyödyntäminen osaamisen kehittämisessä – Anna Hellsten, Henkilöstöasiantuntija (Verohallinto)
- Tekoälyn käyttötapauksia ja muutosvaikutuksia organisaatiossa – Tiina Rolig, Henkilöstöjohtaja (Microsoft Suomi)
- Pienryhmäkeskustelut
Mistä HR-johdon AI-verkostossa on kyse?
Keväällä 2024 syntyneen verkoston tavoitteena on lähestyä tekoälyä yhdessä keskustelun ja konkreettisten esimerkkien kautta. Jakamalla ideoita, inspiroivia esimerkkejä ja hyviä kysymyksiä toteutuu yksi tekoälykehityksessä onnistumisen keskeisimmistä edellytyksistä – kokeilukulttuuri ja sosiaalinen oppiminen.
Verkostoa ja sen tapaamisia kehitetään iteratiivisesti ja kokeilevasti. Annetaan tapaamisten sisällön ja verkoston muodon kehittyä kokemusten ja toiveiden karttuessa. Verkostolle on muodostettu vapaaehtoisista jäsenistä ydintiimi, joka käynnistää ja kehittää verkoston toimintaa.